09/06/2010 | Yazar: Kaos GL

Lambdaistanbul Gökkuşağı ile İstanbul'u boyamaya hazırlanıyor. İstanbul'u yine etkinliklere boğacak dolu dolu bir program hazırlanmış.

Lambdaistanbul Gökkuşağı ile İstanbul'u boyamaya hazırlanıyor. İstanbul'u yine etkinliklere boğacak dolu dolu bir program hazırlanmış. Tiyatrolar, performanslar, sergiler, atölyeler, paneller ve en önemlisi Onur Yürüyüşü bu sene de bizlerle. Sen Yoksan Bir Eksiğiz!

Programın tam hali şöyle:

18 HAZİRAN CUMA
 Saat: 19.30–21.30
Yer: Sanatorium Sivil Sanat İnisiyatifi - Çağdaş Sanat Galerisi
 18. LGBTT Onur Haftası Sergisi Açılışı : “Aile Salonu”
Küratör: Milen Nae
“Aile Salonu”, aile kavramıyla ilgili çalışan uluslararası 10 sanatçının deneyimlerini, eserlerini paylaşacağımız bir alandır. Bu alan, aile kavramının çekirdeğe sıkışmış sınırlı tanımına alternatifler sunma arzusu taşır. Parçası olmak istediğimiz ailelerin yaratılış süreçlerinde deneyim, yorum ve eleştirileriyle bize ilham veren sanatçılar; insani yaratıcı gücün sınır tanımazlığını, gündelik hayata, eve ve ailelere yansıtma çabalarını “Aile Salonu”nda bizimle paylaşacaklar. Onur Haftası “Aile Salonu”, umuyoruz ki, bizi toplumsal aile tanımını onaylamak adına sınırlandırılmış bir alana hapseden aile salonlarının aksine; kendi benzersizliğimizi kabul edişimiz ile benzersiz ailelerimizi yaratma sorumluluğunu alışımızın kutlandığı sınırsız bir alan yaratacak.
 
Saat: 22.30–04.00
Yer: Eski Dirty
 “Açılış Partisi”
 Ece Ö.
Mr. Sur
DJ Balık Kraker
 
19 HAZİRAN CUMARTESİ
Saat: 11.00–13.30, 19.30–21.00
Yer: Lambdaİstanbul Kültür Merkezi
Atölye: Kendi dildonu kendin yap... 
Moderatör:Milen Nae
 El sanatları teknolojileri ile yaratıcılığın cinselliğini buluşturuyoruz. Farklı beklentilere yanıt verecek basit tasarımlı seks oyuncaklarını, piyasanın tektipleştirici mantığına karşı arzu ve beklentilerimize göre kendimiz yapıyoruz. Çay-kahve eşliğinde sex sohbetleri, zevkler ve meraklar ile renklenecek atölyede; ulaşılması zor, pahalı sex oyuncakları yerine geri dönüştürülmüş malzemeleri baz alarak oyuncaklarımızı kendi ellerimizle yapıyoruz.
 (Katılımcı sayısı:20 )
Başvuru için: atolye@prideistanbul.org)
 
 Saat: 14.00–19.00
Yer: Çıplak Ayaklar Dans Stüdyosu
 Atölye: "cins'el'liğimizi 'dil'lendirelim"
 Moderatör: Ecem Dalgakıran
Cinselliğimiz hakkında konuşmak, cinsel kimlik ve yönelimlere özgürlük isteyenlerce bile çoğu zaman neden tabudur? Sevişir gibi tutkuyla siyasi direniş koymak mümkünse siyasi bir tavır olarak da neşeli ama önem atfederek neden cinselliklerimizden de konuşmayalım ve bunu kimliklerimiz üzerinden değil bir adım ötesine geçip deneyimler üstünden konuşursak bu bizi nereye götürür? Çeşitli oyun ve teknikler eşliğinde bu soruların cevaplarını araştıracağımız atölyeye, "kadınlarla cinsellik ve kadınlık deneyiminden geçmiş ve geçmekte olan bireyler" davetlidir.
 (Katılımcı sayısı:30 )
Başvuru için: atolye@prideistanbul.org)
 
Saat: 15.30–17.30
Yer: Lambdaistanbul Kültür Merkezi
Atölye: Erkek Erkeğe Güvenli Seks
Moderatör: Murat Yüksel (Pozitif Yaşam Derneği)
 Atölyede tartışmaya açılacak sorular: HIV/AIDS ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar neden eşcinsel erkekler için konuşulamayan konulardır? Cinsel yönelim ile cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında, önyargılarla beslenerek doğrudan kurulan ilişki, eşcinsel erkeklerin cinsel ve ruhsal sağlıklarını nasıl etkiler? HIV/AIDS nedir? Nasıl korunulur?  HIV'le yaşayan eşcinsel  arkadaşlarımızın, hem eşcinsel topluluğu içinde hem de genel olarak toplumda karşılaştıkları ayrımcılıkla mücadele etmek, neden eşcinsel hareket için önemlidir?
Katılımcı sayısı: 30
(Başvuru için: atolye@prideistanbul.org)
 
Saat: 18.00–20.00
Yer: Cezayir Apartmanı
Sergi açılışı: “Proudly African and Transgender”
Güney Afrikalı sanatçı ve aktivist Gabrielle Le Roux; Uganda, Zimbabve, Güney Afrika, Botsvana, Namibya, Kenya, Burundi’den transgender insan hakları savunucuları ile birlikte çalışarak oluşturduğu sergisi ile 18. Onur Haftası’nın konuğu oluyor. 10 transgender aktivistin onurlarını cesaretlendirmenin ve onlardan ilham almanın ifadesi olarak çizilmiş portrelerine, aktivistlerin anlattığı hayat hikâyeleri eşlik ediyor. Af Örgütü’nün LGBTT çalışmaları kapsamında desteklenen sergi, hepimizi Afrikalı LGBTI mücadelesiyle dayanışmaya çağırıyor.
 
Saat: 22.30–04.00
Yer: Leyla Teras
“Hangi Kadın Partisi?”
fiyakan yerinde, çek üstüne kostümünü 
ol janti yada tak takıştır sür sürüştür 
e olmadı kıyır kıyır hepsini karıştır...
şapka, bıyık, ruj, dantel, kravat, etek, pantalon... 
kuşanıp da gelmeyenin hatırı kalır...  
 
 20 HAZİRAN PAZAR
 Saat: 12.30–16.30
Yer: Leyla Teras
Atölye: "hegemonik erkekliğin başat formu olarak baba ve heteroseksizm"
Moderatör: atalay göçer - kürşad kızıltuğ
Toplumda egemen yasanın kaynağı, baba otoritesine tekabül eder. Hegemonik erkekliği bir  süreç olarak düşündüğümüzde, her erkeğin varacağı nihai hedefin zürriyetini ispatlamak yani baba olarak soyunu devam ettirmek şeklinde belirlendiğini hayatlarımızdan biliriz. Bu bakımdan erkekliğin bir otorite kaynağı olarak şişirilmiş varlığının en üst noktası, “baba olmak” ile şekillendirilmiştir. Erkekliğin bu biyolojik determinist kavranışı, cinsel yönelim farklılıklarına ve cinsiyet geçişlerine izin vermez. Bu meselenin etrafında birçok ilişkili konuya bakılabilir. Bu atölyede aşağıdaki başlıklar etrafında bazı tartışma oturumları yapmak hedeflenmektedir:
·         Aile içinde ve toplumsal ilişkilerde babalık ya da “baba” figürü (Toplumsal Babalık)
·         Toplumsal erkeklik, otorite, hiyerarşi; “Erkek Egemenlik” mi “Ata Erkillik” mi?
·         Çekirdek ailenin biyolojik determinist mantığı ile ebeveyn rolleri arasındaki bağlantı.
·         Üreme temelli cinsellik anlayışı, genel ahlak ve heteroseksizm ilişkisi.
·         Toplumsal cinsiyet ilişkilerinin sonraki kuşaklara aktarımının kaynağı olarak çekirdek  aile. Transfobi, homofobi ve çekirdek aile mantığı.
 (Katılımcı sayısı:30)
(Başvuru için: atolye@prideistanbul.org)
 
Saat: 15.00–17.00
Yer: Çıplak Ayaklar Dans Stüdyosu
Atölye: Dans Edemeyeceksem Bu Benim Devrimim Değil!
 Direnişin Ritimleri, herkesi 27 Haziran 2010 günü Onur Yürüyüşü’nde dans etmeye davet ediyor!
Bizler, sambayı politik bir eylem olarak kullanan, sınırlar ötesi bir birlikteliğe omuz veren, anti-kapitalist ve anti-otoriter aktivistleriz.
Karnavallardan esinlenip eğlenceyi taktiksel kullanarak, hâkimiyet kurmuş sistemleri eleştirir ve bu hâkimiyete karşı dururuz. Sömürüye, ayrımcılığa ve baskıya karşı mücadele eden herkesi doğrudan destekleriz. Bizim için pembe, gümüş, rengârenk kıyafetler giymek ve tüyden eşarplar takmak eğlenceli olduğu kadar politiktir de.
Gelin! Hep Beraber Onur Yürüyüşü’ne hazırlanalım!
(Katılımcı sayısı:30)
(Başvuru için: atolye@prideistanbul.org)
 
 Saat: 18.00–19.30
Yer:  Lambdaistanbul Kültür Merkezi
Atölye: Açılma Hikâyeleri -1
Moderatör: Sophia Starmack
Açılma Hikâyeleri  
 
     Hikâye anlatmak temel bir ihtiyaçtır. Başarılarımızı ve mücadelelerimizi başkalarıyla paylaşarak, kendimizle gurur duyabilir ve çoğumuzun cinsel yönelimlerimiz ve cinsel kimliklerimizden dolayı yüzleşmek durumunda kaldığı sessizliğe meydan okuyabiliriz. Bu atölyede, farklı teknikler kullanarak açılma hikâyelerimize odaklanıp, onları kâğıda dökeceğiz. Bu çalışma herkese acıktır. Atölye İngilizce olacak, Türkçeye tercüme edilecektir. Katılımcılar kendilerini istedikleri dilde ifade edebilirler
Katılımcı sayısı: 15 
(Başvuru için: atolye@prideistanbul.org)
 
Saat: 20.00- 21.30
Yer: Rengahenk Sanat Evi
Performans/Sohbet: "kimyam tenime uymuyor"
Moderatör: Voltrans :Trans Erkek İnsiyatifi
Trans erkekler de diğer insanlar gibi bir hayat yaşar. Bir zamanlar çocuktular, ergendiler. Şimdi yetişkinler. Okulda, mahallede, köyde iyi kötü anıları vardır. Aileleri, arkadaşları vardır. Önyargılar, tanımlamalar vardır. Gelin, hep birlikte trans erkeklerin öyküleriyle birbirimize değelim.
 
 21 HAZİRAN PAZARTESİ
 Saat: 16.30–19.30
Buluşma Yeri: Lambdaistanbul Kültür Merkezi
Üniversiteli buluşması
1969 Haziranında New York’ta bir barda başlayan Stonewall İsyanı; 68 baharında Paris’te bir üniversitede öğrenci eylemi olarak başlayan ve kısa sürede önemli işçi grevlerinin, feminist örgütlenmelerin, savaş karşıtı mücadelenin yanyana geldiği bir toplumsal hareketliliğe dönüşüp tüm dünyaya yayılan mücadele dalgasının bir parçası olmuştur. 68'in uyanışına, başkaldırışına sebep olan eşitsizlikler hala devam ederken, üniversiteli LGBTT bireyler biraraya gelerek kendi sözlerini söylemeye başladılar. İşte biz Üniversiteli topluluklar, kulüpler, salt öğrenciler biraraya gelip tanışacağız, deneyimlerimizi aktaracağız: Neler yaptık, nasıl yaptık, neler kazandık? Üniversiteli LGBTT mücadelesinin önümüzdeki seyrini konuşup, tüm üniversiteli LGBTT'ler olarak tanışıp, dayanışacağız.
Bilimsel, demokratik, özgür bir üniversitenin yolunun bizlerin de içerisinde olduğu bir hareketle olacağını bir daha tekrar edeceğiz.
 
Saat: 21.00– 23.00
Yer: Zincirlikuyu Karting Park&Halı Saha
Futbol Maçı:“2010 Kupa Finali” :Rainbow Rangers – Queer United
Hakem: Halil İbrahim Dinçdağ
  “İçindeki futbol aşkı bambaşka” olanlar, Onur Haftası için özel olarak düzenlenen futbol müsabakasında bir araya geliyor. LGBTT futbolculardan oluşan karma takımların kıran kırana mücadele edeceği maçı, “hakemimiz” Halil İbrahim Dinçdağ yönetecek.
 
 22 HAZİRAN SALI
 
Saat: 16.00 -18.00
Yer: Tütün Deposu
Panel: GÖÇ ve LGBT
Konuşmacılar:   Fırat Kaya ( hevjin LGBT Diyarbakır Gönüllüsü)
                            Sebahat Tuncel ( BDP İstanbul milletvekili)
                            Yrd. Doç.Nazan Üstündağ (Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü)
Kürtlerin yaşadığı yoğun göç üzerine bir tartışma açmayı düşünüyoruz. Bunun yanı sıra Kürt LGBTT bireyleriyle sıkça yan yana düşünülen göç kavramı üzerinde durmayı planlıyoruz. Kürt eşcinsel ve transseksüellerin var olma mücadelesinin uzun zamandır ikinci adı olan göç kavramını konuşacağız.
(Dünyada ve Türkiye’de ilk Kürtçe ve Türkçe LGBT dergisi olan “hevjin dergisi”nin Göç dosyalı 2. sayısı ücretsiz dağıtılacaktır.)
— Hevjin LGBT Derneği’nin katkılarıyla
 
 Saat: 18.00–19.30
Yer: :  Lambdaistanbul Kültür Merkezi
Atölye: Açılma Hikâyeleri -2
Moderatör: Sophia Starmack
Birinci kısımda başladığımız açılma hikâyeleri üzerinde çalışmaya devam edeceğiz ve yazma egzersizleri ve beyin fırtınası için bolca zamanımız olacak. Bu bölümde, Onur Haftası sırasında oluşturduğumuz hikâye, şiir ve anıları yayınlamak için bir fanzin oluşturmayı umuyoruz.
Katılımcı sayısı: 15 
 (Başvuru için: atolye@prideistanbul.org)
 
 Saat: 20.00–21.30
Yer: Rengahenk Sanat Evi
Tiyatro: "Yalnız Kadın"
Sanatçı: Esmeray
Yazan: Franca Rame-Dario Fo
Çeviren: Füsun Demirel
Maria… Kocasının kilit altında tuttuğu, yaşamı dört duvar arasında tutsaklığa dönüştürülmüş yalnız bir kadın. Konuşarak paylaşma olanağını yakaladığı komşusuyla sohbetleri, onu yaşamının gerçeklerini keşfetmeye ittiğinde ne yapacağı bilinmez…
Evlilik, cinsellik, aşk ve delilik üzerine trajikomik bir öykü...
1997 yılında Nobel ödülü kazanan İtalyan oyun yazarı ve oyuncu Dario Fo ve karısı Franca Rame’nin birlikte yazdıkları kadın oyunlarından biri olan “Yalnız Kadın” kendi yaşamından yola çıkarak hazırladığı stand-up gösterisi “Cadının Bohçası”yla travesti dünyasını bilinir kılan Esmeray tarafından yorumlanıyor.  
Biletler 10 Lira olup kapıda alınabilir.
 
23 HAZİRAN ÇARŞAMBA
 
Saat: 13.00–15.00
Yer: Garajistanbul
Panel: “Farklı Biraradalıklar ve Ütopyalar”
Moderatör: Doğu Durgun
Konuşmacılar: Gülkan (Lilith Kolektifi)
                           Hilal Demir (Şiddetsiz Aktivist, Heykeltraş)
                           Erdal Partog (Araştırmacı)
                           Mehmet Tarhan 
Genel toplumsal kabul gören aile kavramı; heteroseksüel bir “kadın” ve bir “erkek” arasındaki tekeşli ilişki ve çocuklar etrafında kurgulanıyor. Bu temel birliktelik modeli; cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, ilişki içindeki insanların sayısı açısından farklılaştığında neler yaşanmakta? Farklı biraradalık biçimleri, “aile”ye ve buradan başlayarak heteronormatif sisteme dair neler söylüyor? Bu soruları deneyimler ve ütopik yazın üzerinden tartışıyoruz.  
 
Saat: 15.30- 17.30
Yer: Garajistanbul
Panel: “Nefret Cinayetleri ve Trans Örgütlenmesi”
Moderatör: Merve Arıkan
Konuşmacılar: Eylül  Çevgen(Morel Eskişehir LGBTT Oluşumu)
                           “Eskişehir Trans Mücadelesi Deneyimleri”
                            Şevval Kılıç (Kadın Kapısı) 
                           “İstanbul Trans Mücadelesi Deneyimleri”
                            Selay (Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği) 
                            “Ankara Trans Mücadelesi Deneyimleri”
                             İzlem Aybastı (Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği)
 
                            "İstanbul'da Yaşayan Trans Kadınların Sorunları Alan Araştırması"
                            Pınar Selek (Sosyolog-Yazar)
                           “ İstanbul Trans Mücadelesi Deneyimleri: Bir Tanıklık”
        Travesti ve transseksüellere dönük işlenen nefret suçlarına karşı yasalarda ve polisin uygulamalarında bir dönüşüm nasıl sağlanabilir? Trans kadınlar ne tip sorunlar yaşıyor? Yaşanan sorunların görünür kılınmasında nasıl bir yol izlenebilir? Trans hareketi bu baskılar karşısında nasıl dayanışıyor ve örgütleniyor?
Saat: 18.00- 20.00
Yer: Garajistanbul
Panel: “Transgender Beden Geçiş Süreci”
Moderatör: Beren Azizi
Konuşmacılar: Seven Kaptan (Psikiyatr)
                           Zerrin Çağatay (Psikiyatr)
                           Sinem Sinan Göknur
 Bireylerin görünümleriyle ilgili tüm memnuniyetsizliklerini( beden, kıyafet vb.) giderme süreçlerini(yeniden yapılandırarak/ değiştirerek/ seçerek/ kimlikleştirerek), kendi "cinsiyet kimliğiyle" var olma durumlarını konuşuyoruz. Peki, bu sürecin tıbbi ve hukuki boyutu Türkiye'de ve dünyada nasıl işliyor? Devlet bu sürece hangi noktada, hangi yasal düzenlemelerle dahil oluyor? "Cinsiyet kimliği”ni, "cinsel yönelim”denbağımsız düşünebiliyor muyuz?
 
... küçük bir çocukken sabah uyandığımda hep bir kız çocuğu olmayı hayal ederdim."
"...ben hala bir kadın bedeninde veya bir erkek bedeninde yaşamıyorum, bir trans olarak, bir trans bedeninde yaşıyorum."
 " Evet, biyolojik bir kadın olarak doğdum; ama bedenimle hiç mutlu değildim, ben hep bir erkektim."
" Erkek bedenine hapsolmuş bir kadınım, bedenimden mutsuzum."
"Göğüslerimden rahatsız oluyorum"
" Bazen göğüslerimden rahatsız oluyorum, bazen seviyorum."
 “Transseksüellik... Haz duyma olarak cinsiyete kayıtsız kalma şeklidir... Bedenin yazgısı proteze dönüşmek iken... Hepimiz simgesel olarak transseksüeliz.” (Baudrillard, J.)

 
 Saat: 21.00 – 00.00
Yer: Garajistanbul
“Hormonlu Domates Ödül Töreni”
Hormonlu Domates goes to...

Her fırsatta homofobi ve transfobi kusan, ayrımcılık yapmayı meziyet bilenlerin beş yıldır kâbusu olan "Hormonlu Domates Homofobi ve Transfobi Ödülleri"nin nu yılki sahipleri 23 Haziran Çarşamba akşamı açıklanıyor.

Yılın homofobikleri ve transfobiklerinin ödüllerine "kavuşacakları” gece saat 21.00'de Garajistanbul'da başlayacak. Törende ayrıca "Kazazedelerin En Yücesi" dans performansı, sürpriz konuklar ve atraksiyonlar sizi bekliyor!
Törene hangi ünlü hangi kıyafetle ve kimle katılacak, ödül alanlar neler diyecek, ödül gecesinde neler olacak? Tüm soruların yanıtı ödül gecesinde...

* "Kazazedelerin En Yücesi", dans performansı

"Tutku her zaman bir bilmecedir, çözülmesi olanaksızdır; ne yazık ki kesin olan bir şey varsa, o da yaşamın en güzel evlatlarını kollayıp gözetmediği, çokluk en seçkin insanların bile, başkaları dururken, kendilerini mahvedecek kişiyi sevmeden duramadıklarıdır." Herman Hesse
  
 24 HAZİRAN PERŞEMBE
 Saat: 12.00 – 14.00
Yer: Garajistanbul
Söyleşi: Semra Topal İle Söyleşi
Moderatör: Hande Öğüt (Edebiyat Eleştirmeni )
Konuşmacı: Semra Topal (Yazar)
Bayan Miray'la Ufak Bir Gezinti, Mani, Kürklü Gece, Salta Dur, Gece
Gülüşü ve Kirlihanımlar adlı kitapların yazarı Semra Topal, bizimle
beraber duygularını, düşüncelerini paylaşmak ve yazın hayatındaki
uğrak noktaları üzerine konuşmak için 18. LGBTT Onur Haftası'na konuk
oluyor. Çaydanlıkta Tanık adlı öyküsüyle 1990'da Abdi İpekçi Dostluk
ve Barış Ödülü'nü, 1992'de de 'Bayan Mira'yla Ufak Bir Gezinti' adlı
öyküsüyle Varlık dergisinin Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülü'nü kazanan
yazarın kitapları üzerine yapılacak olan bu sohbeti kaçırmayın! 
 
Saat: 14.30 – 16.30
Yer: Garajistanbul
Panel: “Zeki Müren’i Seviniz”
Moderatör: Aykan Safoğlu
Konuşmacılar: Fatih Özgüven (Yazar)
                          Erden Kosova (Yazar)
                          Özlem Güçlü (Akademisyen, SOAS – Londra)
 Panelde Erden Kosova güncel sanatta normatif olmayan cinselliğin görüngüleri ile bunların radikal siyasetle bağlarını, Özlem Güçlü yeni Türkiye Sineması’nda açık veya örtük homoerotik kodlar ile erkekliğin inşa biçimlerini, Fatih Özgüven ise Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun “Kiralık Konak” romanının kahramanları üzerinden “dekadan” ve “hassas ruhlu” olma etiketleri ile romanda adı konmamış bir eşcinsel hassasiyeti imasının olasılığını tartışacak.
8 Haziran–10 Temmuz arasında Galeri NON'da görülebilecek grup sergisi AH OH'u ortaya çıkaran küratöryel birliktelik ğ’nin katkısıyla düzenlenen panel, görsel örneklerin sunumuyla desteklenecek.
 
 Saat: 17.00 – 19.00
Yer: Garajistanbul
Forum: “Din ve LGBTT Politika”
Moderatör: Yasemin Öz 
Bireysel, toplumsal önermeleri ve kurumsal yapılarıyla dinler; LGBTT bireyler ve politikalarla karmaşık, tartışmaya açık bir ilişki içinde.
Bu forumda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerimizi kabul etme, açma, yaşama, örgütlenip politik olarak ifade etme süreçlerimizde dinin etkisini, dinle kurduğumuz ilişkiyi tartışacağız. 
 
 Saat: 19.30-23:00
Yer: Garajİstanbul
Film Gösterimi: Erkekler Ağlamaz (Boys Don’t Cry )
“Erkekler Ağlamaz” filminin yönetmeni Kimberly Peirce ile film gösterimi ardından söyleşi:

Nebraska'da yaşanmış bir nefret cinayetini konu alan “Erkekler Ağlamaz”, kadından erkeğe trans Brandon Teena'nin gerçek yaşam hikâyesini anlatıyor. Yayınlandığı yıllarda çok ilgi çeken ve Hollywood'un LGBT içerikli filmler klasiği listesine girmiş olan “Erkekler Ağlamaz” içeriğinin ötesinde yönetmenin de açık bir lezbiyen olmasıyla dikkate değer. Filmin yönetmeni Kimberly Peirce, film gösteriminin ardından sorularımıza cevap vermek üzere bizimle olacak.
25 HAZİRAN CUMA
 
Saat: 13.00 – 14.30
Yer: Garajistanbul
Tiyatro: “Alice Harikaları Olmayan Diyarda”
lab:aRtık(laboratuar:aRtık ) 2009 yılında kurulmuş deneysel çalışmalar yapan bir tiyatro topluluğudur.
lab:aRtık ekip: Zeliha Gürsoy ,Gökhan Türkal, Aybike Esin Tumluer ,Tuğçe Tanıl, Begüm Akdoğan, Alp Aslan Ataman

Kadınlığı sorgulamıyoruz, kadın olmayı aşikâr ediyoruz.
Yüceltilen kadınlar aynı zamanda tecavüze de uğrarlar.

İyi ama kaç yaşındasın Alice, artık bir kadınsın sen!
Güzelsin, özgürsün, gençsin, modernsin, özlenensin,
arzulanansın, sterilsin, asetiksin… ne amcıksın!
 
Yazan: France Rame, Dario Fo
Çeviren: Füsun Demirel
Yöneten: Aybike Esin Tumluer, Gizem Aksu
Dekor ve Kostüm Tasarım: Bahar uyandıran
Işık Tasarım: Ulaş Yaktın
Işık Kumanda: Alp Aslan Ataman
Oyuncular: Aybike Esin Tumluer, Begüm Akdoğan, Tuğçe Tanıl

Metin Balay, Katherina Waithaler ve Hasan Şahintürk’e teşekkürler.
(Ücretsizdir.)
  
 Saat: 15.00 – 16.30
Yer: Garajistanbul
 Panel: “LGBTT Hareketi Mecliste!”
Moderatör:  Cihan Hüroğlu
Konuşmacılar: Volker Beck (Almanya Yeşiller Partisi Milletvekili)
                          Stefan Liebich (Almanya Sosyalist Parti Milletvekili)
                          Gürsel Tekin (CHP Parti Meclisi Üyesi) katılması halinde
LGBTT Hakları  Hareketi’nin vazgeçilmez mücadele alanlarından birisi de hiç  kuşkusuz meclisler. Farklı ülkelerde LGBTT hakları konusunda yapılan çalışmalardan esinlenerek kendi meclisimizi bu konuda nasıl harekete geçirebileceğimizi milletvekilleri ile beraber tartışacağız.
 
 Saat: 17.00 – 19.00
Yer: Garajistanbul
Panel: Dünyada LGBTT Hareketi’nin Kazanımları ve Eleştiriler
Moderatör: Gencay Ünsalan
Konuşmacılar: Koray Yılmaz Günay (GLADT – Almanya)
                          Raquel Freire (Fim Yapımcısı, Pembe Panterler – Portekiz)
                          Candan Yasan (Akademisyen, İstanbul Bilgi Üniversitesi – Türkiye)  
                          Sara  (MEEM – Filistin ve Lübnan Deneyimleri)
Almanya, Portekiz, Filistin ve Türkiye'den dört konuşmacının yer alacağı panelde, farklı ülkelerdeki LGBTT mücadelelerin kazanımları, bu kazanımların LGBTT hareketine kısa ve uzun vadede etkilerini konuşacağız. Ayrıca Türkiye hukuk sistemini LGBTT hak mücadelesi açısından mercek altına alıp neler yapabileceğimizi tartışacağız.
  
Saat: 19.30 – 21.30
Yer: Garajistanbul
Okuma Atölyesi: Bareed Mista3jil - Lübnan'dan LBTQ Kadın Öyküleri
"Bareed Mista3jil", Lübnan’ın Beyrut kentinde Meem tarafından yayınlanmış yeni ve cesur bir kitap. Kitap, Lübnan'ın her yerinden lezbiyen, biseksüel ve (yönelimini) sorgulayan kadınlar ve trans bireyler tarafından yazılmış, gerçek (ve kişisel) 41 öyküden oluşuyor. Kitabın giriş bölümü, öykülerde sunulan ana temaların 30 sayfalık bir analizi.
İnsan cinselliğinde ne tür çeşitlilikler mevcut? Biseksüeller nasıl “açılır”? Lezbiyenler ne tarz ayrımcılıklara maruz kalır? Bu, onların özsaygılarını ve camia olma hislerini nasıl etkiler? Aileleri, arkadaşları ve birbirleriyle olan ilişkileri nasıldır? Değişik cinselliklere sahip bireyler, din ve inancı nasıl ele alıyorlar? Kendini “heteroseksüel”den farklı bir şekilde tanımlamak bir mücadele midir? Yoksa bireyler “sadece bilirler” mi? “Kadın” ve “erkek”ten başka cinsiyet kimlikleri var mıdır? Son 10 yılda Lübnan’daki lezbiyenlerin hayatı nasıl değişti? Göç, onlar için tek seçenek midir?
Uzun zamandır beklenen bu yayın, bu meseleleri çevreleyen efsaneleri dağıtmaya ve Lübnan'daki farklı topluluklarda yaşanan görünmez ve sessiz hayatları bir an için de olsa görünür kılmaya çalışıyor. Hikâyeler, aşk, ıstırap, kimlik, acı çekmek, üstesinden gelmek ve insan kalbinin girift karmaşıklıkları hakkında. Hepsinin ötesinde bu hikâyeler umut hakkında.
— Kitaptan seçilmiş hikâyeler, Türkiye’den ve Lübnan’dan LBT kadınlar ve Trans Erkekler tarafından İngilizce ve Türkçe olarak okunacaktır.
 Saat: 22.00 – 04.00
Yer: Pulp
Konser: Bandista
               Naim Dilmener
               Dj Tesla
 
 
26 HAZİRAN CUMARTESİ
 
Saat: 12.00 – 14.00
Yer: Pera Müzesi
Panel: Heteropatriyarkal aileye queer ve feminist yaklaşımlar
Moderatör: Pınar Büyüktaş
Konuşmacılar:  Prof. Dr. Stevi Jackson (Kadın Çalışmaları Merkezi Başkanı, York  
                           Üniversitesi)                       
                        Prof. Dr. Zeynep Direk (Felsefe bölümü, Galatasaray Üniversitesi)
                     
                        Yrd. Doç. Virginie Descoutures (Sosyoloji Bölümü, Galatasaray Üniversitesi)
 Toplumsal cinsiyet normlarının üstümüzdeki zararlı etkileriyle
mücadele edebilmek için biyolojik çekirdek ailenin dışında, daha
geniş bir aile mefhumuna ihtiyacımız var.
Kadın çalışmaları, feminizm, lezbiyen ebeveynlik konularına yoğunlaşan
üç akademisyen; heteropatriyarkal ailenin eleştirisini yaparken
hiyerarşik olmayan, kan bağına dayanmayan ilişkiler ve yakınlıklarla
genişleyebilecek, lezbiyen biraradalıklarda eşit hakların edinimine dayalı
aileler üzerine konuşacaklar. Bu konudaki yasal süreçler ve dünyadaki
örneklerden de söz edecekler.
 
 Saat: 14.30 – 16.00
Yer: Pera Müzesi
Film Gösterimi: “Prayers For Bobby”
Yönetmen: Russell Mulcahy

Başrolünde Sigourney Weaver'in oynadığı 2009 yapımı film, Mary Griffith adlı eşcinsel hakları savunucusu bir annenin gerçek hikâyesine dayanıyor.
 
 Saat: 15.00 – 18.00
Yer: Cezayir Apartmanı
Forum: “Neyse Halimiz…’’
Moderatör: Gülkan
Konuşacak ne çok şey var...
Aşklarımız, cinselliğimiz, ilişkilerimiz/ilişkilenmelerimiz, 
akışlarımız/oluşlarımız, kimliklerimiz, kavramlar, mekanlar, zamanlar...
Gelin kelimelere yenilerini ekleyelim, 
tadı damağımızda kalsın...
— Bu forum lezbiyen, trans ve interseks bireylere ve biseksüel kadınlara açıktır.
 
 Saat: 16.30–18.30
Yer: Pera Müzesi
Panel: Farklı  Ülkeler, Farklı Deneyimler: LGBTT Bireylerin Aileleri Konuşuyor
Konuşmacılar: Jenny Broughton (FFLAG – İngiltere)
                        Inge Breuling (BEFAH – Almanya)
                        Rita De Santis (AGEDO – İtalya)
                        Esther Nolla i Miró (AMPGYL- İspanya)
                        Listag Temsilcisi (LİSTAG – Türkiye)  
  
 Saat: 22.00 – 04.00
Yer: TaXim Live
Parti :SÜÜÜÜRPPRİİİİİİZZZZ!
 27 HAZİRAN PAZAR
Saat: 12.30 – 15.00
Yer: Amargi Feminist Kitabevi
“Amargi'de Pazar Kahvaltısında Buluşalım!”
Ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe, patriyarkaya karşı birlikte politikalar ürettiğimiz yan yana çalıştığımız sokağımızda 27 Haziran Pazar günü Onur Yürüyüşü öncesinde Amargi'de buluşalım ve hep birlikte bir pazar kahvaltısı yapalım istiyoruz. 12.30’da herkesi bekliyoruz, hem güneşin hem de güzel yemeklerin tadını çıkaralım... 
— Kahvaltı açık büfedir, ücret 10 TL’dir.
 
Saat: 17.00
Buluşma Yeri: Taksim Tramvay Durağı
“Onur Yürüyüşü”
İstiklal Caddesi özgürlük isteyen LGBTT'lerle buluşacak!

18 yıl önce başlattığımız hak ve özgürlük mücadelemizin simgesi gökkuşağı bayrağını bir kez daha İstiklal Caddesi'nde dalgalandıracak, özgürlük şarkılarımızı bizi ısrarla duymayanlara karşı bir kez daha hep birlikte söyleyeceğiz!

LGBTT'lere yönelik ayrımcılığa, homofobiye, transfobiye, bifobiye karşı bizlerle birlikte yürümek, hak taleplerimizi birlikte yükseltmek için eşitlik ve demokrasiden yana olan herkesi 27 Haziran Pazar günü, saat 17.00'de buluşma noktası olan Taksim Tramvay Durağı'na bekliyoruz!
 
Saat: 19.00
Yer: Tünel Meydanı
“Sokak Eğlencesi”
Yürüyüşün bu yılki sürprizi ise Tünel Meydanı'nda gerçekleşecek sokak partisi! 18. LGBTT Onur Haftası'nın kapanışını, tüm hafta birlikte geçirdiğimiz güzel anları yâd ederek, seneye buluşmaya söz vererek, birlikte özgürleşeceğimizi bir kere daha görerek yapacağız!
 
  Etkinlik Adresleri:
 
- Amargi Feminist Kitabevi
Tel: 0 212 251 01 54
Adres: Kâtip Mustafa Çelebi Mah. Tel Sok. No: 16 Beyoğlu/İstanbul
 
 
- Cezayir Apartmanı
Tel: 0 212 240 34 45
Adres: Hayriye Sok. 12/2 Galatasaray/İstanbul
 
- Çıplak Ayaklar Dans Stüdyosu
Tel: 0 212 252 30 13
Adres: Firuzağa Mah. Çukurcuma Cad. No: 6/ 3 Beyoğlu/İstanbul  
 
- Eski Dirty
Adres: Gazeteci Erol Dernek Sok. 11/1 Hanif Han Beyoğlu/ İstanbul
 
 - Garajistanbul
Tel: 0 212 244 44 99
Adres: Tomtom Mah. Yeni Çarşı Cad. Kaymakam Reşat Bey Sok. No:11a 34433 Galatasaray-Beyoğlu / İstanbul
 
 
- Lambdaistanbul Kültür Merkezi
Tel: 0 212 245 70 68
Adres: İstiklâl Cad. Kâtip Çelebi Mah. Tel Sok. No: 28/5 Kat:4
Beyoğlu/İstanbul
 
- Leyla Teras
Adres:  İstiklal Cad. Bekar Sok. No: 14/5 Beyoğlu/İstanbul
 
 
- Pera Müzesi
Tel: 0 212 334 99 00
Adres: Meşrutiyet Cad. No.65
34443 Tepebaşı - Beyoğlu/İstanbul
 
- Pulp
Adres: İstiklal Cad. İmam Adnan Sok.
Yeşilçam sineması üstü,
Kat 4 & 5 Taksim, Beyoğlu/İstanbul
 
- Rengahenk Sanat Evi
Adres: İstiklal Cad. Olivio Han Geçidi Sok. Olivio Han No:1/2 Kat:2, Galatasaray-Beyoğlu / İSTANBUL
 
- Sanatorium Sivil Sanat İnisiyatifi - Çağdaş Sanat Galerisi
Tel: 0 212 292 91 60
Adres: Postacılar Çıkmazı No:18 Santa Maria Apt. Asmalımescit Beyoğlu/İSTANBUL
(İstiklal Cad. Ada Kitap Evi Karşı Sokağı)
- TaXim Live
Adres: İstiklal Caddesi Mis Sok. NO: 3 Beyoğlu/İstanbul
- Tütün Deposu
Tel: 0 212 292 39 56
 
Adres: DEPO/Tütün Deposu Lüleci Hendek Caddesi No.12
Tophane 34425 İstanbul
 
 
 
- Zincirlikuyu Karting Park&Halı Saha
 
Adres: Kore Şehitleri Cad. No: 14/B Zincirlikuyu Şişli/İstanbul
 



Etiketler: yaşam
nefret