31/05/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Tarihte bugünün haberi Akşam gazetesinden.

1932’den bir yakarış: “Şu sıcaklarda erkekler de entari giyseler bari” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tarihte bugünün haberi Akşam gazetesinden.

Eser: Eugène Frederik 

Tarihte bugünün haberi Akşam gazetesinden. Hikmet Feridun imzalı haber, İstanbul’da oldukça sıcak bir gün olan 1932 yılının 31 Mayıs’ında sokağın sesini gazeteye taşımış. Habere göre sıcak havadan yakınan İstanbullular soluğu limonata satıcılarının yanında almış.

Haberde erkek kıyafeti olarak belirtilen pantolondan şikâyet ediliyor: “Bu sıcakta pantolon vahşet doğrusu. Düşünün şimdi sırtına teninin üstüne bol bir patiska entari.”

Aralarında konuşan kişiler, yazın erkeklerin de entari, eteklik giyebileceğine dair söylentileri ifade ediyor, olsa da rahat etsek diyorlar.

İkili cinsiyet sistemi, iklime ve kişisel beğenilere göre giyinmeyi bastıracak, atanan cinsiyete göre giyinmeyi zorunlu koşacak kadar güçlü. Günümüzde bu büyük ölçüde hala böyle.

Haberde şikâyet sıcaktan dolayı ifade ediliyor. Ancak aslında belki de insanları sıcaktan daha fazla bunaltan ikili cinsiyet sisteminin tüm yaşama ve haliyle kıyafetlere de sirayet etmesinin sonucu olarak ‘erkekler pantolon kadınlar etek giyer’ dayatması değil mi?

En iyisi biz bu yazıyı toplumsal cinsiyet ve bedensel görünümün nötrleşebileceği, insanların ihtiyaç ve keyiflerine göre giyinebilecekleri bir sistem ve moda algısı dileğiyle bitirelim.


Etiketler: medya
İstihdam