14/01/2009 | Yazar: Fatma Hacıoğlu



Merhaba… Ne kadar zormuş, ilk yazıyı yazmak. Bu satırlar bitene kadar kişisel bloguma onlarca yazı girebilecek kadar fikir akmasına rağmen beynimde, birilerinin gözleri önüne sunulacak belirli bir tesilm tarihi olan bir yazıyı yazmanın zorluğunu yaşıyorum. Uzun zamandır izleyicisi olduğum, sitem üzerinden çokça haberlerine atıfta bulunduğum, soru soran gençleri, arkadaşları düşünmeden yönlendirdiğim bu sitede, yazmaya başlamak heyecan verici bir süreç olacak diye hissediyorum.

Umuyorum ki bu tanışma yazısının ardından hepimizin buzları eriyecek.
Türkiye’de ve uluslararası alanda gençlerin cinsel sağlık, üreme sağlığı ve hakları alanında çalışan, aynı zamanda kadın çalışmalarında yüksek lisans yapan biri olarak yazacaklarımın ne üzerine olacağı üzerine çok da düşünmeme gerek yoktu. Şu anda sitesinin editörlüğünü yaptığım ve yürütülmesinde görev aldığım ‘Bir Gençlik Hikâyesi’ kampanyası dâhilinde Türkiye ve Dünyadaki gençlerin cinsel sağlık, üreme sağlığı ve hakları üzerine bolca tartışacağız.

Zamanla değişme ve gelişmeli olsa da ilerleyen haftalarda ‘cinsel sağlık, üreme sağlığı ve hakları’ derken ne demek istediğimizden ve bu alanda savunuculuk alanında neler yapıldığı konusuna geleceğiz, haklardan ve savunuculuğundan bahsederken de doğal olarak cinsel sağlık ve üreme sağlığı hakkında bu denli dertli olduğumuzu da nedenleriyle açıklamaya çalışacağım.

Tanışma yazılarının daha formal olması bundan sonraki yazılar hakkında çok fikir vermeyebilir ama sabretmek de gerekli değil mi?

Peki ‘Bir Gençlik Hikayesi’ nedir?

Herkes gençlerin hayatının bir kesimini çeşitli şekillerde anlattı. Gençlerin cinsel sağlığı ve üreme sağlığı bu hikayenin eksik parçalarındandı. Bizler de, ‘Bir Gençlik Hikayesi’ kampanyası altında, gençler ile birlikte gençler için, gençlerin cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarını savunuyoruz.

Kampanya nasıl oluştu?

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), özellikle son yıllarda, genç dostu politikaların savunuculuğunu yapıyor ve yürüttüğü programlarla ülkemizde gençlere yönelik cinsel sağlık/üreme sağlığı (CSÜS) bilgi ve hizmetlerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına öncülük ediyor.

UNFPA; gençlik kuruluşları, sivil toplum kuruluşları (STK’lar), üniversiteler, kamu kuruluşlarıyla aktif işbirliği içerisine girerek; ‘genç dostu hizmet modelleri’ geliştirerek, hizmet sunucularına ve öğretmenlere eğitim sağlıyor, gençlik danışma merkezleri kuruyor, ülkenin değişik bölgelerinde üniversite öğrencileri için akran eğitimleri yürütme ve askerlik hizmetini yapan her gence cinsel sağlık, üreme sağlığı eğitimleri sağlama, gençlerin bu alanda bilgi ve hizmet ihtiyaçlarını karşılama gibi çalışmalar sürdürüyor.

Gençlerin cinsel sağlık ve üreme sağlığını teşvik etmek ve HIV/AIDS’ten korunmalarını sağlamak için UNFPA, Youth-PEER Ağı ve MTV küresel bir gençlik savunuculuk kampanyası yürütüyor.

Kampanyanın Türkiye ayağı olarak UNFPA Türkiye; Levis®, Habitat için Gençlik Derneği ve MTV Türkiye’nin desteği ile birlikte Türkiye’nin ilk Ulusal Gençlik Savunuculuk Kampanyası, Bir Gençlik Hikayesi‘ni 12 Nisan 2007’de başlattı.

Kampanyanın sözcülüğünü Kargo grubunun solisti Koray Candemir ve NTV program yapımcısı Defne Sarısoy üstlendi.

Amaç ne?

Kampanyanın hedefleri arasında gençlerin, güvenli ve sorumlu davranışlarda bulunmaları, haklarını daha iyi kullanmaları için cinsel sağlık, üreme sağlığı ve hakları konusunda bilgilendirmeleri ve duyarlı hale gelmeleri yer alıyor. Kampanya sonucunda asıl varılmak istenen nokta ise cinsel sağlık, üreme sağlığı eğitiminin ilk ve orta öğretim müfredatına dahil edilmesi konusunda karar vericilerin taahütlerinin ve kararlılıklarının sağlanması.

Kampanyada neler oluyor?

www.birgenclikhikayesi.com sitesinde gençler cinsel sağlık ve üreme sağlığı hakkında gerekli bilgileri bulabilecekleri gibi, merak ettikleri konuları da sorabiliyorlar. Aynı zamanda kampanya çerçevesinde gerçekleştirilen aktiviteleri de izlemek mümkün.

Şimdiye kadar site üzerinden binlerce arkadaşımızın soruları cevaplandı ve cevaplanmaya da devam edecek.

- Kampanyanın ilk yılında 7 bölgede gerçekleştirilen 7 savunuculuk eğitimi sonunda 150 savunucu arkadaşımız gençlerin cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarını öğrendiler ve hemen çevreleriyle paylaşmaya başladılar.

- Bir Gençlik Hikâyesi başladığından beri gençlerin olduğu her yerdeyiz. Üniversite şenlikleri, festivaller... Şimdiye kadar binlerce arkadaşımıza ulaştık. Sayımız giderek artıyor.

Bir Gençlik Hikâyesi bir kurumun ya da kişinin tekelinde olan bir kampanya değil. Gençlerin cinsel sağlık, üreme sağlığı ve haklarına inanan herkesin birlikte hareket edebileceği ortak bir platform. Kısaca, söyleyecek sözü olan herkesin olması gereken bir ortam.

Hikâyesinden söz ettiğimiz ‘gençlik’ derken, kimden bahsettiğimiz sorusu gelebilir akla. Yaş aralığı olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımını göz önünde bulundurarak 15-24 yaş arası herkesten bahsediyorum. Biz gençler; işli, işsiz, sokakta yaşayan, evli, bekâr, okullu, okul terk, gey, lezbiyen, trans, biseksüel, HIV+, hamile, çocuklu, çocuksuz... Kısacası ‘ayırmadan’, herkesten bahsediyorum.

Tabi ki ayırmıyor olmak; ‘gençlik’ başlığı altında homojen bir gruptan bahsedilmediğini ve olayların içinde taşıdığı bireylerin ihtiyaçlarının ve özelliklerinin de göz önüne alınması gerektiğini de anlatıyor.

Dolayısıyla hepimizin bir hikâyesi var. Herkesin kendine özel ve güzel. Ben, kendi hikâyemin cinsel sağlık, üreme sağlığı ve hakları ile ilgili olan kısmından bahsedeceğim size.

Gitmeden: Bu köşedeki hayatım boyunca yazacağım yazıların hiçbir kuruluşun görüşünü bağlamayacağını, Bir Gençlik Hikâyesi editörü ve gençlik cinsel sağlık, üreme sağlığı ve hakları alanında çalışan biri olarak konu hakkındaki edindiğim deneyimler ve görüşlerimi iletiyor olacağımı da belirtmek istedim.

Neyse efendim. Önümüzdeki hafta görüşmek dileğiyle.


Etiketler: yaşam, cinsellik
İstihdam