22/02/2016 | Yazar: Aydinç Yüksel

Selfie çekmek için yavru yunusu öldürdüler, yemek için yavru tavuğu öldürdüler, süt için danayı öldürdüler; tavuk ve danaya üzülmediler ama yunus için bütün insanlığı lanetlediler.

Selfie çekmek için yavru yunusu öldürdüler, yemek için yavru tavuğu öldürdüler, süt için danayı öldürdüler; tavuk ve danaya üzülmediler ama yunus için bütün insanlığı lanetlediler.

Hayvanlar kullanımımız için bulunan kaynaklar ya da mallar değildir. Hayvanlar hissedebilen varlıklardır. Her yıl zorunda olmadığımız halde 65 milyar kara hayvanının ve daha da fazla deniz hayvanının ölümüne yol açıyoruz. Hayvanları öldürmek, kullanmak, mal ve kaynak olarak görmek bazı hayvanlar için doğru (tavuk, dana) bazı hayvanlar için yanlış (yunus, tilki, kedi, köpek) olamaz.

Öncelikle şu soruyu sormamız gerekiyor: Neden insanlar bir kaç dakikalık "eğlence" için öldürülen bir yunus için bu kadar çok tepki gösterdi?

Oysa hepimizin evinin yakınlarında marketlerde ya da balıkçı tezgâhlarında sofralarda yemek olması için bekleyen hayvanlar var tıpkı yunus gibi.

"Yunusların hayvanlar âleminin en zeki canlılarından olduğu kabul edilir ve arkadaş canlısı genel görünümleri ile oyuncu tavırları, onları insanların gözünde popüler bir yere koyar." Vikipedia'da böyle bir tanım var, bu tanımdan yola çıkarsak yunusların yaşam hakkına saygı duyulduğu için bu kadar çok tepki gösterildi diyebiliriz.

Peki aynı saygıyı diğer hayvanlar neden hak etmiyor? Dana, kuzu, tavuk, hamsi vb. birçok kara ve deniz hayvanı hissedebilen varlıklardır ve diğer hayvanlara da en az yunusun yaşam hakkına duyduğumuz saygıyı duymak zorundayız.

Yaşadığımız toplumda hayvanlarla ilgili sorunun kaynağı hayvanların mal ve kaynak statüsünde olması ve hayvan kullanımının normal kabul edilmesidir. Hayvan kullanmaya devam ettiğiniz sürece bu statünün ve normun devamını sağlarsınız, yani çözümün değil sorunun bir parçası olursunuz.

“Vegan olmasanız da hayvanlar için yaptığınız her şey faydalıdır” ya da “vejetaryenlik, eti azaltmak, haftada bir gün et yememek, ‘mutlu’ sömürü ürünlerini kullanmak da doğru yönde birer adımdır” gibi söylemler üzerimizdeki sorumluluğu geçiştirecek yollar bulma çabalarıdır. Böyle görüşleri insan hakları söz konusu olduğunda hiç kimse savunmaz.

Keyfi nedenlerle bir yunusu öldürmek ya da mal ve kaynak olarak görmek doğru değilse, keyfi nedenlerle bütün hayvanları öldürmek, mal ve kaynak olarak görmek de aynı ölçüde doğru değildir. Hayvanlara karşı daha adil bir dünya için vegan olmalı ve veganlığı anlatmalıyız.

Vegan olmak kolaydır, sağlıklıdır, hesaplıdır, keyiflidir ama en önemlisi hayvanlara karşı adil olmanın en önemli ve vazgeçilmez adımıdır. Vegan olmak istiyorsanız ama nasıl yapabileceğinizden emin değilseniz bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

(Yazıda kullanılan görsel Abolisyonist Vegan Hareket sayfasından alınmıştır)


Etiketler: yaşam, ekoloji
İstihdam