15/05/2015 | Yazar: Çiçek Tahaoğlu

Bianet, Uluslararası Homofobi Karşıtı Yürüyüş öncesi Kaos GL’den Ezgi Koçak’la 10. senesine giren Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşmaları ve "ama"sız hak mücadelesini konuştu.

Uluslararası Homofobi Karşıtı Yürüyüş öncesi Kaos GL’den Ezgi Koçak’la 10. senesine giren Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşmaları ve "ama"sız hak mücadelesini konuştuk.

 

Kaos GL’nin 17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtı Gün vesilesiyle gerçekleştirdiği Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma bu sene onuncu kez düzenleniyor.

Etkinlikler 8 Mayıs’ta Ankara’da başladı. Film gösterimleri, performanslar, atölyeler, çalıştaylar… Buluşmanın ana etkinlikleri ise 16-17 Mayıs’ta düzenlenecek.

Pazar günü Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nden Sakarya Meydanı’na gerçekleşecek Homofobi ve Transfobiye Karşı Yürüyüş öncesinde Kaos GL’den Ezgi Koçak, bianet’in sorularını yanıtladı.

 

Nedir bu Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma? 

Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma (HKB), Kaos GL tarafından koordine edilen ve 2006’dan beri her yıl, Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Gün (IDAHOT) olan 17 Mayıs haftasında homofobi ve transfobiye karşı örgütlenen uluslararası bir etkinlik.

Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli tüm fiziksel, ahlaki veya sembolik şiddetlere karşı eylem ve karşı durma günü olan IDAHOT vesilesiyle gerçekleştirilen buluşma, Türkiye’de LGBT’lere yönelik ayrımcılığın tartışılmasına ve görünürlüğünün sağlanmasına zemin yaratmayı amaçlıyor. Her yıl Buluşma, “Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş”le tamamlanıyor.

Kaos GL bu buluşmaları 2006’dan beri düzenliyor. Bu dokuz sene nasıl geçti? Buluşmalar nelere vesile oldu?

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığın tartışılmasına zemin yaratan bu buluşmalar dokuz yıldır yerelden ve uluslararası alandan homofobi ve transfobi karşıtı pek çok ismi ağırlıyor. Bu tanışıklıklar yeni yol arkadaşlıklarını, yeni buluşmaları ve dayanışma pratiklerini getiriyor. Bunu yaparken de toplumsal hareketlerin LGBT hak temelli mücadele alanlarıyla tanışmasına da vesile oluyor buluşmalar. Böylelikle ortak çalışma alanları büyüyor ve politik sözler “ama”sız bir hak mücadelesi söylemi üzerinden daha kolay şekilleniyor.

Bu senenin özel bir teması var mı?

Bu seneki HKB’de queer pedagoji, sporda homofobik, etnik ve cinsiyetçi ayrımcılık biçimleri ve Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın 10.yılı vesilesiyle kadın öykü yazarlarının deneyimleri tartışılacak. Bu seneki 17 Mayıs yürüyüşü ise aşk ve özgürlük için verilen mücadeleye atfediliyor olacak.

Buluşmalarda sadece toplumsal cinsiyet temelli sorunlar ele alınmıyor, çok daha geniş bir yelpazede hak odaklı sorunlara dikkat çekiliyor. Örneğin geçen seneki Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş, Soma’da hayatını kaybeden madencilere adanmıştı.

 

Şimdiye kadar, LGBTİ’lere özgün sorunlar dışında buna benzer ne gibi konular ele alındı?

Kaos GL cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği meselesini çoklu ayrımcılık biçimlerinin her alanını kesmesi üzerinden okuyor. O nedenle eğitimden sağlığa; sendikal alandan toplumsal cinsiyet meselesine kadar pek çok alanda çalışıyor.

Soma dışındaki diğer en somut örnek, 2013 yılındaki HKB’de “barış süreci”nin ele alınmasıdır. 2013 yılında LGBT toplumunu, barış sürecine dâhil olmak için Buluşma’ya çağıran Kaos GL, bu buluşmada homofobi ve transfobi meselesiyle milliyetçilik, ırkçılık, militarizm arasındaki ilişkilere dikkat çekti ve farklı ayrımcılıklar arasında bağlantılar kurulmaya çalıştı.

Dolayısıyla Kaos GL bu buluşmalarla söz konusu ayrımcılıklara karşı mücadele pratikleri ve özgürlük mücadeleleri arasında yatay ağlar örmeyi hedefliyor.

Geriye dönüp baktığınızda, son dokuz yılda homofobi ve transfobiye karşı mücadelede ne kadar yol kat edildi?

Bir yandan LGBT haklarının yasal düzlemde tanınması için verilen mücadele, muhafazakârlıkla örülü heteroseksist sistemin baskıcılığına ve kurumsallaşmasına rağmen devam ediyor. Ancak bir yandan da özellikle yerelde örülen dayanışma ağlarıyla hareket, her yıl biraz daha büyüyor. Özellikle 1 Mayıs’ta 25 şehirde homofobi ve transfobi karşıtlarının eylemlere gökkuşağı bayraklarıyla katılması, heteroseksizm karşıtı mücadele ile emek mücadelesinin dayanışması gerektiğini ifade etmeleri çok önemli bir tablodur. Dolayısıyla muhafazakâr baskıya rağmen LGBT hakları için verilen mücadele büyüyerek devam edecek. 

İlgili haber:

10. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma programı açıklandı! 

*Bu etkinlik Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları Aracı (DİHAA) tarafından finansal olarak desteklenen Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından gerçekleştirilmiştir.


Etiketler: yaşam
İstihdam