27/02/2020 | Yazar: Kaos GL

Ankara’da artık yeni bir LGBTİ+ Derneği var: 17 Mayıs. Dernek, LGBTİ+ toplumuna karşı artan baskılara karşı, LGBTİ+ toplumunu ve LGBTİ aktivizmini güçlendirmeyi hedefliyor.

17 Mayıs Derneği kuruldu! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+ toplumu ve aktivizmini güçlendirmeyi hedefleyen 17 Mayıs Derneği 2 Eylül 2019’da Ankara’da kuruldu.

Neden 17 Mayıs?

17-mayis-dernegi-kuruldu-1

Dernek adını eşcinselliğin Dünya Sağlık Örgütü ““Uluslararası Hastalık Sınıflandırması”ndan çıkarıldığı gün olan 17 Mayıs 1990’dan alıyor. 17 Mayıs tarihi o günden beri dünya genelinde Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Gün olarak kutlanıyor.

Neler yapacak?

17 Mayıs Derneği öncelikli olarak LGBTİ+ toplumuna karşı artan baskılara karşı, LGBTİ+ toplumunu ve LGBTİ aktivizmini güçlendirmeyi hedefliyor. Dernek kurucuları, ağırlıklı olarak LGBTİ+ aktivistlerinden ve bu alanda çalışan profesyonellerden oluşuyor. LGBTİ+ örgütlerin ve aktivistlerin kapasite geliştirme faaliyetleri sırasında ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda ve kriz anlarına müdahale ve destek sunmak öncelikli çalışma alanları arasında yer alıyor.

Dernek, merkezinin Ankara’da olmasından kaynaklı Ankara yasakları ve artan baskılar nedeniyle LGBTİ+ toplumu ile bağı zayıflayan hareketin iletişimini güçlendirmek için çalışacak.

17-mayis-dernegi-kuruldu-2

Nasıl ulaşırım?

17 Mayıs Derneği’ne aşağıdaki mail adresleri ve sosyal medya hesaplarından ulaşmak ve takipte kalmak mümkün.

Mail: 17mayisdernegi@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/17mayis

Twitter: https://twitter.com/17mayisdernegi

Instagram: https://www.instagram.com/17mayisdernegi/

Mahmut Şefik Nil Salonu

17 Mayıs, Ankara’da geçtiğimiz günlerde açılan ve adını Kaos GL’nin kurucularından Psikolog Mahmut Şefik Nil’den alan bir salonu Gökkuşağı Aile Derneği ve Aramızda Derneği ile ortak kullanıyor. Mahmut Şefik Nil Salonu’nun Ankara’daki toplumsal cinsiyet etkinlikleri için bir merkez olması hedefleniyor.

17-mayis-dernegi-kuruldu-3

Mahmut Şefik Nil Salonu'nun açılışından

Dernek kendisine öncelikli olarak üç çalışma alanı belirledi:

*Yaşlılık çalışmaları

*HIV ve AIDS çalışmaları

*LGBTİ+ örgütleri ve toplumunu güçlendirme

Yaşlılık çalışmaları

Dernek, yaşlılık alanındaki çalışmalarına “Lubunya40+” adı altında başladı. 13-15 Aralık 2019’da ilk çalıştayını düzenledi. Yirmiden fazla LGBTİ+ kişinin katılımı ile yürütülen çalışmanın gündemi ise şöyle:

“Türkiye’de LGBTİ+ hareketin göreceli genç bir toplumsal hareket olduğu, bu alanda mücadele etmeye başlayan insanların yaşlanma sürecine girdikleri ama öncesinde LGBTİ+ hareketin gündeminde yer almadığının farkında olarak, yaşlı LGBTİ alanındaki çalışmamız ise birçok LGBTİ+ın yaşadığı korkulardan biri olan yaşlanma ve beraberinde yalnız kalma korkusunu yenmek için LGBTİ+ hareketini başlatan insanlar olarak sorumluluğuz olduğunu düşünüyoruz.”

HIV çalışmaları

Derneğin HIV alanındaki ilk faaliyeti ise 12-13 Eylül 2019’da Almanya/Berlin’de yapılan EUROPACH projesinin kapanış konferansı “Yaşam Siyaseti: HIV/AIDS Aktivizminin Geçmişini Yarınlarda Hatırlamak” konferansına katılmak oldu. Dernek kurucuları Kaos GL’nin ev sahipliği yaptığı “HIV ve Ayrımcılık Karşıtı Paydaş Çalıştayı”na da katıldı. Dernek bu iki etkinlik sonrası HIV alanına yaklaşımını şöyle belirledi:

“Bu konferans ve çalıştayla birlikte HIV’in sadece bir sağlık hakkı kapsamında değerlendirilmemesi gerektiği aynı zamanda bir eşit yurttaşlık meselesi olarak ele alınması gerektiğini fark ederek daha geniş bir çerçeveden HIV meselesine odaklanmaya karar verdik.”

LGBTİ+ örgütleri ve toplumunu güçlendirme

Dernek; üçüncü bir çalışma programı olarak kendisine LGBTİ+ örgütleri, aktivistleri ve toplumunu güçlendirmeyi belirledi. Bu hedefini Ankara’daki Kaos GL Derneği’nden miras alan dernek bu alana yaklaşımı şöyle anlatıyor:

“Son süreçte LGBTİ+ toplumuna ve aktivizmine yönelik tehditler gittikçe artıyor. Bu doğrultuda LGBTİ+ örgütlerin sürdürebilirliğini desteklemek amacıyla, kaynak geliştirme, finans ve idari işler, savunuculuk ve dijital güvenlik gibi alanlarda destek vermeyi hedefliyoruz. Özellikle kriz anlarına müdahale edebilecek bir profesyonel ve gönüllü destek ekiplerinin kurulması hedefleniyor. Bu çalışmayı Kaos GL ile işbirliği yaparak yürüteceğiz.”

LGBTİ+ aktivistlerin desteklenmesi programı kapsamında dernek, LGBTİ+ alanına destek olmak isteyen gönüllü katkı verecek uzman havuzu oluşturacak. İdari, finans, kaynak geliştirme, proje döngüsü, muhasebe, gönüllü yönetimi, idari prosedürler, kurumsal iletişim gibi alanlarda uzman desteği verilmesi öngörülüyor.”


Etiketler: insan hakları
nefret