04/02/2013 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

Emek İnşaat’ın sahibi olduğu binada yıllarca hizmet veren Akün ve Şinasi Sahnesi kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya.

Emek İnşaat’ın sahibi olduğu binada yıllarca hizmet veren Akün ve Şinasi Sahnesi kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya.
 
Ankara’da, haftasonu (2 Şubat, Cumartesi), Akün ve Şinasi Sahnesinin yer aldığı Emek İnşat’a ait binanın satışı kalabalık bir grup tarafından protesto edildi. 
 
Emek İnşaat’ın sahibi olduğu binada yıllarca hizmet veren Akün Sineması ve eski adı Çağdaş Sahne olan, şimdiki Şinasi Sahnesi kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya. Emek İnşaat’a ait olan bina ihale yoluyla satışa çıkarılıyor. Daha önce de ekonomik sıkıntılar nedeniyle kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalan iki salon Devlet tiyatroları olarak hizmet vermeye devam ediyordu.
 
Emek İnşaat, THY, Atatürk Orman Çiftliği, Kızlıy gibi kurumlar SGK’nın da ortaklığı olan kamu kurumu durumundadır. Emek İnşaat’a ait olan bu binalar, yerlerinin de merkezi olması nedeniyle birer birer otel ya da AVM yapılmak üzere çok ucuza elden çıkarılıyor. 
 
Hükümetin kaynak yaratma ve kentsel dönüşüm projeleri adı altında bütün kamu binaları yok pahasına satılmaktadır. Bu rant politikalarının sonucu olarak, AKP’nin ilk elden çıkaracağı mekânlar kültür ve sanat mekâları olmaktadır.    
Kültür Sanat –Sen, Ankara Mimarlar Odası, TOBOV, DETİS, TOMEB, IŞIK-DER, TAKSAV, Ankara Sanat Tiyatrosu, Tiyatro Pembe Kurbağa ve siyasi partiler, Halkevleri gibi örgütlerin de arasında bulunduğu platform adına açıklama Tiyatro sanatçısı Hicran Yavuz tarafından yapıldı.
 
Hicran Yavuz yaptığı açıklamada “Ankara’da sayıca az olan bu kültür ve sanat mekânları AKP hükümeti tarafından sürekli yok edilme tehdidi altında. Teknik donanımları dünya kalitesinde olan Şinasi ve Akün sahneleri her yıl 300’ü aşan oyunla 2 milyon seyirci ile buluşmaktadır. Çeşitli festivallere ev sahipliği de yapan Şinasi ve Akün şimdi kapatılma tehlikesi ile yüz yüzedir.
 
Emek İnşaat birleri kârına kâr katsın diye değil, devlet tarafından halkın yararına yatırımların artırılması amacı ile kurulmuştur. Ankara’nın bu önemli sosyolojik sanatsal değeri olan binaların satılması ile halkın sanat ve kültürden uzaklaştırılması hesaplanmaktadır.
 
Bizler ilk olarak kültür ve sanatla bu mekânlarda tanıştık. Bu binalar sadece sizin kâr edebileceğiniz alanlar değildir. Ankaralıların anılarında önemli yerleri olan sanat mekânıdır. Adını tarihe “Tiyatro yıkan insan” olarak yazdırmak istemiyorsanız bir an önce bu hatadan vazgeçin.”
Hicran Yavuz, 5 Şubat’ta yapılacak ihaleye dur demek için bütün Ankaralı sanat severleri saat 14:00’te yine Akün önünde olmaya çağırdı.
 
Ankara milletvekilleri de katıldı
CHP Ankara Milletvekili Gülsüm Bilgehan ve Aylin Nazlıaka da katılımcılar arasındaydı. Nazlıaka, “Kentleri kent yapan bellekleridir, tarihleridir. Önünde bulunduğumuz sahneyi kapatmak aynı zamanda benim çocukluğuma da kilit vurmak demektir. Kapattırmayacağız; buralar bizim kentin rutininden, sıkıntısından kaçıp nefes aldığımız, sığındığımız yerlerdir. Buraları kapatmak suç işlemektir. Suça ortak olmayacağız. Tiyatro demek hayatın ta kendisidir. Aynadır. Bu ayandan rahatsız olan AKP iktidarıdır” diye konuştu.
 
Fotoğraflar: Gülistan Aydoğdu / Kaos GL  

Etiketler: yaşam, gezi/mekan
İstihdam