18/09/2015 | Yazar: Sanaç Yortu

Devlet, aile toplum, tarafından öğretilen, dayatılmakta olan kültürel erkekliğe karşıyız ve evet tüm bunlar bizi öteki yapıyorsa, bizler ötekiyiz

Öncelikle,  böyle bir başlık atmakla; ne trans erkekleri ne de trans olmayan (na-trans); kadın şiddeti, cinsiyetçiliğe, tecavüze karşı olan erkekleri ötekileştiriyorum. Sadece tüm şiddetlerin, cinayetlerin, tecavüzlerin trans olmayan erkekler tarafından olduğu üzerinden baz alarak eleştiriyorum.

Cinayet ve tecavüzlerin trans erkekler tarafından gerçekleştirilmemesini bir gurur kaynağı olarak da görmüyorum sadece Erkekliğin inşası, biyolojik değil toplumsal ve kültürel olduğundan, böyle bir kültüre hizmet eden erkeklik düşüncesini reddediyoruz.

2014 yılında 294 kadın cinayeti işlendiği ve yüzde 47’sinin kadınların kendi hayatlarına dair kararlar almak isterken öldürüldüğü açıklandı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2014 yılı kadın cinayeti gerçekleriyle ilgili bir rapor hazırlayarak erkek şiddetini bir kez daha gözler önüne serdi. Erkekler 2014’te 109 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti/tecavüz girişiminde bulundu.

Her konuda ötekileştirilen trans erkekler, toplumsal cinsiyet sınıflandırılmalarında yok sayılan, ikili cinsiyet sisteminin altını çizen, eril heteroseksüel sisteminin içinde ezilen, cinsiyetçi faşizmin merkezinde olduğumuzun altını da çizmek istiyoruz. Fakat konu şiddet, tecavüz, kadın cinayetleri, cinsiyetçilik, sözlü tacizler olduğunda, bizler tüm toplumsal cinsiyeti ve erkekliği reddediyoruz. Erkek olmayı, kavga etmekle, sokaktaki kadınlara laf atmakla, futbol maçlarında küfür etmekle, askere gitmekle, yere tükürmekle, aynı kefeye koyarlar. Tüm bunlar “toplumsal inşa” adı altında toplanmakla beraber erkekliği bunun üzerine inşa edilir. Ve bu erkeklik anlayışı, önce kadınlar, eşcinseller, translar sonra da toplum için vahim sonuçlar doğurur… Konu, toplumsal inşanın yapısı altında toplanılan bir erkeklikse biz öteki olmayı kabul ediyoruz.

İnsanlar üzerlerinde bir norm olarak benimsedikleri, toplumsal cinsiyetten, tanımlamalardan, davranış kalıplarından oluşan, erkeklik halini bir an önce gözden geçirmeliyiz…

Devlet, aile toplum, tarafından öğretilen, dayatılmakta olan kültürel erkekliğe karşıyız ve evet tüm bunlar bizi öteki yapıyorsa, bizler ötekiyiz…


Etiketler:
nefret