03/05/2018 | Yazar: Yıldız Tar

​İstanbul 1 Mayıs eyleminde erkek polisler bir trans kadını zorla aramaya çalıştı. Tepki gösterenlere copla saldırıp, dört kişiyi gözaltına aldı.

1 Mayıs’ta polisten transfobi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul 1 Mayıs eyleminde erkek polisler bir trans kadını zorla aramaya çalıştı. Tepki gösterenlere copla saldırıp, dört kişiyi gözaltına aldı. Trans kadın İ.C., yaşadıklarını, “Alana girme sürecinde fiziksel ve psikolojik olarak fazlasıyla yoruldum ve yıpratıldım” diye anlattı.

LGBTİ+ Kolektif 1 Mayıs'ta

İstanbul Maltepe Meydanı’ndaki 1 Mayıs miting alanına girişte polisler bir trans kadını zorla aramak istedi.

Trans kadın İ.C., LGBTİ+ Kolektifi ve Üniversiteli Kadın Kolektifi ile miting alanına girerken erkek polisler tarafından aranmak istendi. Trans kadın olduğunu ve erkekler tarafından aranmak istemediğini söyleyen İ.C.’ye polis gülerek yanıt verdi. Zorla aramak istediklerinde müdahale etmek isteyen Öğrenci Kolektifleri üyesi dört kişi ise darp edilerek gözaltına alındı.

“Polisin alaycı tutumu ve transfobik saldırı”

İ.C., yaşadıklarını sosyal medyada paylaştı:

“1 Mayıs'ta saat 14.00 civarı LGBTİ+ Kolektifi ve Üniversiteli Kadın Kolektifi ile alana girerken kadın polisler ‘Beyefendi erkek bölümü yan tarafta’ diyerek beni erkek polislere yönlendirmek istediler. Erkek olmadığımı söylediğimde bir kadın polis alaycı bir tavırla ‘Hiç öyle gözükmüyorsun ama’ dedi. Ben ve kolektifteki diğer arkadaşlar da trans kadın olduğumu, beyanımın esas alınması gerektiğini söyleyerek durumu izah etmeye çalıştık. Polisler kimliğimi görmek istedi. Mavi kimlikli olduğumu ama beyanımın esas alınması gerektiğini söyledik. Polis, ‘mavi mavi kimliğin varsa seni erkek polis arayacak’ dedi. Bu esnada bir erkek polis sert bir tutumla ‘Gel sen içeri gel, kadın polis arayacak seni, gel’ diyerek beni almak istedi. Benimle polisin arasına bir kadın arkadaş girdi ve durumu izah etmeye devam ettik. Ardından açıklama yapan bir arkadaşa polis müdahale etti ve sonrasına arbede yaşandı. Üniversiteli kolektiften birçok kişi ters kelepçeyle göz altına alındı. Ben dahil kolektiften birçok kişi içeri giremedik.”

“Yıprandım ancak güçlü kalmaya çalışıyorum”

Yaşananların ardından ulaştığımız İ.C. KaosGL.org’a, yarım saat sonra başka kapıdan girmeye çalıştıklarında da benzer bir tutumla karşılaştıklarını, kendisine ısrarla ‘kimlik rengi’nin öne sürüldüğünü belirtti. İ.C., yaşadıklarını “Alana girme sürecinde fiziksel ve psikolojik olarak fazlasıyla yoruldum ve yıpratıldım” cümleleriyle anlattı ve ekledi:

“Alandan çıktıktan sonra yatağıma uzanınca yıpranmışlık hissettim. Hâlâ etkisindeyim. Yine de kendimi güçlü ve umutlu hissetmek istiyorum. Her yaşadığım transfobide, ayrımcılıkta bir şekilde güçlü kalmaya çalışıyorum.

“İlk kapıya girme denememizde, polis arbede çıkmadan önce benden bir adım uzakta durup; ‘seni kadın polis kontrol edecek’ dedi. Ancak tavrı ve tutumu endişe vericiydi. O sırada aramıza bir kadın arkadaş girdi. Durumu açıkladı. Tam o anda arbede yaşandı.

“Diğer kapıdan girmeye çalışırken ise durumu açıklamaya çalıştık. O sırada bir polis omzuma sert bir şekilde vurup küçümseyici bir tavırla ‘hayırdır bir sorun mu var’ dedi.”

Transfobiye tepki gösterenlere gözaltı

Polisin transfobik tutumu sırasında olay yerinde olan LGBTİ+ Kolektifi’nden Cengiz ise yaşananları KaosGL.org’a şöyle anlattı:

“Polisler gülerek ve bağırarak trans kadın arkadaşımızı hedef gösterdi. Biz derdimizi anlatmaya çalışırken birden bir polis beni arkamdan çekmeye başladı. O esnada başka bir polis ise trans kadın arkadaşımıza ‘Gel seni kadın polis arayacak, gel’ diyerek arkadaşımızı çekiştirmeye başladı. Öğrenci Kolektifleri’nden arkadaşlar bizi kurtarmaya çalışırken birden coplar çıktı. Polis coplarla saldırdı. Kapıda üç kişi, içeride ise bir kişi darp edilerek gözaltına alındı. Uzunca bir süre ters kelepçe ile bekletildiler.”

Polisin transfobik tutumuna müdahale etmeye çalışırken gözaltına alınan 4 kişi Savcılık ifadelerinin ardından “yurtdışına çıkış yasağı” şartı ile 2 Mayıs’ta serbest bırakıldı.

“1 Mayıs’ı LGBTİ+lar özgürleştirecek”

LGBTİ+ Kolektifi yaşananların ardından sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında ise şöyle dedi:

“İstanbul Maltepe'de, polisin tüm engellemelerine rağmen alana girdik. Darp edilerek gözaltına alınan 4 arkadaşımız Maltepe Cumhuriyet Karakolu'na götürüldü. 1 Mayıs'ı Bizler, LGBTİ+lar Özgürleştirecek!”

Nefret suçlarında mekan kamusal, failler ikiden fazla, polis ilgisiz!

Kaos GL Derneği, 2017 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu’nu geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaştı.

Rapora göre nefret suçları daha çok kamusal alanlarda işleniyor, failler çoğunlukla iki kişiden fazla ve saldırılar görgü tanıklarının gözü önünde gerçekleşiyor.

Vakaların beşte üçünde failler iki veya daha fazla sayıda kişiden oluşuyordu. 117 olaydan 32’sinde failler üçten fazla kişiydi.

Rapora göre; mağdurların çoğu ailelerinden ve kolluk kuvvetlerinden ciddi biçimde korkuyorlardı. Mahkemelere veya diğer devlet aygıtlarına güvenmiyorlardı. Bu nedenle de kolluk kuvvetlerine veya mahkemelere son derece az sayıda olay ihbar edildi. 117 vakadan sadece 19’u polise bildirilirken sadece 7’si mahkemeye intikal etti. Sadece 1 vakada polis olayı nefret suçu olarak değerlendirdi.

Rapor hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

2018 Nefret Suçları Araştırması devam ediyor

Kaos GL, 2018 yılında homofobik ve transfobik nefret suçuna maruz kalan ya da tanık olanları araştırmaya katılmaya çağırıyor. Araştırmaya katılmak için burayı ziyaret ediniz.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret