27/08/2010 | Yazar: KAOS GL

Sıfır Ayrımcılık Derneği, İstanbul Roman Dernekleri Federasyonu, Sulukule Platformu, Türkiye Gezginler Kulübü Derneği ve Sarıgöl Romanlara Yardım ve Dayanışma Derneği,

Sıfır Ayrımcılık Derneği, İstanbul Roman Dernekleri Federasyonu, Sulukule Platformu, Türkiye Gezginler Kulübü Derneği ve Sarıgöl Romanlara Yardım ve Dayanışma Derneği, bugün Avrupa'daki Romanlara yönelik ayrımcılığı protesto etti.
 
Bugün, Fransa'da Romanlara karşı ayrımcılığı protesto etmek üzere Fransız Konsolosluğu önünde buluşan örgütler, zorla yerlerinden edilen Romanlar için Avrupa Birliği'ni (AB) harekete geçmeye çağırdı.
 
"Yanınızdayız"
Dernekler basın açıklamasında şöyle dedi:
"Başta Fransa'da Romanlara, göçmenlere ve evsizlere karşı başlatılan sınırdışı etme kampanyasını protesto etmek için, Avrupa'da yükselen ırkçılık rüzgarına karşı durmak için, sınırdışı edilen Romanlara 'yanınızdayız' demek için ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi protesto etmek için Fransız Konsolosluğu önünde buluşuyoruz."
 
Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus, " Fransa'da, İtalya'da, Macaristan'da ve daha birçok AB üyesi ülkede Romanlara karşı yapılan ayrımcılık ortak bir politikaymış gibi" dedi ve ekledi: "AB'den artık bu yapılanların durması için müdahale bekliyoruz. Bütün bu ayrımcılık politikalarını uygulayanlar AB'ye üye ülkeler. Bu ülkelere AB yaptırım uygulamak zorunda. Gerekirse üyelikleri iptal edilmeli."
 
Beylikdüzü Romanlar Derneği Başkanı Adnan Demirez, sınırdışı etme politikalarının AB kriterlerine uymadığını belirtti: "Romanların serbest dolaşım hakları ellerinden alınıyor, AB bu konuda bir açıklama yapmalı, insani değerler ön plana çıkmalı."
 
Basın açıklamasında şu ifadeler de yer aldı:
"Sarkozy Romanların 'davranışını, kültürlerini' beğenmediği için sınır dışı ettiğini ayan beyan söylüyor. Bugün biz burada toplanırken Fransa'da yoksul Romanlar, bebek, çocuk, yaşlı demeden sınır kapılarına götürülüyorlar. Fransa hükümeti, 2009'da 29 bin dolayında göçmeni sınır dışı etti. Romanlar 10 bin kişi ile sınırdışı edilen halkların başında geliyor. Zorla yerlerinden ediliyorlar. Sarkozy şimdi de Fransız vatandaşlığına geçmiş Romanları, göçmenleri, pasaportunu iptal etmekle tehdit ediyor."
 
Arus, "AB'ye bağlı ülkelerin yaptıkları hangi AB ilkesine uyuyor? Nasıl oluyor da, Fransa'da, AB'ye üye Bulgaristan'dan, Romanya'dan gelen Romanlar AB'nin ikinci sınıf vatandaşları olarak görülüyor? Nasıl oluyor da Sarkozy'nin emriyle göçmenler, evsizler hamile kadınlar yerleşim yerlerinden çıkartılıp yerlerde sürükleniyor? Nasıl oluyor da, AB üyesi İtalya'da Romanlara karşı Silahlı Temizlik Örgütü kuruluyor, sokaklarda Nazi Almanya'sını aratmayan biçimde Roman 'avlanıyor'"? diye sordu.
 
Basın açıklamasının ardından Fransız Konsolosluğu önüne, üzerinde "Üzgünüz" yazılı siyah bir çelenk bırakıldı.

Fransa bu yıl 8 binden fazla Roman'ı sınırdışı etti
Sarkozy, temmuz sonunda ülkede yaşanan güvenlik sorunlarını, "yanlış yönetilen göç politikası"na bağlamış, ülkede "belgesiz" olarak bulunan Romanların yaşadığı kampların "suç merkezi" haline geldiğini söylemişti. Bu gerekçelere dayanarak Fransız hükümeti, ağustos sonuna kadar tüm "yasadışı" Roman kamplarının boşaltılacağını, 700 Roman'ınsa sınır dışı edileceğini açıklamıştı.
 
Fransa'nın göçmenlerden sorumlu bakanı, Eric Besson, Fransız Haber Ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada bugün yaklaşık 300 Roman'ın daha sınır dışı edileceğini açıkladı. Bakanlık ayrıca, ocak ayından beri sınır dışı edilen Roman sayısının 8 binden fazla olduğunu bildirdi.


Etiketler: insan hakları
nefret