28/08/2006 | Yazar: Kaos GL

İş ilanlarında cinsiyetten sonra yaş ayrımcılığı da yapılıyor.

İş ilanlarında cinsiyetten sonra yaş ayrımcılığı da yapılıyor. İş Yaşamında Ayrımcılık kampanyası yürüten Bodur: "Başbakanlık ilanlarında yaş sınırlamasıyla ayrımcılık yapılıyor"; İş Hukukçusu Alpagut: "AB hukukunda dolaylı/dolaysız ayrımcılık var."

KAOS GL

Ayşe Durukan

İş Yaşamında Ayrımcılık Kampanyası'nı yürüten kadın mühendislerden Özdeş Bodur yalnız özel kurum ve kuruluşlarda değil, kamu kurum ve kuruluşlarında hem yaş hem de cinsiyetle ilgili ayrımcılığın sürdüğünü söylüyor.

Bodur: Genelgeye rağmen ayrımcılık sürüyor

Bodur, Başbakan R. Tayyip Erdoğan'ın genelgesine ve Türkiye İş Kurumu'nun yayınladığı talimata rağmen ayrımcılığın sürdüğünü başbakanlığa ait sitedeki iş duyurularıyla açıklıyor.

"Bazı kamu kuruluşlarına eleman alımıyla ilgili bir duyurularına baktım. Baktıklarımın hepsi 30 yaşını doldurmamış adayların başvurusuna açık. Oysa bize İş-Kur'dan yollanan talimat da kamuya eleman alımlarında cinsiyetle ve yaşla ilgili ayrımcılık yapılmayacağı iletilmişti."

Alpagut: AB'de dolaylı ve dolaysız ayrımcılık tanımı var

"Yaş sınırlaması ayrımcılık mıdır?" diye sorduğumuz İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi İş Hukuku Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı'ndan Doç.Dr. Gülsevil Alpagut "Avrupa Birliği hukukuna göre yaş sınırlaması ayrımcılığa giriyor" diyor.

Alpagut, "AB hukukunun ayrımcılığı dolaylı ve doğrudan ayrımcılık olarak iki türlü düzenleme var. Açılmış davalar nedeniyle bu kavramlar yaş sınırlamasını ayrımcılık saydı. Türk Hukuku'nda ise henüz böyle bir düzenleme yok. Şikayet olmayınca düzenleme de yapılamıyor" bilgisini veriyor.

"TCK’de ayrımcılığın cezası var"

Alpagut doğrudan ayrımcılığın Türk Ceza Kanunu'nda cezası olduğuna dikkat çekiyor.

"Dolaylı ayrımcılıkta, aranan vasıflar öyle vasıflar ki kadını dışlamış oluyoruz. Bu kadını çalışma yaşamından dışlamaktır. AB'ye üye ülkelerde belli yaştaki kadınlar çeşitli nedenlerle çalışma hayatının dışındadır. Bu yönde açılan davalar sonucu AB hukuku bunu dolaylı ayrımcılık olarak kabul etti. Türk İş Hukuku'nda da böyle düzenleme gerekiyor. Ancak şikayet olmayınca mahkeme kararı ve düzenleme de olmuyor."

"Yaş sınırı dolaylı ayrımcılıktır"

İş ilanlarında bazı ayrımcılıkların iş gereği zorunlu olduğuna dikkat çekiyor Alpagut. Örneğin prova mankeni erkek aranması, o sektörün gereğidir. Ama askerliğini yapmış eleman arayışı doğrudan ayrımcılıktır. Hem erkek ve hem de kadının yapacağı bir iş varsa bu ayrımcılığa girer.

"Yaş" sınırının da dolaylı bir ayrımcılık olduğunun AB'ye üye ülkelerde kabullenildiğini söyleyen Alpagut AB'ye uyum sürecinde yasal düzenlemelerin de gerektiğini söylüyor.

Yaş ayrımcılığı yapan iş ilanları

Maliye Bakanlığı

* Mali Suçları Araştırma Uzman Yardımcılığı

* Hesap Uzman Yardımcılığı

* Başbakanlık, Başbakanlık Uzman Yardımcılığı giriş sınavı duyuruları yayımlanmıştır.

* Adalet Bakanlığı İdari Yargı Hakim Adaylığı (son başvuru tarihi 25.08.2006)

* Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı (son başvuru tarihi 06.10.2006) giriş sınavı duyuruları.

* Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanlığı internet sitesinde

* Uzman Yardımcılığı (son başvuru tarihi 25.08.2006)

* Bilimsel Programlar Uzman Yardımcılığı (son başvuru tarihi 25.08.2006)

* Araştırmacılık giriş sınavı duyurusu (son başvuru tarihi 25.08.2006).

Kaynak: BİA, 18 Ağustos 2006

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret