23/05/2009 | Yazar: Can K.

Kaos Genç, Ankara'nın gey mekanlarından "Deep Journel / Tribal" müdavimi lezbiyen ve gey gençlere mikrofon tuttu.

Kaos Genç, Ankara'nın gey mekanlarından "Deep Journel / Tribal" müdavimi lezbiyen ve gey gençlere mikrofon tuttu. LGBTT gençlerin Ankara’daki sosyal uyumuna ve LGBT örgütlenmelerine dair yaşadıklarını ve ne düşündüklerini sordu.

Söyleşileri, Kaos Genç ekibinden Can Koçanalı, Okan A. ve Onur Poyraz, ’’Deep Journel (Tribal)’’de yaptı. Can Koçanalı ise düzenleyip haberleştirdi.

Öncelikle LGBTT bir birey olarak bu mekanı neden tercih ediyorsunuz?
 
Nuray K. (İktisat Mezunu-27): Lezbiyen bir kadın olarak eşcinsel bireylerin ağırlıkta olduğu bu cafeyi ve üst kattaki barı tercih ediyorum. Çünkü en azından diğer bar ve cafelerde mağruz kaldığım baskılanmayı burada hissetmiyorum.
 
Ali C. (Satış Danışmanı-21): Eğlenmek ve dans etmek için bu cafeye ve bara geliyorum.
 
Murat G. (Öğrenci-23): LGBTT bir birey olarak diğer eşcinsellerle iletişim kurmak için bu mekanı tercih ediyorum.
 
Melisa S. (Öğrenci-20): Lezbiyenlerle ve Geylerle tanışmak için bu mekânı tercih ediyorum.
 
İletişim anlamında bulunduğunuz mekânın size bir şeyler kattığını düşünüyor musunuz?
 
Can S. (Öğrenci-19): Ben pek bir iletişim göremedim. Var olan iletişimde sağlıklı değil aslına bakarsanız. Sadece daha rahat hareket edebiliyor bu mekâna gelen insanlar. Örneğin bazen bir bakışma bile iki kişi arasında bir çok şeyi anlatabiliyor veya başlatabiliyor..
 
Zeynep M. (Öğrenci-21): İletişim daha kolay ama daha az sağlıklı bunun nedeni ise Ankara’da eşcinsellere yönelik tek bir cafenin (deep journel) ve tek bir barın (tribal ) olmasından dolayı kaynaklanıyor. Bu mekânlara gelen insanlar bir parça da olsa rahat hissedebiliyorlar ve davranabiliyorlar.
 
Melisa S. (Öğrenci-20): Ben genellikle geylerle tanışıyorum ve güzel bir muhabbetim olabiliyor bazen.
 
Ali C. (Satış Danışmanı-21): İletişim yok aslında daha çok kendi ortamımla geliyorum ve gidiyorum. İnsanlar sıkışıp kalıyorlar bence burada belki de başka bir alternatif mekânın olmaması etkilidir bu konuda.
 
Bulunduğunuz mekândan memnun musunuz ve rahatsız olup olmadığınız durumlar var mı?
 
Zeynep M. (Öğrenci-21): Bence ‘’Deep Journel’’ ve ‘’Tribal’’ LGBTT bireyleri kapsamıyor. Ayrımcılığa mağruz kalan bireyler olarak bir de böyle bir ayrıma tabi tutulmamız açıkcası beni çok rahatsız ediyor.
 
Ulaş Ö. (Öğrenci-19): Bazen memnunum bazense değil. Bir kaç kere erkeklerden tanışalım mı bu gece bir yerlere gidelim mi gibilerinden muhabbetler olmuştu. Ve çok rahatsız olmuştum. Memnun olduğum kısmı ise sadece rahat davranabilmem.
 
Can S. (Öğrenci-19): Değişmesi gereken şeyler var. Örneğin trans bireyler mekâna alınmıyor. Bu yönden hiç memnun değilim. Ayrıca LGBTT bireylerin burada sosyalleştiğini de düşünmüyorum. Açıkçası bence burada insanlar daha çok baskılanıyor.
 
Ali C. (Satış Danışmanı-21): Ben gayet memnunum ve rahatsız olduğum bir durum yok.
 
Nuray K. (İktisat Mezunu-27): Zaman zaman erkeklerin tacizine mağruz kalıyorum ve bu durum beni rahatsız ediyor. Ayrıca buraya gelen erkeklerin büyük bir çoğunluğunun heteroseksüel olduğunu düşünüyorum.
 
Murat G. (Öğrenci-23): Evet genelde memnunum ama rahatsız olduğum yönleri de var. Örnek olarak çalışanların tavırları ve bar kısmında Cuma ve Cumartesi günleri içeri girişte alınan paraların çok yüksek oluşu… Geçen gün vestiyer üzerimdeki poları zorla çıkarttırdı ve para istedi. Bundan dolayı mağdur duruma düşürüldüğümüzü hissediyorum.
 
Kaos GL hakkında bilginiz var mı? Etkinliklerine katlıyor musunuz? Kaos GL’nin gençlik çalışmalarını takip ediyor musunuz?
 
Can S. (Öğrenci-19): Kaos GL hakkında tabi ki bilgim var. Türkiye’deki LGBTT mücadelesi için önemli bir hareket noktası konumunda. Etkinliklerine ise haberdar oldukça katılmaya çalışıyorum. Ama Kaos GL sokak örgütlenmesi ve insanlarla iletişim kurma anlamında daha yeni adımlar atmalıdır bence çünkü bu konuda gayet zayıf kalıyor. Örneğin 3 Kasım 2007’de Pembe Hayat alandaydı ve arkasında büyük bir kalabalık varken Kaos GL pankartı arkasında çok az kişi yürümüştü. Aslında bu olay kapalı örgütlenmesi ve sokak örgütlenmesi arasında çok ilginç bir nokta olarak gözüme çarptı. Bir dergisi olan derneksel anlamda sağlam bir örgütlenmesi olan bir Stk’nın sadece ofis kadrosuyla yürümesi beni çok üzmüştü. Kaos GL’nin gençlik çalışmaları bence çok önemli bir adım. Kaos Genç LGBTT gençlere yönelik çalışmalarıyla çok başarılı şeyleri gerçekleştirilebilir. Yeni bir süreç bu ve bence zamanla oturacak ve daha üretken hale gelecek. Kaos sokak örgütlenmesi alanındaki sorununu bu yeni akımla çözebilir. Örneğin Kaos’lu kadınlar cumartesi günleri toplanıyor. Pazar günleri de sizler toplanmaya başladınız. Bu günü zaman geçtikçe Kaos Genç’in bir günü olarak herkesin bildiği bir buluşma günü haline getirmek için adımlar atıyorsunuz bence bu çok iyi bir hareket. Eğer Kaos Genç LGBTT gençleri bünyesi içinde örgütleyip Kaos GL ile bir bütün haline getirirse çok büyük bir başarı kaydetmiş olur.
 
Melisa S. (Öğrenci-20): Kaos GL’yi duydum Facebook’tan etkinlikleri hakkında davetler geliyor fakat açıkçası gitmek istemiyorum. Sonuçta burası Türkiye bu tür bir mücadelenin içinde olmak beni korkutuyor. Bence bir insanın eşcinsel olması kişisel bir problemdir ve Kaos GL toplumun genel algısını değiştirebilecek bir şeyler yapamaz. Fakat Kaos GL’nin imza kampanyalarını ve hukuki mücadelelere girişmesini destekliyorum.
 
Nuray K. (İktisat Mezunu-27): İsmini duymuştum ama etkinliklerine hiç katılmadım. Bence daha önemli sorunlarımız mevcut. Darbe, ekonomik kriz ve Kürt sorununu gibi daha önemli problemlere odaklanmalıyız.
 
Ali C. (Satış Danışmanı-21): Sizin sayenizde haberdar oldum. Daha önce birkaç kez duymuştum ama ne olduğunu tam olarak bilmiyordum. Kaos Genç’in ve Kaos GL’nin etkinliklerine bundan sonraki dönemde katılmak isterim. Verdiğiniz broşüre ve internet adresine girip etkinlikleri takip etmeye çalışacam.
 
Murat G. (Öğrenci-23): Daha önce hiç gitmedim fakat çok duydum ismini. Çeşitli eğitimler ve oturumlar düzenliyormuş. Yaptığı çalışmaları daha iyi duyurursa giderim. Çünkü fazla internet kullanan biri olamadığım için hiç bilgi alamıyorum. Eşcinsellerin haberdar olması için sadece internetten değil daha geniş kapsamlı bir bilgilendirme yapılabilir. Kaos Genç’in film gösterimleri olduğunu yapıştırdığınız afişten gördüm ve tabi ki katılmak isterim. Ne kadar çok kişiye ulaşırsanız bence o kadar çok başarılı olabilirsiniz. 
 
LGBTT bireylerin Türkiye’de örgütlenmesine nasıl bakıyorsunuz? Örgütlenme sizce önemli mi? Diğer LGBTT örgütler hakkında bilginiz var mı?
 
Zeynep M. (Öğrenci-21): LGBTT örgütlemesi hak ihlallerine karşı alınabilecek en mantıklı duruşlardan biridir. Toplumun ezilen bireylerinin yan yana hareket etmesi ve sadece LGBTT bireylerin sorunları değil çok yönlü bir perspektifle kapsayıcı bir söylem içinde bulunması gereklidir. Lambdaistanbul, Pembe Hayat ve Kaos GL gibi sivil toplum örgütlerinin diğer örgütlerle organize ve daha ortak adımlar atması ayrımcılığın ortadan kaldırılmasında etkili olabilir. İnsan haklarının tam olarak uygulanışı ve hak ihlallerin ortadan kaldırılması ancak örgütlenmenin yangınlaştırılmasıyla gerçekleştirilebilir.
 
Can S. (Öğrenci-19): Örgütlenmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kaos GL, Lambdaistanbul, Pembe Hayat, Morel gibi LGBTT oluşum ve örgütlenmeleri çalışmalarının her geçen gün çeşitlenerek daha da büyümesini arzu ediyorum. Ama yapılan mücadele tek boyutlu olmamalı bence darbeye karşı da bir transeksüelin nefrete uğramasında da aynı hassasiyet ve mücadele ruhunun gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Popülerizme kaymak sokakta LGBTT örgütlere kaybettirir diye düşünüyorum. Özellikle Pembe Hayat’ın ve Buse Kılıçkaya’nın bu konudaki görüşlerinden çok etkilendiğimi ifade etmek istiyorum. Sorunlarımız sadece evlenmek, el ele yürümek değil her türlü ezilmişliğe ve soruna ses çıkarmamız gerekiyor. Sistemin eşcinsel bireyleri kullanışına ve modern aile tipine karşı tehdit olarak adlandırmasını engellememiz gerekiyor.
 
Melisa S. (Öğrenci-20): Bilkent Üniversitesi’nde okuyorum ve bizde arkadaşlarımızla bir şeyler yapmayı hep konuşuruz, tartışırız. Örgütlenme iyi de burası Türkiye yani sizce napa biliriz ki?
 
Nuray K. (İktisat Mezunu-27): Bu konu hakkında fazla bir bilgim yok ama sadece üniversitelerde lezbiyen yok. Daha doğrusu eşcinsel yok. Örgütlenme aklıma gelince bana hep üniversite öğrencilerin bir şeyler yaptığı izlenimini veriyor. Bence eşcinsellerin her yerde olduğunun bilincinin insanlara aşılanması gerekiyor ve eğer örgütlenme yaygınlaştırılacaksa böyle yaygınlaştırılmalıdır.
 
Ali C. (Satış Danışmanı-21): Örgütlenme hakkında hiçbir bilgim yok. Bu oluşumlar gerekli mi ondan emin değilim. Diğer örgütlerden de haberdar değilim ama İstanbul’un bu olayda bir adım önde olduğundan eminim. Bu tür çalışmalardan haberdar olmak isterdim, bilmiyorum belki de örgütler benle iletişim kuramıyordur. 


Etiketler: yaşam, gezi/mekan
İstihdam