13/10/2010 | Yazar: Ekrem Berk Bilginer

Bu yıl Antalya da ikincisi düzenlenen Octoberfest, geçen seneki gibi yine siyasilerin atışmaları, sansasyon ve STK‘lerin basın açıklamaları, aynı zamanda eğlence ve konse

Bu yıl Antalya da ikincisi düzenlenen Octoberfest, geçen seneki gibi yine siyasilerin atışmaları, sansasyon ve STK‘lerin basın açıklamaları, aynı zamanda eğlence ve konserlerle sona erdi.
 
Octoberfest’e “Hasat Bayramı”, “Bira Festivali”, “Ekim Festivali” de denilebiliyor. İlk olarak 1810 yılında Almanya’da kutlanmaya başlanmış ve her yıl Eylül ayının son günleri geleneksel olarak kutlanmaya devam ediyor. Özellikle Münih kentinde büyük bir ihtişamla kutlanan festivalde ahşap bira fıçısına çeşme çakarak açılış yapılıyor.
 
28 Mart 2009’da yapılan seçimlerin ardında Antalya Büyükşehir Belediye’si başkanlığına gelen Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Antalya’ya gelen Alman turist sayısını önemsemiş olacak ki; özü Almanya olan bu festivali Antalya’ya da taşımaya karar verdi. Yalnız bu karar, Akaydın muhalifleri için iyi bir kozdu ve iki senedir Antalya’da yaşayanlar bu tartışmalardan yaka silker hale geldi.
 
Festivale 2009’da 25 bin kişi ve bu seneki organizasyonda da 40 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Athena, Pamela, Kurban, Luxus, Tabu, The Mob, Alman müzisyenler vb… gibi birçok sanatçı ve grubun sahne aldığı Antalya Octoberfest, aynı zamanda dünyada İngiltere, Fransa, Brezilya, Arjantin gibi ülkelerde de kutlanıyor.
 
3 Ekim 2009’da Alman turist Agust Michael Nall (69) “uygunsuz ilişki” teklifinde bulunduğu iddiasıyla, Akdeniz Üniversitesi İnşaat Müh. Fak. Öğrencisi Buğra Ö. (21) tarafından dövülerek öldürülmüştü. Octoberfest’te tanıştığını söyleyen Buğra Ö. ‘Amacım öldürmek değildi.’ Diyerek kendini savundu ve bu ölümün ardından Antalya STK’leri festivalin gençleri yoldan çıkardığı ve içkiye alıştırdığını savunarak belediye başkanını köşeye sıkıştırmışlardı.
 
Halbuki gözümüzün önünde ve mobese kameraları kaydında öldürülen Alman turistin ardından STK’lerin; ‘Hiç kimse öldürülmeyi hak etmiyor.’ diye basın açıklaması yapmasını beklerken, STK’lerden yapılan ‘Bedava bira dağıtılıyor.’ açıklaması bizleri çok üzdü.
 
Aynı şekilde 24-26 Ekim 2010’da gerçekleşen 2. Octoberfest’ten sonra, Üniversite öğrencisi Ahmet Anıl Durmaz (23)’ın alkol komasından öldüğü iddia edilmişti. Yine yerel STK’ler suçu belediye başkanında buldular ve festivalin iptalini talep ettiler. Bunun üzerine basına konuşan Akaydın; ‘Geçen seneki ölüm gibi, bu senede duyduğumuz ölüm haberinin festivalle bir ilgisi yoktur ve festivalin iptali söz konusu değildir’ dedi.
 
Elbette ki genç bir üniversite öğrencisinin ölüm haberini almak çok üzücü. Ancak 40bin kişinin katıldığı söylenen bir festivalde neden o bir kişi alkol komasından ölüyor, keşke biraz daha tutarlı olabilsek diye düşünüyorum.
 
Keşke bizler bu güzel eğlenceleri tadında bırakabilmeyi öğrensek diyorum ve keşke içimizi şiddet bürümemiş olsa da, beklemediğimiz bir ilişki teklifi bile alsak karşımızdakini döverek öldürmesek ve hepsinden de önemlisi keşke ölen insanların ardından ‘gençler yoldan çıkıyor’ diye basın açıklamaları düzenlemesek…
 
Ekrem Berk Bilginer – Ekim / 2010
e.berkbilginer@gmail.com   

Etiketler: kültür sanat
İstihdam