28/08/2019 | Yazar: Kaos GL

Seksolog Rayka Kumru ve Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nden Nurgül Öz, toplumsal erkeklikten çocukların zarar görmemesi için 10 öneri hazırladı.

10 öneri: Toplumsal erkeklikten çocukları nasıl koruyabiliriz? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Seksolog Rayka Kumru ve Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nden Nurgül Öz, toplumsal erkeklikten çocukların zarar görmemesi için 10 öneri hazırladı.

Görsel: Kaos GL Dergi 154. Sayı kapağı, Tarlabaşı Toplum Merkezi Çizim Atölyesi’nden Suriyeli mülteci çocukların çizimleri

Toplumsal erkeklikten çocukların zarar görmesini nasıl engelleyebiliriz?

Seksolog Rayka Kumru ve Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nden Nurgül Öz'ün cinsiyet temelli şiddetle mücadelede erkeklerin katılımını önceleyen oluşumlardan White Ribbon'un hazırladığı içeriği uyarlayarak  ürettiği 10 öneri bu zararı engellemenin yöntemlerine dair ipuçları veriyor.

Bu öneriler oğlan çocukları ve genç erkekleri, toplumsal cinsiyet rollerine karşı kendileri gibi olmalarını destekleyecek.

Sağlıklı her duyguyu örnek almasını sağlayın

Oğlan çocuklar için, toplum hep tersini söyleyeceği için –özellikle hüzün, kayıp, hayal kırıklığı ve sevinç gibi- çeşitli duyguları ifade ettiğinizi görmek çok önemlidir.

Duygularınızı tanımlayıp ifade edin

Verdiğiniz tepkinin sebebini açıklamak çocukların duyguları anlamalarına destek olur: “Üzgün ve kırgın olduğum için ağlıyorum”, “gök gürlediği için korkuyorum”…

Toplumsal cinsiyet kalıpları ve etkileri hakkında sohbet edin

Duygularımızı paylaşmamanın bize bastırılmış hissettirebileceğinden bu bastırılmışlığın öfke ve hayal kırıklığı ile şiddete sebep olabileceğinden bahsedin.

Fiziksel güç ile güçlü bir karaktere sahip olmanın arasındaki farkları anlatın

Oğlanların duygularını ifade etmenin çok sağlıklı olduğunu ve güçlü olmanın kaslarla olduğu kadar nazik, saygılı ve anlayışlı olmakla da alakalı olduğunu duymaya ihtiyaçları var.

Kendilerini ifade etmelerini teşvik edin

“Erkek kalıbı”ndan çıkıp bu cinsiyet rolü dışındaki davranış ve ifade biçimlerini benimsemelerinde hiçbir sorun olmadığını anlamalarına destek olun.

Sağlıklı maskülenlikleri fark edin

Sağlıklı maskülenlik genellemelerden uzak, nezaket, empati ve barışçıl etkileşimlere teşvik ederken oğlanların kendileri gibi olmalarına alan açar.

Cezalandırmak yerine olumlu disipline başvurun

Çocukların davranışlarını bedene yönelik ve cezalandırıcı bir tutumla kontrol etmek onlara hem olumsuz örnek olur hem de başkalarıyla anlaşma becerilerinin gelişmesini engeller. Çocukların iş birliğini kazanmak için mantıkla açıklamak, süre belirlemek, hataları affetmek, istenen davranışları onaylamak gibi daha olumlu alternatifleri değerlendirin.

Onay kavramını öğretip modelleyin

Gündelik hayattan örnekler kullanarak onaydan bahsetmek için hiçbir zaman çok erken değildir: oyuncak ödünç almadan izin istemek, arkadaşına sarılmadan sormak, çocukların sınırlarına saygı duymak. İlerleyen yaşlarda da sağlıklı ilişkilerin temeli olarak onaydan bahsedebilirsiniz.

Toplumsal cinsiyet ve cinsel çeşitliliği anlamalarına destek olun

Bazen erkeklerin erkeklerden kadınların kadınlardan hoşlanabileceklerini herkesin dış görünüşü ile kendini nasıl hissettiğinin aynı olmayabileceğini ve bazı insanların kendini kız ya da oğlan olarak tanımlayabileceğini anlatın.

Toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında eğitin

Destekçi olmanın tanımını öğrenmelerine ve toplumsal cinsiyet temelli şiddet,  cinsiyetçilik, ırkçılık, homofobi ve transfobiye karşı durmalarının önemini kavramalarına örnek ve destek olun.


Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam