23/04/2011 | Yazar: Özlem Sönmez Ertem

Slavoj Zizek, Yamuk Bakmak adlı kitabında şöyle diyor: “Bir şeye dosdoğru bakarsak, onu gerçekte olduğu gibi görürüz.

Slavoj Zizek, Yamuk Bakmak adlı kitabında şöyle diyor: “Bir şeye dosdoğru bakarsak, onu gerçekte olduğu gibi görürüz. Halbuki arzu ve endişelerimizin kaynaştırdığı bakış, ‘yamuk bakış’ bize çarpık bulanık bir görüntü verir. Bir şeye dosdoğru, yani gayri şahsi, nesnel bir biçimde bakarsak, şekilsiz bir noktadan başka bir şey göremeyiz. Nesne, ona ancak ‘belli bir açıdan’ yani arzunun desteklediği, nüfuz ettiği, çarpıttığı ‘şahsi bir bakışla’ baktığımız takdirde açık seçik özellikler kazanır.”

Ben de bugün, pek çoğu 23 Nisan törenlerinden kalma fotoğraflarıma, “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Kutlama Yönergesi” eşliğinde, "şahsi" çağrışımlarımı saklı tutarak, “yamuk” bakıyorum. Elbette her gösterenin başka bir şeyin de göstereni olduğunu hatırlayarak:
Bir fotoğraf karesinde hem özne hem nesne olmak... Ya da iktidarın hem etki ettiği hem de aracısı olmak!

"Bayramların tören ve gösterilerini kanun, yönetmelik, yönerge, genelge ve emirlere uygun şekilde hazırlamak ve uygulamak üzere il, ilçe, bucak, kasaba ve köylerde KUTLAMA KOMİTESİ oluşturulur.
İl kutlama komitesi; valinin veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında garnizon komutanlığı, belediye başkanlığı, emniyet müdürlüğü, millî eğitim müdürlüğü, kültür ve turizm müdürlüğü, gençlik ve spor il müdürlüğü, sağlık müdürlüğü temsilcileri ile millî eğitim müdürlüğünden beden eğitimi spor ve izcilikle ilgili müdür yardımcısı veya şube müdürü, izci kurulu başkanı, koordinatör formatör beden eğitimi öğretmeni, bir beden eğitimi, bir müzik ve bir resim/görsel sanatlar öğretmeninden oluşur.
Kutlama komitesi, bayramların nisan ve mayıs aylarında iklim şartlarını da dikkate alarak tören ve gösterilerin varsa stadyum, yoksa hipodrom, meydan, alan, cadde, sokak ve benzeri yerlerden hangisinde yapılacağına; hangi etkinliklerden oluşacağına KARAR VERİR. 
Bayram kutlamalarına; kurum ve kuruluşların, halkın, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının etkin ve coşkulu katılımını sağlamak için gerekli TEDBİRLERi ALIR.

Tören ve gösterilere katılacak okulları/kurumları, bayramın senaryosunu, gösterilerdeki koreografileri, hareketleri, kullanılacak müzikleri, kıyafetleri, materyalleri, şiir ve konuşma  metinlerini tespit eder. Şiir ve konuşma metinlerini okuyacak öğrencileri yarışma yöntemiyle BELİRLER.
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda, yönetim makamlarında temsili olarak görev yapacak öğrencileri TESPİT EDER.   
Tören ve gösterilerde görevli grupların tören alanına yerleşimlerini, tören geçişini ve gösteri sırasını DÜZENLER.
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Atatürk anıtlarına, heykel ve büstlerine çelenk koyma törenleri, valilik adına il millî eğitim müdürlüğünce düzenlenir; çelenk koyma, tebrikata giriş sırasına göre uygulanır.
Bayram kutlamalarına katılacak tören ve gösteri grupları, 23 Nisan günü saat 09.30-10.00 arasında kutlama komitesince belirlenen tören alanında yerlerini alır. Saat 10.00’da milli eğitim bakanı, vali, garnizon komutanı ve belediye başkanı törene katılanların ve halkın bayramını KUTLAR.
İstiklal Marşı eşliğinde bayrak direğe çekilir. Bayramın açış konuşması, millî eğitim bakanı tarafından tören alanında yapılır. 
Teknik komite tarafından seçilen bir öğrenci, Öğrenci andını okur ve diğer öğrenciler de yüksek sesle TEKRAR EDER. Bir öğrenci, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapar, bir öğrenci de şiir okur. Teknik komite tarafından belirlenen ve millî eğitim müdürlüğünce görevlendirilen öğrenciler, bayram günü yönetim makamlarını ziyaret ederek ve bu makamlarda temsili olarak görev yapar.
Tören geçişi; tören yöneticisi, bayrak grubu, flama grubu ve teknik komitenin geçişinden sonra; diğer grupların geçiş sırası ise teknik komite tarafından belirlenen sıraya göre yapılır. 
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda tören ve kutlamaların yapıldığı alanlara ve kutlama komitelerince uygun görülecek diğer yerlere, bayrak, Atatürk posterleri, ulusal egemenlik, Türkiye Büyük Millet Meclisi, demokrasi ve çocuklarla ilgili döviz ve afişler asılır."

Özetle kutlama komitesi; karar verir, tedbirleri alır, belirler, tespit eder, düzenler ve kutlar. Her sene de tekrar eder. Ne de olsa tekrar, tıpkı öğrenci andında olduğu gibi, hem uygulayan hem de uygulanan için pekiştiricidir!
 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam