17/06/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

16 yaşındaki Jack Andraka zeki olduğunu düşünmese de kendisi geçen yıl pankreas kanseri için neredeyse yüzde 100 doğrulukta bir test geliştirdi.

16 Yaşındaki Eşcinsel Genç Kanser Testi Geliştirdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
16 yaşındaki Jack Andraka zeki olduğunu düşünmese de kendisi geçen yıl pankreas kanseri için neredeyse yüzde 100 doğrulukta bir test geliştirdi.
 
11 yaşından beri çok başarılı bir öğrenci olan Andraka, buluşuyla Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nda üniversite masrafları için 75,000 dolar, diğer kategorilerde ise toplam 100,500 dolar ödül kazandı.
 
Geçen yıl bir dergide karbon nanotüpleriyle ilgili bir makale okuyan genç, pankreas kanserinin tanısı için ucuz ve etkili bir fikir geliştirdi. Fikre göre, filtreli kâğıt şeritleri üzerine kaplanan proteinler nanatüpler sayesinde süspansiyon halinde tutulabilir.
 
"Eşcinselim, Kızlara İlgim Yok" 
Fikrini geliştirmek için 200 profesöre mektup gönderen Andraka’ya Johns Hopkins University School of Medicine’daki Dr. Anirban Maitra’dan olumlu yanıt geldi. Projede gönüllü olarak çalışan Andraka’nın testi Alzheimer’dan kalp rahatsızlıklarına pek çok hastalıkta kullanılabilir.  
 
Genç mucidin pankreas kanserine merakı bir aile yakınını ve kişisel kahramanı Steve Jobs’ı pankreas kanserinden kaybettikten sonra ortaya çıktı.
 
Kızlara ilgisi olup olmadığı sorulan Andraka “Eşcinselim, o yüzden hayır” şeklinde yanıt verdi.
 
Genç Mucit Çalışmalarına Ara Vermiyor 
Bugünlerde Andraka öylesine yoğun ki okula ayda sadece birkaç gün gidebiliyor. Genç bilim insanı geçen hafta Londra’ki TEDxHousesofParliament etkinliğinde bir sunum yaptı.
 

Andraka, sonuçları 2015 sonunda açıklanacak 10 milyon dolarlık Qualcomm Tricorder X PRIZE yarışmasına da bir grup gençle birlikte katıldı. Yarışmanın amacı güvenilir tanı koyabilen akıllı telefon boyutunda bir cihaz geliştirmek.  


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam