09/07/2008 | Yazar: KAOS GL

Milliyet, ırk, renk, dil, din, mezhep, cinsiyet, cinsel yönelim gibi farklılıkları gözetmeksizin tüm öğrencilerin eşit eğitim olanaklarına sahip olmaları hedefiyle çalışmalarını yürüten Genç-S

Milliyet, ırk, renk, dil, din, mezhep, cinsiyet, cinsel yönelim gibi farklılıkları gözetmeksizin tüm öğrencilerin eşit eğitim olanaklarına sahip olmaları hedefiyle çalışmalarını yürüten Genç-Sen’e açılan kapatma davası, 10 Temmuz 2008’de İstanbul 6. İş Mahkemesi’nde görülecek. Mehmet Alhan’ın kaleminden.

Mehmet Alhan - Anadolu Üni., Güzel Sanatlar Fakültesi

Üniversite öğrencileri Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Genç-Sen adıyla bir öğrenci sendikası kurdu. Tamamen anayasal hak ve özgürlüklerin kullanımından ibaret olan bu girişime karşı hemen engellemeler başladı. Önce sendikanın kuruluş işlemleri İstanbul Valiliği tarafından kabul edilmedi. Daha doğrusu kuruluş evrakı ‘böyle bir sendika kurulamaz’ gerekçesiyle iade edildi. Ardından savcılar harekete geçirildi ve kapatma davası açıldı. Genç-Sen’in kapatılma davası 10 Temmuz 2008’de İstanbul 6. İş Mahkemesi’nde görülecek.

Türkiye’de sendika kurmak için bir izin gerekmiyor. Sendikalar Kanunu’na göre gerekli evrak hazırlanıp ilgili makama verildikten sonra kuruluş gerçekleşmiş oluyor. Bu bağlamda 6 Mart 2008 tarihinde İstanbul Valiliği’ne yapılan kuruluş başvurusuyla Genç-Sen, sendikalar kanununa göre tüzel kişilik kazandı. Hızla örgütlenen Genç-Sen, 29 üniversitede şube ve temsilcilikler açtı.

Genç-Sen faaliyetlerine yasak getiren emniyet güçlerinin yazılı beyanlarından da anlaşılacağı gibi amaç, öğrenci gençliğin örgütlenme çalışmasını engellemek ve sendikanın öğrenci gençlikle buluşmasının önünü tıkamaktı. Bu nedenle Genç-Sen etkinliklerine sudan gerekçelerle yasak getirildi. Ve ‘Öğrencilerin masum duygularını kullanarak ‘sözde sendika’ kurmak için umutlandırarak onları toplu suç işlemeye sevketmek!’ gibi saçma gerekçeler öne sürüldü.

Dünyanın pek çok ülkesinde öğrenci sendikaları ve birlikleri var. Birçok ülkede öğrenciler sendika aracılığıyla vermiş oldukları mücadele sonucunda, üniversite yönetiminde söz hakkı kazandı. Özellikle kampüslerde yemek, yurt, ulaşım, fotokopi, kitap vb. hizmetler için devlet ve üniversite bütçelerinden ciddi bir pay ayrılması sağlandı.

Öğrenci hakları

İngiltere’deki üniversite öğrencilerinin kimlikleri Ulusal Öğrenci Sendikası tarafından veriliyor. İsveç’teki öğrenci sendikaları üyelerine danışma hizmeti veriyor ve kendine ait gazete ve dergi çıkarıyor. Portekiz ve Avustralya’daki sendikalar hem öğrencilerin haklarını savunuyor hem de spor ve kültürel aktivitelerin geliştirilmesini ve akademik festivallerin düzenlenmesini organize ediyor. Fransa, Şili ve Yunanistan’da birçok kişiyi heyecanlandıran önemli kazanımlar elde edildi. Fransa’da öğrenciler sendikalarıyla, 26 yaş altındakilerin güvencesiz çalıştırılmasını sağlayan yasayı durdurdular.

Öğrencilerin akademik, demokratik ve ekonomik haklarını savunan Genç-Sen milliyet, ırk, renk, dil, din, mezhep, cinsiyet, cinsel yönelim gibi farklılıkları gözetmeksizin tüm öğrencilerin eşit eğitim olanaklarına sahip olmaları hedefiyle çalışmalarını yürütüyor. Bu nedenle her öğrencinin ana dilinde ve kendi kültüründe eğitim alabilmesini, eşit sosyal haklara sahip olmasını savunuyor. Savaşların, öğrencilerin ve genel olarak toplum yararına olmadığının farkında olan Genç-Sen, tüm dünyada halkların barış ve kardeşlik içinde yaşamasını engelleyecek her türlü emperyalist girişime karşı çıkıyor. Eğitim olanaklarının geliştirilmesi, kalitesinin artırılması ve herkesin eşit bir şekilde eğitim alabilmesi amacıyla, kamu bütçesinden silahlanmaya değil, eğitime daha fazla pay ayrılmasını talep ediyor.

Bilimin ve teknolojinin, insanların ve doğanın ihtiyaçlarına hizmet etmesi gerektiğini savunan Genç-Sen, insanlığın varoluşunu tehdit eden çevresel sorunların çözülmesini ve doğayla uyumlu daha sağlıklı bir dünyada yaşamamızı sağlayacak bütün talepleri ve çalışmaları destekliyor. Genç-Sen, öğrencilerin aldığı eğitimi ve yaşam koşullarını etkileyen; ekonomik, siyasal sosyal ve kültürel haklarını korumak ve geliştirmek amacıyla çalışmalar yürütüyor.

Dünyada ve Türkiye’de yaşanan neoliberal dönüşümün eğitimdeki yansıması özelleştirmeler, paralı eğitim, diplomalı işsizlik gibi sorunlardır. Genç-Sen eğitimin ve bilimin şirketlerin çıkarları doğrultusunda değil, öğrencilerin ve toplumun ihtiyaçları, gelişimi ve isteği doğrultusunda verilmesi gerektiğini savunur.
Sonuç olarak öğrencilerin sendikal örgütü olan Genç-Sen’i korumak ve yaşatmak için ortak mücadele önem kazanıyor. Bu nedenle ‘Asla yalnız yürümeyeceksin’ diyen Genç-Sen’in sesine kulak vermemiz gerekiyor.

Kaynak: Radikal Genç, 8 Haziran 2008


Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret