01/06/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Desen Yayınları’nın yaşsız kitaplarından ‘Küçük Şeyler’, mutsuzluğun bedendeki tesirine, bu tesirin birleştirici etkisine işaret ediyor.

Desen Yayınları’nın yaşsız kitaplarından ‘Küçük Şeyler’, mutsuzluğun bedendeki tesirine, bu tesirin birleştirici etkisine işaret ediyor.

Tüm çocuklar, sınıflı, cinsiyetçi, heteroseksist ve türcü bir dünyaya gelir. Başka deyişle adaletsiz, eşitsiz ve ayrımcılıklarla dolu bir dünyaya. Mel Tregonning’in ‘Küçük Şeyler’ kitabındaki ufaklık da böyle bir dünyada yani belki de bizim dünyamızda yaşıyor. Yalnız bir çocuk o, yalnızlığı onu eksiltmeye bile başlamış.

‘Küçük Şeyler’ Desen Yayınları’nın yaşsız kitaplarından. Kitap, ilkokul çağlarında bir çocuğun yalnızlığını bizlerle paylaşıyor. “Sıradan bir çocuğun endişelerini anlatıyor Küçük Şeyler. Okulda başarısız oldukça stres duyan; arkadaşlık edinmekte, ortama ayak uydurmakta daha da zorlanan bir çocuğun evrensel hikâyesi bu” cümleleriyle tanıtılan ‘Küçük Şeyler’ yetişkin okuyucusunu kendi çocukluğunu gözden geçirmeye teşvik edebilir.

Çocuk çağının özgürlüğü

Yeniden çocukluk çağına dönecek olursak, bu çağın yetişkinler tarafından tamamen işgal edildiği; ebeveynlerin, öğretmenlerin ve diğer tüm kurumların insanların bu dönemi üzerinde egemenlik kurduğu kanısındayım. ‘İyi’ niyetli aileler ve öğretmenler dâhil! İçinde yaşadığımız sistem çocukluk çağının özgürlüğü içine sığdıramayacak kadar dar.

Cinsiyet kalıp ve rollerine sığmayan çocuklar, yoksul çocuklar, sakat çocuklar, hayvanları yemek istemeyen çocuklar… Ne yazık ki hepsinin bir şekilde kendileri gibi olmamaya, ‘herkes’ gibi olmaya zorlandığını biliyoruz…

‘Küçük Şeyler’in de mutsuz ve yalnız çocuğu bedeniyle de hesaplaşıyor. Bir takım gölgeler onun bedenini kemiriyor. Ruhsal bir yerden kurulan hikâye bedene odaklandıkça, yalnızlığı mutlak bir eksilme ile görünür hale getiriyor.

Öteki mutsuz çocuklar

Kitabın yazısız dili bizi o çocuğun elinden tutup diğer mutsuz çocuklarla buluşturuyor. Peki, hikâye mutlu sonla mı bitiyor? Yanıtının oldukça kişisel olduğunu düşünüyorum. Bir de belki yanıtını, kitabın yazar ve çizeri Mel Tregonning’in intiharı nedeniyle yarım kaldığı, arkadaşı Shaun Tan tarafından tamamlandığını da düşünerek yanıtlamalıyız.

Yine de mutsuzluğunu ve yaralarını bölüşen çocuklardan umutlu olmalı. Tregonning onları ‘Küçük Şeyler’de buluşturuyor. Belki daha büyük yaralar için belki küçük mutluluklar için.

*KaosGL.org Gökkuşağı Forumu’nda yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. Yazının KaosGL.org’ta yayınlanmış olması köşe yazılarındaki görüşlerin KaosGL.org’un görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.


Etiketler:
İstihdam