03/06/2010 | Yazar: Murat Çınar

Roma'dan Torino'ya İtalya'da İsrail hükümetine tepkiler ve destek   İtalyan hükümetinden henüz resmi bir kınama tepkisi gelmemiş olsa da meyd

Roma'dan Torino'ya İtalya'da İsrail hükümetine tepkiler ve destek
 
İtalyan hükümetinden henüz resmi bir kınama tepkisi gelmemiş olsa da meydanlar İsrail hükümeti ve ordusunun gerçekleştirdiği korsansı saldırıya tepkisini belirtti öte yandan olayları meşru tanımlayanlar da oldu.
 
31 Mayıs sabahı uluslararası sularda İsrail hükümetinin emri ile İsrail ordusu askerleri insani yardım taşıyan bir gemiye saldırdı. İnsani Yardım
Vakfı'nın(İHH) organizasyonu ile hareket eden yardım filosundaki 9 gemi Gazze'deki ablukayı ve ambargoyu delme amacıyla yolculuğuna çıkmıştı. İçinde bir çok Filistin ablukasına karşı olan aktivist, gazeteci ve milletvekilinin bulunduğu saldırıya uğrayan gemide 6 da İtalyan yurttaşı yer alıyordu. Bu yurttaşlar İsrail hükümetince bugün (2 Haziran 2010) serbest bırakılarak Türkiye üzerinden İtalya'ya dönmek üzere yola çıktılar.
 
Saldırı ardından başta bazı siyasi partiler olmak üzere bir çok İtalyan sivil toplum örgütü saldırıyı kınayan basın açıklaması yaptı. Rifondazione Comunista (Yeniden Kuruluş Komünist) Partisi yaptığı basın açıklamasında yaşanan olayları utanç verici ve barbarca bir cinayet olarak tanımladı.
 
Açıklama yaşananlar ardında bilinçli yanlış bilgi yayınlama siyasetinden İsrail hükümetini ve ordusunu sorumlu tuttuğunu belirtirken artık İsrail'in Ortadoğu'da daha da yalnız kaldığını ve bilhassa Suriye ve İran ile arasında barış olasılıklarının yeşermesi için askeri otorite ile ikileme dahi giren Türkiye hükümetinin güvenini kaybettiğini belirtiyor. Bu satırlar arasında Rifondazione Comunista açıklamasına şöyle devam ediyor: "Türkiye, hatırlatmakta fayda vardır ki, Filistin yanlısı siyasetine rağmen Kürt halkına zulüm etmeye devam etmektedir". Basın açıklaması herkesi İsrail'i her açıdan boykot etmeye çağırarak bitiyor.
 
Comunisti İtaliani (İtalyan Komünistler) Partisi genel başkanı Diliberto ise yaptığı açıklamada Nethanyahu'nun sorumsuzca davrandığını ve şiddet tehditleri ile olası bir savaşı tetiklemekte olduğunu belirtiyor. Diliberto öte yandan İtalyan hükümetinden içinde bulunduğu kabuktan çıkmasını ve Avrupa Birliği'nden İsrail hükümetine karşı net ve güçlü bir tutumda olmasını talep etmesini istiyor. Diliberto sözlerini Nethanyahu tarafında olanların katliamın yardımcıları olduklarını belirterek sonlandırıyor.
 
Öte yandan Free Gaza Movement (FG), European Campaign to End the Siege of Gaza (ECESG), Insani Yardim Vakfi (IHH), Perdana Global Peace Organisation, Ship to Gaza Greece, Ship to Gaza Sweden ve International Committee to Lift the Siege on Gaza'nın aralarında bulunduğu koalisyonun ortak açıklaması 1 Haziran saat 06:30'da yayınlandı. Saldırının ardından açıklama yapan koalisyon İsrail hükümetini saldırıdan vazgeçmeye ve gemileri Gaza yolunda serbest bırakmaya davet ediyordu.
 
Free Gaza Movement, Forum Palestina ve Rete Romana di Solidarietà con il Popolo Palestinese organizasyonlarının ve yerelde bir çok parti ve sivil toplum örgütünün yaptığı çağrı ile 31 Mayıs günü İtalya'nın bir çok kentinde eylemler gerçekleşti. Yereldeki eylemler ardından gene bu üçlünün çağrısı ve siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin desteği ile 4 Haziran 2010 Cuma günü Roma'da gelebilenler için ulusal bir eylem kararlaştırıldı. Yerelde kalanlar ise kendi kentlerinde kitlesel eylemler yapmaya davet edildi.
 
4 Haziran Cuma günü saat 17:00'da Piazza della Repubblica Roma'da başlayacak olan eylem şu talepleri temel alıyor: İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan tüm barış aktivistlerinin hemen serbest bırakılması, İsrail ve İtalya arasındaki tüm ortak anlaşmaların hemen askıya alınması, İsrail savaş ekonomisinin boykot edilmesi, yaptırıma uğratılması ve yatırımların geri çekilmesi ve son olarak Gazze ablukasının hemen kaldırılması.  
 
Tabii ki bu tepkilerin yanında İsrail ordusunun saldırısını haklı çıkartan sesler de oldu. Ulusal gazetelerden biri olan Il Giornale yazarlarından Vittorio Feltri 9 puntoluk 'İsrail ateş açmakla iyi yaptı' başlıklı yazısında Filistin'i terörist bir yapı olarak tanımlayıp Hamas'ın diğer Arap ülkeleriyle birleşip İsrail'i yok etmek için nükleer bir savaş planladığını savunuyor. Başta insani yardım taşıyan bu aktivistler olmak üzere herkesi 'kendi işiyle uğraşmaya' davet eden Feltri böylece savaşın son bulacağını ve barış yanlılarına gerek kalmayacağını belirtiyor.
Aynı gazete yazarlarından Roberto Fabbri ise Mavi Marmara gemisinde bulunan sopa ve bıçakları temel alarak gemidekilerin barış yanlısı olmadığını ve İsrail askerlerine o malzemelerle saldırdıklarını belirtiyor. Yazısında saldırıya katılan İsrail askerlerinin verdiği demeçlerden alıntılar yaparak geminin asıl misyonunun barış tabanlı olmadığını belirtiyor.
 
Gene ulusal gazetelerden biri olan Il Foglio yazarları Giulio Meotti, Paola Peduzzi ve Daniele Raineri yaşanan saldırıya farklı açılardan baktılar.
Meotti IHH İstanbul şubesindeki İsrail'in yer almadığı Filistin haritasından yola çıkarak bu misyonun kesinlikle barış amaçlı olmadığını belirtti.
Peduzzi ve Ranieri ise gemiye helikopterle inen İsrail askerlerinin taktik hatası yaptıklarını belirterek kendilerine askeri tavsiyelerde bulundu.
Yazısında askerlerin gemideki yolcularca dövüldüğünü, yolcuların sopa ve bıçakla donanmış olduklarını ve askerleri denize attıklarına da yer verdiler.
 
Bu arada Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin yaşanan olaylar hakkında uluslararası bir soruşturma başlatma önerisinin oylaması sırasında İtalyan hükümeti red oyu kullanarak sessizliğine bir de şiddeti onaylayan tavırdaki duruşunu kattı.
  
Kaynakça
 
31 Mayıs eylemlerinden örnek Roma:
 
Forum Palestina
 
Free Gaza Movement
 
Roberto Fabbri yazısı
atletica-acquario_genova-h/02-06-2010/articolo-id=449800-page=0-comments=1
 
 
Vittorio Feltri'nin yazısı
 
Rifondazione Comunista basın açıklaması
 
Comunisti İtaliani basın açıklaması
 
Giulio Meotti yazısı
 
Paola Peduzzi ve Daniele Raineri yazısı
 

Etiketler: yaşam, siyaset
nefret