19/12/2008 | Yazar: Kürşad Kahramanoğlu

BM’de bir ilk yaşanacak. 55+5 ülkenin ‘cinsel yönelim’ ve ‘cinsiyet kimliği’ konusundaki bildirisi Genel Kurul’da okunacak.

BM’de bir ilk yaşanacak. 55+5 ülkenin ‘cinsel yönelim’ ve ‘cinsiyet kimliği’ konusundaki bildirisi Genel Kurul’da okunacak. Türkiye, henüz bu ülkeler arasında yer almadığı gibi, irade de dile getirmedi… İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 60. Yılı’nı kutladığımız bu hafta içinde, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda 60 ülke bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. 55+5 ülke adına, ‘cinsel yönelim’ ve ‘cinsiyet kimliği’ konusunda, imzaladıkları bir bildiri Genel Kurul podyumundan okunacak. Bu, BM Genel Kurulu’nda ‘cinsel yönelim’ ve ‘cinsiyet kimliği’ konularında işlenen hak ihlallerinin ilk seslendirilişi.

Bildiriyi imzalayan ülkeler arasında Bosna Hersek, Ermenistan, Küba, Makedonya, Meksika, Kanada gibi çok farklı kültür, din ve politik düşünceden ülkeler olduğu gibi, Avrupa Birliği’nin (AB) tam kadro 27 ülkesi de var.

Tutucu ABD Kararını Veremedi

Amerika Birleşik Devletleri hükümeti hâlâ tutucu Başkan Bush idaresinde olduğu için, henüz bu bildiriye imza koyup koymamak konusunda kararını verebilmiş değil. ABD’ndeki insan hakları mücadelecileri, insan hakları konusunda yönetimin en ılımlı ve anlayışlı sesi olduğuna inandıkları Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice üzerindeki lobi faliyetlerini sürdürüyor.
Türkiye Cumhuriyeti (TC) de henüz bu ülkeler arasında yer almadığı gibi, bu ortak bildiriyi desteklemek konusunda da bu güne kadar bir irade dile getirmedi.

Birgün’den Bilgilendirme Kampanyası

BirGün Gazetesi, TC’nin bu insan hakları konusunda medeni dünyadaki yerini alması için, bu hafta süresince mini bir bilgilendirme kampanyası başlatıyor. Çarşamba günkü köşemde yayınlanan yazılarıma ilave olarak, sadece bu haftaya mahsus olmak üzere yazılar yazıp sizleri gelişmeler hakkında bilgilendirmeye çalışacağım.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, Dış İşleri Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Ali Babacan ve Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin başta olmak üzere bütün ilgililerden, Türkiye’nin bu bildiriye isminin eklenmesini ve bu bildirinin desteklenmesini talep ve rica ediyoruz.

Ülkemizde LGBTT hakları konusunda yapılması gereken çok şey, katetmemiz gereken çok yol var. Ama bu bildiride yer alacak 60 ülke arasında Türkiye’nin sesini, BM Genel Kurulu’nda dünyanın dört bir köşesindeki LGBTT bireylerinin maruz kaldığı işkence, tutuklama, şiddet, ayrımcılık ve karalamaya karşı yükseltmek,dünyaya; gerek Türkiye’nin AB’ye girmek istemekteki samimiyeti, gerekse de yeni yılda başlayacağı BM Güvenlik Konseyi üyeliği hakkında çok pozitif ve gerekli bir mesaj verecek.
Bu ülkede yaşayan insanların ‘insan haklarına’ ihtiyacı var, bunu hak da ediyorlar. Devlet ve hükümet bu adımı atmalı.



Etiketler: insan hakları
nefret