14/05/2014 | Yazar: Yıldız Tar

12 yıllık AKP iktidarında 12 bini aşkın işçi iş güvenliği sağlanmadığı için yaşamını yitirdi. İş cinayetlerinin yoğun olarak yaşandığı alanların başında ise madencilik geliyor.

12 Yıllık İktidar, 12 Bini Aşkın İş Cinayeti! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
12 yıllık AKP iktidarında 12 bini aşkın işçi iş güvenliği sağlanmadığı için yaşamını yitirdi. İş cinayetlerinin yoğun olarak yaşandığı alanların başında ise madencilik geliyor.
 
Manisa Soma’da madende yaşanan patlamada yüzlerce işçi yaşamını yitirdi. Maden ocaklarının özelleştirilmesinin ardından güvenli çalışma koşullarının göz ardı edildiği Soma’da ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
 
Özelleştirme ile kazalar arttı
İşyerlerinde güvenli çalışma koşullarının sağlanmaması, işçi güvenliğinin kâr hırsına kurban edilmesi, esnek, güvencesiz çalışma koşulları sonucu her yol bini aşkın işçi yaşamını yitiriyor. İstatistiklere iş kazası olarak geçen cinayetler azalmak bir yana; özelleştirme ile birlikte artmış durumda.
 
2013’te 1235 iş cinayeti
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporlarına göre, sadece 2013 yılında en az 1235 işçi yaşamını yitirdi. Meclis’in ulaşabildiği rakamların dışında da çok sayıda işçinin yaşamını yitirdiği düşünülüyor. İşçi cinayetlerinin yoğun olarak yaşandığı sektörlerin başında ise madencilik sektörü geliyor. 2013 yılında 93 madenci yaşamını yitirdi. Ölümlerin büyük çoğunluğu göçükler sonucunda gerçekleşiyor.
 
Soma’da ise devlet kaynaklarına göre şimdiden 201 işçi yaşamını yitirdi. Arama kurtarma çalışmaları yoğun karbon monoksitten dolayı ilerleyemiyor. Çok sayıda işçinin daha ölmesinden korkuluyor.
 
“İşçi sağlığı maliyet unsuru görülüyor”
Patlamanın sebebi kayıtlara trafo patlaması diye geçse de sendikacılar, kazanın nedeninin bilinemeyeceğini söylüyor. Dev-Maden Sen yaptığı açıklamada, özelleştirmelerin ardından iş kazalarında patlamalar olduğunu vurguluyor. İşçi sağlığının bir maliyet unsuru olarak görülmesini eleştiriyor.
 
12 bini aşkın maden işçisinin çalıştığı Soma’da iş kazalarından kurtarılan maden işçilerini tedavi edecek ayrı bir sağlık ünitesi de bulunmuyor.
 
12 yılda 12 bin iş cinayeti!
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verileri toplandığında 12 yılı aşan AKP iktidarında; 12 bini aşkın işçinin ihmal denilen kâr hırsına kurban gittiği anlaşılıyor. Bakanlık ve AKP ise; özellikle madencilik sektöründe yaşanan iş cinayetlerine ilişkin soru önergelerini geçiştirmeyi tercih ediyor.
 
Soru önergeleri geçiştiriliyor
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekili Ayla Akat Ata’nın Mart ayında Soma’daki madenlere ilişkin soru önergesine yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, suçlu “Değişen koşullar” dedi. Soru önergesine verilen yanıtta, madenciliğin “İş yerinin ve çalışma koşullarının sürekli değiştiği” bir sektör olduğu iddia edilirken soru önergesinde yer alan soruların tamamı yanıtlanmadı. Verilen yanıtlarda eksik kaldı. Bakan Çelik’in yanıtında, “İşyerinde farklı tarihlerde yaşanan iş kazaları, farklı bölümlerde birbirinden bağımsız şekilde gerçekleşmiştir” denildi.
 
İlgili haberler:

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam