10/10/2019 | Yazar: Kaos GL

10 Ekim Ankara gar katliamının üzerinden dört yıl geçti: “10 Ekim’i unutma, unutturma!”

10 Ekim’in üzerinden dört yıl geçti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara Gar katliamının üzerinden dört yıl geçti. 10 Ekim 2015’te Ankara Garı önünde barış mitingine bombalı saldırı sonucu 103 kişi hayatını kaybetti. Saldırının ardından polis yaralılara yardım etmek isteyenlere biber gazı sıktı. Yaralıların hastaneye götürülmesi gecikti, 500’den fazla kişi yaralandı.

19’u tutuklu, 17’si firari 36 sanığın yargılandığı dava 3 yılda tamamlandı. 9 sanığa “anayasal düzeni ihlal” ve “kasten öldürme” suçlarından 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Müebbet hapis cezası alan sanıklar, 300’den fazla kişiyi “öldürmeye teşebbüsten” 10 bin 557’şer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Berna Koç

Kaos GL’nin 2004 yılında sendikacılar, işçi ve memurların katılımıyla gerçekleştirdiği Gey-Lezbiyen İşçi Buluşması sırasında tanıştığı ve sonrasında homofobi ve transfobi karşıtı eylemlerde, alanlarda yoldaşlık ettiği Berna Koç da 10 Ekim’de öldürülenler arasındaydı.

10-ekim-in-uzerinden-dort-yil-gecti-1

“Dert bende derman bende” temasıyla 2016 yılında 11. kez düzenlenen Kadın Kadına Öykü Yarışması’nda Berna Koç 10 Ekim Özel Ödülü de verildi.

Berna Koç Özel Ödülü’nü Münire Çalışkan Tuğ’a takdim eden Berna’nın hayat arkadaşı konuşmasında, “Berna çok özeldi. Oraya giden her duyarlı insan gibi bir şeyleri değiştirmek istiyordu. Ankara bana iki kere travma yarattı. İlki 10 Ekim’di. İkincisi ise Berna’nın ardından ona yapılan haksızlıktı. Berna’ya haksızlık yapıldı ama bu ödül törenini duyduğumda çok mutlu oldum” demişti.

Ankara’da anma

10 Ekim’deki bombalı saldırıda hayatını kaybedenler Ankara Garı önünde anıldı. Katliamın gerçekleştiği 10.04’den önce çok sayıda meslek örgütü temsilcisi ve milletvekilleri Ulus’ta toplandı. Ardından “10 Ekim’i unutma unutturma”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi sloganlarıyla Ankara Garı’na yürüdü.


Etiketler: yaşam
İstihdam