28/10/2009 | Yazar: Kahraman Gür

Kampüste yürürken, Gey ve Siyah Kültür Merkezi müdavimlerinden bir siyah arkadaşla karsılaştım.

Kampüste yürürken, Gey ve Siyah Kültür Merkezi müdavimlerinden bir siyah arkadaşla karsılaştım. Hoşbeşten sonra akşam Siyah Kültür Merkezinde James Baldwin’in hayatını anlatan bir belgesel gösterileceğini söyledi. O güne kadar hiç bir aktivitesine katılmadığım Siyah Kültür Merkezine fırsat bu fırsat deyip atladım.

O belgeseli izlememin üzerinden uzun zaman geçti. Bu hafta sonunu o tanımadığım yazarın kitabı Giovanni'nin Odası’yla güzelleştirdim.
 
James Baldwin’in arkadaşı Yaşar Kemal
 
James Baldwin’i birçok Türkiyeli gibi ben de tanımıyordum, dahası Türkiye’nin bu siyah, gey üstadın yaşamında önemli bir yeri olduğunu, Yaşar Kemal’in iyi dostu olduğunu hiç tahmin edemezdim. Belgeseli izlerken Türkiye’de geçirdiği yılları görmek, Yaşar Kemal’in, yazar hakkında konuşmasını dinlemek güzel sürpriz olmuştu.
 
Altmışlı yıllar. Siyahlara karşı ayrımcılık halen diz boyu, Siyah hareketi de alevlenmiş. Bu arada muhalif yazar Amerika’da cendereye alınmış. Beyazlar için negro, siyahlar için ibnedir O. James Baldwin boğulmaktadır.
 
Soluk alması gerek. Kendini İstanbul’a atar. Yaşar Kemal, ev bulmasında yardım eder. Sıkı dostluk gelişir aralarında.  
 
Onun İstanbul’a kaçışını, buhranını Amerika’daki muhalifliğinin açıklamaya yetmeyeceğini biz biliyoruz.
 
Çünkü her erkek eşcinsel huzursuzdur.
Anlaşılamamak ve sevgisizliğe mahkûm edilmiştir.
Kök salamaz bir yere.
James Baldwin’in buhranı eşcinsellerin ortak kaderidir.
 
Diz kapaklarından aşağı düşen paltosu üzerinde, iki defa boynunda doladığı halde halen paltoyla yarışan uzun atkısının bir ucu sırtında bir ucun önünde, iki eli paltosunun cebinde, salınarak altmışların İstanbul’unda el arabalı satıcılar arasında gezer James Baldwin. Huzuru buldu mu İstanbul’da acaba?
 
Bilinen en güzel 100 kitap listesine giren ‘Bir Başka Ülke’ ve diğer bazı önemli kitaplarını [two volumes of his essays, The Fire Next Time (Bundan Sonrası Ateş – Yapı Kredi Yayınları) (1963), No Name in the Street (1972)] Türkiye’de kaleme alır.
 
Giovanni'nin Odası
 
Bu mükemmel kitabı İstanbul’a gelmeden yazmış. Kitap hakkında kısa bilgiler Kaos GL dergisinde bir kaç kez yer almış. Kitap Türkçeye ilk defa 1966 Adalet Ağaoğlu tarafında çevrilmiş. Tam bir klasik. Öyküyü ağzından dinlediğimiz David, hem James Baldwin’in hem tüm eşcinsellerin kaçışını, tatminsizliğini yaşıyor. Okuduktan sonra,  daha önceden nasıl oldu da okumadım diye hayıflandım. 
 
Kaos GL arşivinden:
 
Siyah ve eşcinsel: James Baldwin
 
‘Beyaz ve bencil’
 
‘Hiçbir grubun üyesi olmadım’
‘Giovanni’nin Odası’, aşk, homofobi... James Baldwin


Etiketler: kültür sanat
İstihdam