18/08/2014 | Yazar: Suphi Toprak

Arjantin’de işçilerin fabrikayı işgal etmesinin ardından PTS milletvekilleri Donnelley’e el konulması ve işçilerin kontrolü altında kamulaştırılması tasa önerisini meclise taşıdılar.

Arjantin’de Donnelley işçilerin fabrikayı işgal etmesinden sonra PTS milletvekilleri Donnelley’e el konulması ve işçilerin kontrolü altında kamulaştırılması tasa önerisini meclise taşıdılar. Donnelley firmasının nihai olarak matbaayı iflas olarak göstermesiyle beraber LEAR ve Donnelley işçileri beraber ortak bir işçi toplantısının çağrısını aşağıdaki taleplerle yaptılar.

- İşten çıkartılmaların yasaklanması ve iş saatlerin bölüşülmesi
-Fabrikalar kapatılırsa, işçilerin kontrolünde kamulaştırılması
-Yıllardır ayakkabı kutularına sığmayacak kadar zengin olan işadamları krizin bedelini ödesin!
-İşçi temsilcilerine ve anti-bürokratik sendikal kurumlara yönelik baskılar durdurulsun!

Arjantin’de ki 2001 ve 2002 deki işsizlik sürecini yaşamış insanlar, birçok sendika LEAR ve Donnelley işçilerine desteklerini sunmaktadır. Bu hükümetin geri adım atmasına da yol açmaktadır. Yalnız bunlar işçilerin taleplerinin çok gerisindedir şu an, Donnelley’in işçi kontrolünde kamulaştırılması istenilirken, Donnelley ve Lear konusunda bir konuşma yapan Kirchner sadece Donnelley’e mahkeme açmaktan bahsetmektedir. 2012 yılından bu yana yürürlükte bulunan anti-terör yasası işçilere ve onların örgütlerine bir çok saldırıyı kolaylaştırılmak için kullanılmakta bu süreçte.
 
Devlet başkanı Cristina Fernández Kirchner’in konuşmasından sonra Solun ve İşçilerin Cephesi (FİT) içindeki Sosyalist İşçi Partisi’nin (PTS) milletvekilleri Nicholas Cano ve Christian Castillo şu açıklamayı yaptılar:
 
’’Cristina Fernández Kirchner ile gerçek sol arasında bir duvar var: Donnelley’e el konulsun, LEAR işçilerine destek verilsin ve Anti-Terör yasası iptal edilsin!
 
Başkanın söylemeyi unuttuğu bir şey var, eğer bugün hâlâ Donnelley’de üretim varsa ve iş yerleri yok olmadıysa, tıpkı ülkedeki birçok diğer fabrikalarda olduğu gibi işçilerin örgütlü mücadelesi sayesindedir. İşçilerin İnisiyatifleri ile Buenos Aires eyalet meclisinde ve ulusal meclis’te Donnelley’e el konulmasını ve işçilerin kontrolü altında kamulaştırılması yasa tasarısını sunduk.
 
Cristina Fernández kendi konuşmasında LEAR’daki mücadeleyi ’sendikalar arasındaki’ bir mücadele olarak nitelendirdi. LEAR, tıpkı Donnelley’dekine benzer bir patrona sahip, geçerli olan yasalara karşı geliyor ve işten çıkarılan işçilerin ve işçi temsilcilerin tekrar işe hemen alınmasına karar veren 12 defa mahkeme kararına uygulamıyor. Bu yüzden Donnelley ve LEAR işçileri Kutsal Akbabalar (Amerikan Şirketlerine takılan lakap) ve onların destekçileri Verni ve Pignanelli’ye karşı birleştiler.

Başkan Otomobil monopolüyle ve SMATA’nın sendika bürokrasisiyle stratejik ortaklığını güçlendirdi. LEAR’ın patronu son derece dolandırıcı bir halde hareket ediyor ve hükümet polis birliklerini göndererek bunu koruyor. ’’Hiçbir aile sokakta kalmayacak’’ grubunun mücadelesini ve Plaza de Mayo ninelerin bir torunun da içinde bulunduğu mücadelesini bastırarak, bunların talebi ise İşçilerin seçtiği örgütlere saygı duyulması ve işçilerin işlerine geri alınması.
 
PTS olarak LEAR ve Donnelley işçileriyle bu ’Akbaba’ işten çıkarmalarına karşı fabrikanın önündeydik. Ama bizler bu saldırıyı utanç verecek bir şekilde ’anti-terör’ olarak haklı çıkarma girişimini red ediyoruz. ABD Dışişleri Bakanlığının kararlaştırdığı ve işçileri ve herhangi bir kurumu keyfi olarak hedef alabilen bu yasaya aralarında Nobel barış ödülü sahibi olan Adolfo Pérez Esquivel de aralarında bulunduğu demokratik çevreler tarafından red edilmektedir.
 
Kendi yönetimleri altında üretim yapan Donnelley işçileri Lear işçileriyle beraber gelecek cumartesi saat 12’de bir toplantı kararı almışlardır. Bizlerde patronlara ve onların müttefiki sendika bürokrasine karşı her gün mücadele veren onlarca sendikadan yüzlerce delegeyle bu toplantıya katılacağız.

Her ne kadar hükümet kabul etmese de, bu ülkede gerçek sol ile arasında bir duvar var!

Nicolás de el Caño ve Christian Castillo Solun ve İşçilerin Cephesi içindeki PTS (Sosyalist işçi Partisi) Milletvekilleri

Etiketler:
nefret