16/02/2010 | Yazar: Umut Güner

Ege Üniversitesi(EÜ) Rektörlüğü`ne bağlı olarak, HIV/AIDS Uygulama ve Araştırma Merkezi Hacettepe Üniversitesi`nin ardından hizmete girdi.

Ege Üniversitesi(EÜ) Rektörlüğü`ne bağlı olarak, HIV/AIDS Uygulama ve Araştırma Merkezi Hacettepe Üniversitesi`nin ardından hizmete girdi. Türkiye’nin ikinci HIV/AIDS Araştırma Uygulama Merkezi’ni kaosgl.org olarak ziyaret ettik ve merkezin gönüllülerinden Burak ile HIV/AIDS Araştırma Merkezi’nin çalışmaları hakkında konuştuk.

Neden HIV/AIDS alanı?
Ben HIV/AIDS konusunu, ayrımcılıklar konusunu kendime konu olarak seçtim ve buranın gönüllüsü olarak çalışmaya başladım. HIV ile yaşayan arkadaşlarım var ve yaşadıkları hak ihlallerine şahit olduğum için bu konu benim için ayrıca özel bir öneme sahip.
 
Ege Üniversitesi HIV/AIDS Araştırma ve Uygulama Merkezi ne zaman kuruldu? Neler yapıyorsunuz?
Temmuz 2009’da Ege Üniversitesi HIV/AIDS Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruldu. Merkez literatür desteği olsun diye bu merkez kuruldu. Türkiye’deki HIV/AIDS profilini rakamsal olarak ifade etmek istiyoruz. HIV/AIDS hastalarının takibini yapmak ve tıp literatürüne Türkiye’den araştırma konusunda destek olmak için kuruldu. Aynı zamanda tedavi protokolleri konusunda sonuçlar ve bu sonuçları yayınlanmak, tedavilerin yan etkileri konusunda sonuçları paylaşmak, HIV ile yaşayan kişilerin sosyal boyutunu gözlemek ve çeşitli alanlarda yaşanan hak ihlalleri konusunda bilgi merkezi oluşturmak gibi bir misyonu var. Bu amaçla ilk defa Ege Bölgesi’nde bu konuyla ilgili hastanelerde, hastanelerdeki enfeksiyon kliniklerinden hekimlerden oluşan bir danışma kuruluyla yukarıda belirtilen çalışmaları sürdürülmesi öngörülüyor.
 
Pozitiflere destek verebiliyor musunuz?
 Hali hazırda HIV/AIDS ile yaşayan kişilerin ocak ayından itibaren hastane içindeki gerek kayıt gerek ilaç kullanım raporlarını ve gerek testleri ve hastane içindeki diğer kliniklerdeki işlemleri konusunda yardımcı oluyoruz. Ayrımcılığa uğramadan diğer tedavilerinin aksatılmaması konusunda oluyor ve HIV/AIDS ile yaşayan kişilerin tedavi hakları konusunda bilgilendirilmesi ve güçlendirilmesi konusunda danışmanlık veriyoruz.
İzmir dışından da buraya tedavi almaya gelen danışanları da kapsıyor. İzmir’deki hastanelere gelen ve İzmir’de tedavilerini sürdüren danışmanlara da destek veriyoruz.
Sağlık çalışanlarına yönelik özellikle enfeksiyon hastalıkları dışında da ayrımcılığa uğramadan yararlanmasını sağlamak da misyonlarından bir tanesi. Bu bağlamda yaşanan ayrımcılığı ortadan kaldırmak için hastane çalışanları ve diğer hekimlerinde bilgilerinin güncellenmesi ve önyargısız bir şekilde hastalara yaklaşmalarının sağlanması için çalışmalar da yapılacaktır.
 
Bu merkeze nasıl ulaşacaklar?
HIV/AIDS önlemeye yönelik de danışmanlıklar vermeye devam ediyoruz. Psikolojik danışmanlığa yönlendirebiliyoruz gerekli durumlarda. Merkezin telefonundan bize ulaşabilirler; 0 232 390 29 68
 














Merkezin müdürü Prof. Dr. Deniz Gökengin


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam