12/11/2010 | Yazar: KAOS GL

KESK, İHD ve Kadın Barış Girişimi'nin öncülüğünde başlatılan "Kadın Yürüyüşü"ne polis, Şanlıurfa'da sert müdahalede bulundu; Diyarbakır'da

 KESK, İHD ve Kadın Barış Girişimi'nin öncülüğünde başlatılan "Kadın Yürüyüşü"ne polis, Şanlıurfa'da sert müdahalede bulundu; Diyarbakır'da da kadın aktivistleri gözaltına aldı. Morsümbül, Aslan, Otlu, Ercan, Ertgün ve Tanyer ve çok sayıda kadın gözaltına alındı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Sekreterliği, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Ankara Barış İçin Kadın Girişimi'nin öncülüğünde erkek şiddetine karşı ve barış çağrısıyla İstanbul ve Hakkari'den başlatılan Ankara yürüyüşünün önü polis engeli ve şiddetiyle kesiliyor.
 
Sosyalist Demokrasi Partili (SDP) kadınlar girişimi, "Erkek ve devlet şiddetine karşı susmuyoruz" başlıklı bir açıklamayla, Başbakanlığa yürünerek, talep ve önerilerini Başbakan Erdoğan'a iletmek amacıyla gerçekleştirilmekte olan yürüyüşte çok sayıda saldırı ve gözaltı yaşandığını bildirdi.
 
9 Kasım'da İstanbul'dan hareket edilerek Kocaeli, Bursa, Yalova, Eskişehir, Ankara'dan katılımların olduğu yürüyüşün Hakkari ayağından da Van, Bitlis, Siirt, Batman, Diyarbakır, Urfa, Adıyaman, Kırşehir'den de kitlesellik kazanması amaçlanıyor. Yürüyüşün 13 Kasım'da Ankara'da sonlanması öngörülüyor.
 
10 Kasım'da Hakkari'den yola çıkan kadınlarla ilgili olarak yapılan haberlerde, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 15 ilin valisine "gizli" bir talimatla yürüyüşteki kadınlara 'potansiyel tehlike' gözüyle bakıldığını tespit ettiklerini açıklayan SDP'li kadınlar, dün (11 Kasım) de Şanlıurfa'da otobüsten indiklerinde eyleme katılan kadınların polisin sert müdahalesiyle karşılaştığını ve tüm kadınların gözaltına alındığını duyurdu.
 
"Coplanan, saçlarından sürüklenen, tartaklanan kadınlar, mücadele ettikleri erkek ve devlet şiddetine maruz kalmaktan, buna karşı Türkiye çapında bir yürüyüş gerçekleştirirken dahi kurtulamadılar. Devlet, 'erkekliğini' yine kolluk kuvvetleri aracılığıyla göstermiş, kadınların sırtından sopayı eksik etmemiş ve ertesinde otobüsten iner inmez 'dayak attığı' tüm kadınları, gözaltına almıştır."
 
Diyarbakır'da KCK davası önünde "barış nöbeti" tutan binlerce kişiyle buluştuktan sonra Urfa'da gözaltına alınan 40 kişi arasında KESK Kadın Sekreteri Songül Morsümbül, Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) Ankara temsilcisi Burcu Aslan, İHD Ankara Şube Başkanı Gökçe Otlu, Barış İçin Kadın Girişimi Ankara sözcüsü Şükriye Ercan, KESK Urfa Şubeler Platformu üyeleri, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Urfa Şube Başkanı'nın yanı sıra SDP'li kadınlar adına yürüyüşte bulunan SDP Parti Meclisi üyelerimiz Yeliz Ergün ve İlkay Tanyer de bulunuyor.
 
KESK, Urfa Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Sıtkı Dehşet, Eğitim Sen Şube Sekreteri Halit Şahin, Eğitim Sen Eğitim Sekreteri Yasin Öztürkoğlu ve Ali Polat ile Hakkari'den yürüyüşe katılan tüm kadınların gözaltına alındığını duyurdu.
 
Bugüne dek kadınlar savaşın en ağır bedellerini ödediklerinin belirtildiği açıklamada, "Kadınları susturmaya coplarınız, kanunlarınız, yumruklarınız, silahlarınız bundan sonra da yetmeyecek. 'Potansiyel tehlike' olduklarını iddia ettiğiniz kadınlar, dostlarımız, yoldaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Asıl 'tehlike' kadınları her gün, her dakika döven, öldüren, taciz ve tecavüze maruz bırakan bu sistem ve onun koruyucularıdır" denildi.


Etiketler: insan hakları
nefret