22/03/2009 | Yazar: Yasin Erkaymaz

İşsiz olan veya maddi imkânsızlıklar sebebiyle tedavi imkânı olmayan HIV ile yaşayan kişiler için ve sağlık güvencesi bulunmayan tüm vatandaşlar için sevindirici bir

İşsiz olan veya maddi imkânsızlıklar sebebiyle tedavi imkânı olmayan HIV ile yaşayan kişiler için ve sağlık güvencesi bulunmayan tüm vatandaşlar için sevindirici bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum.

Ülkemizde sosyal güvenceden yoksun ve maddi yetersizlikten dolayı sağlık hizmetlerine erişemeyen vatandaşlarımızın Yeşil Kart uygulaması ile sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi sağlanıyordu. Fakat gerek Yeşil Kart müracaat işlemleri, gerekse Yeşil Kart edinme koşullarını yerine getirmek ile ilgili bazı sorunlar yaşanıyor ve bu sorunlar kişinin sağlık hizmetlerine ulaşma süresini geciktirebiliyordu. Yeşil Kart başvurusu ret edilen bir kişi yeniden dilekçe vermek ve yeniden aynı süreçleri yaşamak durumunda kalabiliyordu.
 
01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı SGK kanunuyla tedavi olabilmek için Yeşil Kart başvurusu yapan herkesin gelir araştırılması eskiden olduğu gibi hâlâ devam ediyor. Yani kişinin aylık kazancının miktarı, üzerine kayıtlı herhangi bir taşınmaz mal varlığının olması ya da motorlu bir taşıttan dolayı vergi mükellefi olması halinde Yeşil Kart başvurusu koşulsuz ret ediliyordu. Yürürlüğe yeni giren 5510 sayılı SGK kanunuyla beraber kişinin ikamet ettiği hanesinde kayıtlı insanların her birinin gelirleri (çok teferruatlı bir inceleme olup gayrimenkul, araç, kira geliri, maaş, vs.) tek tek inceleniyor ve de hesaba dahil ediliyor, sonrasında hanede ki gelirlerin toplamı, hanede yaşayan insan sayısına bölünerek, başvuru sahibinin hanedeki kişi başına düşen gelir düzeyi hesaplanmış oluyor. İşlem bundan sonra başlıyor, çıkan gelir değeri baz alınarak; Gelir düzeyi brüt asgari ücretin 1/3 oranın altında ise yani 222 TL' den düşük ise kişi direk Yeşil Kart alma hakkına sahip oluyor, bu değer asgari ücretle, bunun 1/3'ü yani 222-666 TL arasında ise bu kişi çıkan yeni kanunla ayda 25 TL prim ödeyerek genel sağlık sigortası (GSS) kapsamından yararlanıyor, gelir düzeyi asgari ücretle bunun 2 katı arasında (666-1332 TL) arasında bir değer çıkarsa aylık kişinin yatıracağı prim bedeli 75 TL oluyor eğer ki gelir düzeyi 1332 TL üstünde olursa kişi 160 TL prim ödeyerek GSS’lioluyor, ki bu gruba giren kişilere tavsiyemiz yeni çıkan kanunda isteğe bağlı sigortalı olabilmek için önceden 1080 gün prim ödeme şartı aranıyordu, bu şart kaldırıldı. Sigortalı olan herkes prim şartı aranmaksızın direk herhangi bir SGK kurumuna başvurarak ayda minimum 215 TL ödeyerek hem emeklilik için prim ödemiş oluyor, hem de sağlık ve tedavi giderlerini karşılama imkanına sahip oluyor. Genel sağlık sigortası kapsamında ödenilen primler asla emeklilik hesabına dahil edilmiyor. Sadece; sağlık, tedavi, muayene, ilaç imkanlarından faydalanılabiliyor.  Sağlık grup başkanlığından alınan belge ile ilçenizde bulunan SGK kurumuna başvuru yaparak bu imkanlardan faydalanabiliyorsunuz. Ayrıca bu kanunla eskiden 90 gün olan sigorta başlangıcından sonraki ilk tedavi olma imkânı 30 güne indiriliyor. Yeşil Karta başvurduktan 3-4 hafta sonra onay alınıyor ve de başvuru tarihimiz baz alındığı için Yeşil Kart ret yazısı ile SGK’ ya gittiğinizde hemen 1 aylık priminizi ödeyip, anında tedavi için her türlü imkana sahip oluyorsunuz. Yeşil Kart veya GSS' li olabilmek için başvurularınızı ayın 1' ne getirmenizde fayda var bu sayede priminizi tam olarak yatırmış oluyorsunuz. SGK prim hesabını ayın 1'den 1'ne baz alıyor, buna da dikkat etmeniz de fayda var. Birde bu işlemlerle uğraşmaksızın direk SGK' ya başvurarak ben genel sağlık sigortası kapsamından yararlanmak istiyorum diyen vatandaşlarımızda asgari ücretin 2 katından daha fazla gelir düzeyine sahip olduğu düşünülerek hesaplama yapılıyor ve de 160 TL bir prim ödeyerek GSS kapsamına girilebiliyor.

İşsiz kalan insanların elbette biran evvel iş bulmalarını temenni ederiz. İş yok diye; ‘ben nasıl tedavi nasıl olacağım’, ‘sağlık hizmetlerinden ilaçlarımı nasıl alırım’ karamsarlığına kapılmasına gerek kalmadı, birde işin diğer güzel yanı Yeşil Kartlılar üniversite hastanelerine direk gidemiyorlardı Devlet hastanelerinden sevk almaları gerekiyordu, sonrasında her yıl yenilenme şartı isteniyordu, ayrıca özel hastanelerden de yararlanamıyorlardı. GSS' de ise bu imkanların hepsine aylık 25 TL ödeyerek sigortalıların sahip olduğu tedavi imkanlarının tümüne sahip oluyorsunuz.

Pozitif Yaşam Derneği’ gönüllüsü olarak bu araştırmayı ve süreci takip ederek deneyimlerini bizlere aktararak bu bilgileri sizlere ulaştırmamı sağlayan Fuat Yakar arkadaşımıza da teşekkür ederim.

Burada HIV/AIDS ile ilgili merak ettiğiniz soruları bizlere iletebilir ve sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. HIV ile yaşayan birisi olarak ya da HIV ile yaşayan bir kişinin arkadaşı, kardeşi, sevgilisi ya da ailesinden bir yakını olarak da merak ettiğiniz her konuda bize ulaşabilirsiniz. Maillerinizi bekliyoruz: yasinerkaymaz@kaosgl.org
 

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam