Muhabirliğe davet


Dergi Satış Noktaları


Bize yazın!


Danışma Hattı




Kullanıcı girişi


Bülten


İşçi Ağı


"Kadın Kadına" Öykü


Açılmak



Gönüllü Aranıyor!


Muhabirimiz olur musun?


Akademi Formu


Haklarını biliyor musun?



Hukuk Hattı


Radyo Programı


Dosya: AşK


Linkler



Dernek Tüzüğü


Dernek Üyeliği


Reklam


Ruh sağlığı çalışanları F-Tipiye ‘hayır’ diyor!

Diğer

F-tipi cezaevlerinde yaşananların ruh sağlığı çalışanları için bir utanç tablosu olduğunu söyleyen 316 ruh sağlığı çalışanı yayımladıkları bir bildirgeyle F-tipi cezaevlerinde uygulanan tecrit rejimini protesto etti.

KAOS GL - 1 Şubat 2007

Bildirge imzaya açıldıktan sonra, 21 Ocak 2007 tarihinde, Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı bir genelgeyle tecrit rejiminde çok kısmi bir iyileştirmeye gittiğine dikkat çeken bildirge girişimcileri, bu gelişmeyi olumladıklarını ancak sorunun bu çapta bir iyileştirmeyle çözümlenmiş sayılamayacağını, cezaevlerinde çok daha köklü bir reforma ihtiyaç olduğunu, bu yönde çabalarını sürdüreceklerini belirttiler.

“Ruh sağlığı çalışanları F-Tipi tecrit rejimine ‘hayır’ diyor!” başlıklı bildirgede şunlar yazılıydı:

Cezaevinde bir süre kalmak durumunda olan kişi (hükümlü ya da tutuklu), alışık olduğu sosyal çevreden ve toplumun genelinden yalıtılmıştır ve kuralları ve mekanları çok daha katı bir şekilde belirlenmiş bir “kapatılma” yaşamaktadır.

Türkiye’de bir süredir gündemde olan F tipi cezaevleri ise, bu kapatılma ile yetinmeyip kişinin zaten oldukça sınırlanmış olan sosyal çevresiyle etkileşimini, özel ve aşırı bir mahrumiyet rejimine tabi kılmaktadır. Algı ve duyu kaynaklarının sınırlandırılması ile oluşan psiko-sosyal yoksunluk, insanın benlik algısını, kişiliğini tehdit etmekte, bireyi, kendisini var eden fikri ve yaşantısal değerleri kaybetme riski altında bırakmaktadır.

Ruh sağlığı alanında çalışanlar, mesleki duyarlılıkları ve etik sorumlulukları itibariyle, F-tipi cezaevlerinde vücut bulan ve insan olmanın temel niteliklerine yönelen tecrit temelli bir infaz rejimini kabul edemezler. Bilimsel çalışmalar, bir kültür için ideal olabilecek ilişki miktarının başka bir kültür için yalnızlık ve yalıtılmışlık deneyimine neden olabileceğini kanıtlamaktadır.

Tecrit temelli cezaevlerindeki infaz rejiminin, her kültür mensubu için ciddi zorluk yaratması beklenir; ancak Türkiye gibi daha fazla sosyal ilişki ihtiyacının belirgin olduğu kültürel havzalarda bu tarz bir tecrit rejiminin yaratacağı insani ve toplumsal tahribat çok daha ağır olacaktır.

Biz aşağıda imzası bulunan ruh sağlığı çalışanları, tecrit tipi mahkumiyet sisteminin psikolojik ve bedensel tahribatlara neden olduğunu, tecrit altında tutmanın bilimsel bakış açısından “işkence” olarak kabul edildiğini, F tiplerinde yaşananların ruh sağlığı çalışanları için bir utanç tablosu olduğunu beyan ediyor; kamuoyunu bu konuda sesini yükseltmeye, yetkilileri de acilen tecriti sonlandırmaya çağırıyoruz.

yeni yorum ekle

Sanat Atölyesi


İnsan Hakları Eğitimi




Duyuru Listesi

Kaos GL haberlerini takip etmek için E-posta adresinizi girmeniz yeterli.



Kaos GL - 101


İmza Kampanyası



Google Reklam


Tatile Davet!


Kadın Kadına Öykü


LGBT Ünlüler


"Canım Ailem"


LGBT Söyleşi


Madiledik!

“Gay'lik toplumsal bir sorun değil, o sapkınlığa giriyor. (…) Kadın erkek ilişkisini yasaklarsan, insan sonunda kendi cinsiyle ilişkiye girmeye başlıyor. Cinsellik içgüdülerle oluşuyor, ihtiyaç olduğu için de bir noktada dışa vurum yaşanıyor. Bu da sapkınlıklara yol açabiliyor.”

  • Biri İpek Tuzcuoğlu’nu durdursun!

“Oğlunun kafasındaki baba resmini yıkarsan, tabii ki anneyi örnek alır. Ondan sonra da kadın gibi davranmaya baslar. Oğlum, bir gün çıkıp da bana bunu söylerse 'Hay, ağzıma tüküreyim beni' der, dönüp kendime bakarım.”

  • Gazetecinin "Oğlunuz ya da kızınız, gelse ve ‘Baba, ben eşcinselim’ dese?" sorusuna İsmail Hacıoğlu’nun verdiği yanıt. En son ‘eşcinsel sperm’i oynayan Hacıoğlu’nun sözleri size de tanıdık geliyor mu?

Diğer Madiler



Buluşma 2008



Makale


Kampüs Ağı


English - Deutsch - Kaos GL - Dergi - Kütüphane - Kültür Merkezi - Künye - İletişim