08/06/2009 | Yazar: KAOS GL

Facebook, Myspace, Youtube, Twıtter dünya gençlerinin elektronik ortamda haberleşme biçimi.

Facebook, Myspace, Youtube, Twıtter dünya gençlerinin elektronik ortamda haberleşme biçimi. Bayraklarını, dinlerini, asırlardır kalebentleri olduğumuz aitlik bagajlarını taşımadan, yüzmilyonlarca genç bu yeni İpek Yolu’nda birbirleriyle tanışıyor. Amaçları ne ticaret, ne herhangi bir ideolojiyi egemen kılmak. Şimdilik tanışıyorlar, nasıl yaşadıklarını, ne yaptıklarını, neyi sevdiklerini,  paylaşıyorlar. Daha adil bir dünyanın oluşmasında kullanabilecekleri küresel bir haberleşme ağını oluşturuyorlar. Gene de, burada da başkalarına nefret kusan aitlikleri çerçevesinde buluşanlar, kimlik propagandası yapanlar, Çin ve Türkiye gibi kendilerine özgü totaliter yapılarını sürdüren, Google, You Tube örneklerinde olduğu gibi teknolojinin kullanımını sansürleyen, yasaklayanlar var.  Onlar azınlık. Onlar bildiğimiz eski dünyanın kafa yapısından henüz kurtulamayanlar.

Bunları önceden, özellikle de ‘Tarihi Yargılıyorum’ kitabımda yazmıştım. Burada tekrarlamamın nedeni, henüz reşit olmayan gençlerin cep telefonları aracılığıyla birbirlerine çıplak fotoğraflarını yollamaları anlamına gelen ‘sexting’ aracılığıyla ‘özel hayat’tan neyi  kastettiğimizin uğradığı değişime dikkatimize çekmek.

ABD’de yeni yapılan bir araştırmaya göre 13-18 yaş arası beş gençten biri son yıllarda arkadaşlarına, sevgililerine çıplak fotoğrafını yollamış. Çocukları pedofillerden korumak için çıkarılan pornografi yasalarına göre bu tür iletiler yollayan gençlerin  yargılanması kaş yaparken göz çıkarmak anlamına geleceğinden, ABD’de şimdi bir çok eyalet yeni yasalarla çocukların haberleşme özgürlüğünü korumanın yollarını aramakta.   

Teknolojinin davranışlarımızı, toplum yapısını ne denli belirlediğinin genellikle farkında değilizdir. Pusulayla teleskop dünyada ve evrende konumumuzu değiştirdi. Toplumsal kuram ve kurumlarımız, hukuk, büyük ölçüde, teknolojinin neden olduğu değişimlere uyum sağlama çabamızdan ibaret. ‘Tüfek icad edildi, mertlik bozuldu’ sözleri, günümüzde geçerli olan savaş biçim ve stratejilerinde teknolojinin belirleyiciliğinin bir ifadesi. 20. yüzyılda doğum kontrol hapının icadıyla binlerce yıllık cinsel  davranışlarımız, beklentilerimiz, toplumun demografik yapısı değişti. (Geçenlerde erkeklerin de kullanabileceği bir doğum kontrol hapı geliştirilmiş) Matbaanın icadıyla, din ve bilgiyi tekellerinde tutanların gücü kırıldı, telefonla haberleşmede devlet denetiminin,  sansürün, aşiretten aileye kadar otoritenin duvarları  aşıldı. Ama teknolojı hayatımıza tedricen girerken düşünce hemen yayıldığından, sözün gücünü abartıp, dediklerimizin belirleyiciliğine inancımızın hayranlık ve aymazlığında maddenin etkisini göremiyoruz. 

İnternet teknolojisinin içine doğan, bu teknoloji aracılığyla birbirlerini ve dünyayı tanıyan yeni dünya gençliği için özel mefhumu eski kuşaklardan farklı. Onlar her şeyin gözetlenebilir olduğunu ırgalamıyorlar, elindeki teknolojiyle kontrol manyağına dönüşen  rontgenci devleti, tüketici davranışlarımızı mikroskop altına yatıran şirketleri, ‘yeterki bana gölge etmesin başka ihsan istemez’ tavırlarıyla ciddiye bile almıyorlar. Kendilerine ait olanı zaten internet üzerinden paylaşıyorlar.  Çıplaklığın sıradanlanlığından da öte mecazi anlamda da onlar dünyada çırılçıplak.
 
 


Etiketler: medya
İstihdam