15/12/2010 | Yazar: KAOS GL

ABF Başkanı Balkız din dersi müfredatına Alevilikle ilgili bilgilerin girmesinin sorunu çözmeyeceğini belirtti.

 ABF Başkanı Balkız din dersi müfredatına Alevilikle ilgili bilgilerin girmesinin sorunu çözmeyeceğini belirtti. "Aleviliği kullanarak Sünni değerlerinin propagandasını sürdürecekler."

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, Aleviliğin din dersi müfredatına girmesinin "Alevilerin sorunlarını çözmekle uzaktan yakından ilgisi olmadığını" söyledi.
 
"Anayasal zorunluluk, laiklik ilkesi, din ve vicdan özgürlüğü, hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları gereğince din dersinin seçmeli hale getirilmesini istemiştik. Aleviliğin zorunlu okutulmasını değil.
 
"Ama buna hiç değinilmiyor. Bunun yerine yandaşlaştırdıkları kimi Alevi dedelerinden oluşturulan komisyon aracılığıyla Alevilerce önemsenen kimi konu başlıklarını ders kitaplarında işleyeceklerini söylüyorlar."
 
Sünni propagandası ve Alevilerin asimilasyonu
Devlet Bakanı Faruk Çelik'in Aleviliğin müfredata girecek olmasıyla ilgili "Alevi sorununun çözümüne hiçbir zaman bu kadar yakın olunmamıştır'' şeklindeki açıklamasını "oyun" olarak değerlendiren Balkız, bianet'e şunları söyledi:
 
"Buradan şunu mu anlamayız, Madımak Oteli müze mi oluyor, cemevleri tanınıyor ve yasal statüye mi kavuşuyor, Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılıyor mu? Alevi köylerine cami yapma politikalarından vaz mı geçiliyor; oraya atanan Sünni imamlar geri mi çağırılıyor? Ne oluyor da Çelik bunu söyleyebiliyor?
 
"Aleviliği ve Alevi değerlerini kullanarak Sünni propagandası yapmaya ve asimilasyonu sürdürmeye devam edecekler. Bu da yeni oyunlarından başka bir şey değil.
 
"Şeriatçı bir Hacı Bektaş yaratacaklar"
"Öğrencilere hem Sünniliği, hem Arapçayı hem de namazı öğretmeye devam edecekler hem de kimi Alevi değerlerini önemsiyormuş gibi gözükerek Sünnileştirdikleri bir Aleviliği, Alevilik adına okutacaklar.
 
"Din derslerinde Hacı Bektaş'ı işleyecekler ama öyle bir Hacı Bektaş yaratacaklar ki şeriatçı kılıklı, hacca gidip hacı olmuş, namaz kılmış biri gibi tanıtacaklar."



Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam