12/01/2017 | Yazar: Murat Sayan

Bir seksüel eylemin risk derecesini nasıl anlayabiliriz? Risk derecesini tanımlamaya ihtiyacımız var mıdır?

Bir seksüel eylemin risk derecesini nasıl anlayabiliriz? Dahası, risk derecesini tanımlamaya ihtiyacımız var mıdır?

Bunun için kimi göstergeler işimize yarar mıydı?

Misal; frengi (sifiliz), bir bakteri olan Treponema Pallidum’un sebep olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. HIV ile yaşayanlarda cinsel yolla geçen ikinci bir enfeksiyona baktığımda sifilizin geçmiş döneme göre %1.4’ten %3’e çıktığını söyleyebilirim. Elbette bu benim verilerime göredir. Kesin olan resmi verilerdir, eğer bir yerlerde var ise. Ama şu bilgi çok işe yarar nitelikte.

Genital siğillerin de %0.15’ten %0.6’ya çıktığını gözlemliyorum.

Herkesi aynı yaş ve bilinçte ele almadığımıza göre yüksek riskli seksüel eylemler de farklılıklar gösterecektir. Misal; kimisi için bu istenmeyen gebeliktir, bir diğer için ergen yaşlarında ileri yaşta biriyle kurduğu ilişki olacaktır.

Çoklu seks partnerine ya da uyuşturucu kullanan bir partnere sahip olmak risklidir. Paralı seks sunucusu ile tanışmak da öyle...

Günümüz eğilimlerine göre ise chemsex partileri ya da seksüel tanışmalar için akıllı telefonlarda app kullanmak da yüksek riskli eylem olacaktır.

Dikkate değer olan bu göstergeler, bulaş yoluna/eğilimine göre değişebilecek potansiyeldedir. Ancak söylemek istediğim; yüksek riskli seksüel eylemleri anlamak için bu türden göstergelerin işe yaradığıdır.

Artık çocukluk denen o mutlu ülkede yaşamıyoruz.

Ya da ortada bir nevi “Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu /Birinciliği beyaza verdiler” durumu var (Özdemir Asaf’ı anmış olalım).

Ancak bizim daha fazlasına ihtiyacımız var. Yüksek riskli seksüel eylemlerin nedenlerini bilmeye…

***

Fotoğraf, daha çok sokakları çalışan Nicholas Goodden’in bir sunumuna dair. Işık, ton, incelik hepsi müthiş bir an’ı yaratmış ve Goodden böyle bir an’ı yakalamış.

Yalnızlık, tenhalık, tek başınalık, ıssızlık… Ne çok kelime var değil mi aynı duyguyu anlatan. Dilimiz bile bu sorunun ne denli köklü olduğunu gösteriyor.

Ama asıl derinlikli olan adamın bize gösterdiği yalnızlığı ve o mutlu ülkeye gitme arzusu.

 


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret