08/12/2009 | Yazar: Arzu Kaykı

Pozitif Yaşam Derneği HIV ile yaşayanlardan, doktor ve aktivistlerden oluşan küçük bir grup tarafından 2005 yılında kurulan bir dernektir.

Pozitif Yaşam Derneği HIV ile yaşayanlardan, doktor ve aktivistlerden oluşan küçük bir grup tarafından 2005 yılında kurulan bir dernektir. İlk önemli projesi olan Pozitif Yaşam Destek Merkezi’ni 2006 yılında hayata geçirmiş ancak yine de kısa süre sonra kapanacağı ayakta duramayacağı beklentilerine rağmen, HIV ile yaşayan kişilere bugüne kadar 3000’i aşkın psikolojik, hukuki, tıbbi ve sosyal hizmet desteği ile akran desteği hizmeti vermiştir. Pozitif Yaşam Derneği’nin kapıları zengine, fakire, polise, seks çalışanına, işsize, evsize, ev kadınına, doktora, avukata, patrona herkese açıktır ve destek hizmetleri herkes için ücretsizdir. İlk günler tek tük kapısı çalınan merkez, ilkelerine bağlı kalmasıyla, güler yüzlü ekibiyle, çözümsüzlük bilmeyen bir azimle ve mahremiyete saygısıyla bugün 19-20 yıldır HIV ile yaşayan ve kimse ile paylaşmayan kişilerin dahi güvenini kazanmıştır. Halen 58 üyesi bulunan dernekten hizmet almak için üye olma şartı bulunmamaktadır. Pozitif Yaşam Derneği kurulduğu günden bu yana 514 HIV pozitife hizmet sağlamıştır.

 
Pozitif Yaşam Derneği ihtiyaç devam ettiği sürece hizmete devam etse de her zaman vurguladığı gibi esas hedefi kendini yok etmek, kendine olan ihtiyacı ortadan kaldırmaktır. Gerek yönetilen vakaların çözümünde bir hastanede, bir belediyede, bir kaymakamlıkta kalıcı izler bırakmak, gerekse sorun alanlarını belirleyip bunları ortadan kaldırmak amacıyla yasal altyapıda değişikliğe gitmek üzere adımlar atmaktadır.
 
PYD’nin üyelerinden, gönüllülerine, yönetim kurulu üyelerinden, çalışanlarına tüm ekibinde HIV ile yaşayanlar çoğunluktadır ve HIV ile yaşayanlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılmaktadır.
 
Derneğe danışan olarak gelen HIV pozitiflerde dahil olmak üzere ilgileri ve yetkinlikleri doğrultusunda gönüllüleri ile PYD büyüyen bir ailedir. Kimisi pankartın tahtasını çakarken, kimisi film çekmekte, kimisi çeviri yapmaktadır. Tüm üyeleri birbirinden farklı siyasi görüşte, farklı sosyoekonomik seviyelerden gelen kişilerdir.
 
PYD bu ruh ve ekiple ve kendisini destekleyen ve HIV hepimizin meselesidir diyen sivil toplum örgütleri ile ilk kez 2008 yılında sokağa çıkmış ve “HIV sokağın meselesidir” demiştir. 2009 yılında da önceki yılın doğru ve yanlışlarını belirleyerek yine büyüyen bir ekiple yola çıkmıştır. Son dakika aksiliklere, domuz gribine, Sambistanbul grubunun 30 Kasım gece saat 23.00’da belli olan iptaline, son ayda değişen destekçi reklam şirketine rağmen oldukça ses getiren, HIV/AIDS’e korkutucu imgeler ve öğeler ile değil; dikkat çekici bir görsellikle yer verilmesini sağlayan bir etkinlik organize etmiştir. Amacı HIV/AIDS ile ilgili önyargıları ortadan kaldırıp, gerçekleri konuşmak için bir ortam/fırsat yaratmak olan etkinlik amacına ulaşmıştır.
 
“Ne yazık ki 1 Aralık etkinliğindeydim” veya “1 Aralık Cumhuriyet mitingi değildir” yazılarında belirtilen mehter marşı ve onuncu yıl marşı son dakika değişen müzik grubunun kendi inisiyatifinde çaldıkları müziklerdir, organizasyonun talebi doğrultusunda çalınmamıştır ve bu şarkıların çalınmış olmasında hiç bir amaç ya da niyet yoktur. Pozitif Yaşam Derneği her türlü politik görüşten, etnik kimlikten, dinden ve cinsel yönelimden birbirinden farklı insanın biraraya gelip oluşturduğu ve birarada sürdürdüğü bir dernektir. Farklı olana saygılı olmak, değişime açıklık derneğin ilkeleri arasındadır.
 
Saygılarımla,
Arzu R. Kaykı
Pozitif Yaşam Derneği
 
“Ne yazık ki 1 Aralık etkinliğindeydim” başlıklı yazının yazarına not: Yazınıza geç cevap verdiğimiz için özür dileriz.
 
“1 Aralık Cumhuriyet mitingi değildir” başlıklı yazının yazarına not: Dernekte kimse kapıdan kovulmamıştır, kimse rant için bulunmamaktadır. Derneğin kapıları tüm HIV pozitiflere ve yapıcı eleştirilere açıktır.
 
KAOS GL’ye not: Bağımsız yayın yapan diğer kuruluşların web sitelerinde yayınlanmayıp, sizin sitenizde yayınlanan eleştiriden ziyade öfke kusan ve yersiz suçlamalar içeren bu yazıların tam da LGBTT bireylerin HIV/AIDS ile ilgili önyargılarını ortadan kaldırıp LGBTT bireylerde korunma, test yaptırma alışkanlığını ve tedaviye erişim ile ayrımcılığı azaltmayı hedeflediğimiz günlerde yayınlanmasının talihsizlik olduğunu düşünüyoruz.


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret