19/12/2018 | Yazar: Diren Demir

Onun sayesinde New York’taki drag baloları legal bir hale geldi.

Lee Greer Brewster, Virjinya, Honaker’de 27 Nisan 1943 yılında ahşap bir kulübenin içinde dünyaya geldi. Önceleri babasının bir kömür madencisi olduğu Batı Virjinya’da büyümekteydi. 1960’larda, dosya memuru olarak çalıştığı Federal Araştırma Ajansı’ndaki işinden “homoseksüel” olduğu için kovulduktan sonra New York’a taşındı.

Brewster; Amerika’daki LGBT hareketi içinde, özellikle drag’in popüler olmadığı dönemlerde, drag’i savundu.

Greenwich’de Batı 14. Sokaktaki bir çatı katındaki giyim mağazası Lee’s Mardi Grass Butiği’ni satın aldı (aynı yerin şimdiki adı Micheal Salem Butiği). Mağaza çoğunlukla drag performans sanatçılarına ve kraliçelere hitap eden ürünler temin etmekteydi. Lee, mağazanın açılışını 31 Ekim 1969 yılında ev sahipliği yaptığı bir baloda, CD’lere (Cross dresser) sadık kalacak olan ilk mağaza olarak duyurdu. Başlangıçta iş posta siparişi üzerinden işliyordu ama daha sonra çok fazla insan apartmana direkt olarak gelmeye başlayınca Hell’s Kitchen’da (Hudson Nehri çevresindeki bir muhit) bulunan apartmanının köşesinde bir mağaza daha açtı. Travestilere değinen kapsamlı kitaplar da mağazada bulunuyordu. Bu mağaza Batı 14. Sokak’taki adresine taşınana dek birçok defa yer değiştirdi.

(Lee Brewster)

Mağaza, müşterilerinin gizliliğini korumak adına çaba harcıyordu, bu yüzden asla sokak seviyesindeki giriş katlarında yer edinmemişti. Bununla beraber, bazı müşteriler mağazayı kullanmak konusunda gayet açıktı, bu müşteriler arasında dikkat çekenler Lady Bunny (Amerikalı drag queen) ve The Birdcage (1996), To Wong Foo Thanks for Everything! Julie Newmar (1995) Toootsie (1982) adlı Amerikan komedi yapımların kostüm tasarımcılarıdır. Brewster, The Village Voice’daki bir röportajında müşterilerini “müşterilerimin yarısı saygın görünümlü işadamlarıdır” diyerek anlatmıştı ve şöyle devam etmişti; “bu gayet normal, onlar sadece içlerindeki bu kısmı ortaya koymayı daha iyi biliyorlar.”

Brewster onlarca baloda drag queen olarak sahne aldı ve drag balolarını ve bağış etkinliklerini koordine ve organize etti.  1969 Kasım’ındaki ilk balosunda “Queens Liberation Front” olarak hayata geçecek olan dayanışma planlarını duyurdu. Organizatörlerin bir kısmı açık alanda karşıt giyinişten hoşlanmadı, böylece Lee baloları Batı 43. Sokak’daki Diplomat Hotel’de organize etmeye başladı. Balolar düzenli olarak 1969’dan 1973’e kadar yapıldı.

(Lee Brewster’ın dergisi Drag Magazin, 1. Sayı.)

Lee’nin attığı birçok adımın altında aktivist bir taraf vardı, ancak en büyük başarısı 1970’lerde gerçekleşti. Lee, insanları kamusal alanda eşcinsel oldukları için haksız yere tutukladıkları yönetmeliğine karşı New York yönetimine açtığı legal davaları finanse etti ve davalar başarıyla sonuçlandı. Onun sayesinde New York’daki drag baloları ve eşcinsel mekanları legal bir hale geldi, eşcinsel hayatının büyük bölümü faşizan yargılardan kurtuldu.

19 Mayıs 2000 yılında New York’ta kanser yüzünden öldü.  Stonewall hareketinde ön cephelerde yer almış olan trans aktivist Sylvia Rivera, Lee Brewster’ın ölümünden 1 yıl sonra yaptığı bir röportajında onun hakkında şunları söyledi:

“İnsanların hatırlayamadığı şey, burada topluluğumuzda kahraman olarak görülmemiş başka bir drag queen’in daha oluşu. Lee 1970’deki ilk yürüyüş için paranın çoğunluğunu ortaya koymuştu. Lee Brewster, alkol yasalarını değiştirerek eşcinsel insanların gece barları yerine genel mekanlarda da hizmet alabilmesini sağladı. Bunu o yaptı. Lee Brewster, kendi parasıyla, drag queen’lere karşı olan New York’daki kılık değiştirme yasasını değiştirdi.”

(Fotoğrafta önde Lee Brewster, sol arkada Queens Liberation Cephesi ve sağ arkada Sokak Travestileri Hareketi Devrimcileri ve onu temsilen Sylvia Rivera, 1973 Christopher Sokağı Kurtuluş Günü.)

Kaynaklar:

Sokak Travestileri Hareketi Devrimcileri (Sub Press Yayınları, Çeviren: Diren Demir)
https://en.wikipedia.org/wiki/Lee_Brewster

*KaosGL.org Gökkuşağı Forumu’nda yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. Yazının KaosGL.org’ta yayınlanmış olması köşe yazılarındaki görüşlerin KaosGL.org’un görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.


Etiketler: kültür sanat
nefret