24/02/2014 | Yazar: Seyhan Arman

Seyhan Arman Garaj oyununu yazdı: Siz "normal" ler için uygun değil bu oyun.

Bir yılbaşı gecesi, Beyoğlu’nda, bilmediğim bir garajdayım. Etrafta hiç kimse yok. Bir ben, bir de Orhan Gencebay var. Biraz soğuk ve loş bir garaj burası ama ürkütücü değil; sadece renk eksik, her taraf monokromatik. Ne işim var burada diye düşünürken topuk seslerini duyuyorum. Kalp şeklinde bir ışık ve bir yılbaşı süsü ile Orkide geliyor. Çivi topuk botları, mini elbisesi, doğal sarı saçları ve tüm seksiliği ile karşımda Orkide.
 
Ardından yeşil montu, sırt çantası ve fotoğraf makinesi ile Kahraman da giriyor içeri. Ne işim var benim bu garajda, bunlar kim, ne yapıyorlar burada? Gerisi tiyatro Craft’ta! Hah hah ha çok kötü oldu değil mi? Amaaan olsun be Orkide bile yapıyor arada :)
Garaj, Tiyatro Craft’ın bu sezon çıkardığı yeni oyunlarından birisi. Trans seks işçisi Orkide ile fotoğrafçılık öğrencisi Kahraman’ın bir yılbaşı gecesi hemen yanıbaşımızdaki bir garajda karşılaşmalarını anlatıyor. Bu sahici hikayenin yazanı, geçen yıl yine çok ses getiren Kabin’i de yazan Kemal Hamamcıoğlu. Yöneteni, mankenden oyuncu olabileceğinin kanıtlayan Kıvanç’ın hocası İpek Bilgin. Canlandıranları Uçurum’un Kutlu’su ödüllü oyuncu Enis Arıkan ve Suskunlar’ın İbo’su Güven Murat Akpınar.
 
Kahraman cebindeki son 10 lirası alındığında bile naif ama Orkide öyle değil! Cinsiyet kimliği yüzünden yaşadıkları, ailesinden ayrı oluşu, işi, dışlanmışlığı ve yalnızlığının verdiği hırçınlığı, kendini koruma güdüsü ve arada tırnaklarını çıkartması sizi rahatsız edebilir. Baştan söyleyeyim Rtük’ün televizyonda bip’lediği bir çok şeyi Orkide’den duyabilirsiniz! Çıplak bacak görmekten tahrik oluyorsanız, hiç küfür etmiyorsanız, sadece genel izleyici kitlesine uygun programları ve Kültür Bakanlığı’nın desteklediği filmleri seyrediyorsanız bu oyuna gitmeyin. Siz "normal" ler için uygun değil bu oyun.
 
Garaj Türk tiyatrosunun eksiklerinden cesaret’in bol olduğu bir oyun. Garaj "Size saygı duyuyorum" demekten başka bir şey yapmadıklarımızın hayatına dokunan bir oyun. Garaj "Genel ahlak"a uymayan bir oyun. Ve Garaj "Gerçek" bir oyun.

Garaj’ı izlemek için 15-20 gün öncesinden bilet almanız gerektiğini de hatırlatıyor ve mutlaka izlemeniz gereken oyunlar listesine almanızı öneriyorum.  


Etiketler:
İstihdam