25/06/2018 | Yazar: Aslı Alpar

İnterseksler hakkında 63 yıl öncesine ait bu haberde yer alan yanlış bilgiler ne yazık ki bugün toplumda ve tıbbi uygulamalarda varlığını sürdürüyor.

1955 yılından bir interseks haberi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnterseksler hakkında 63 yıl öncesine ait bu haberde yer alan yanlış bilgiler ne yazık ki bugün toplumda ve tıbbi uygulamalarda varlığını sürdürüyor.

İllüstrasyon: Sari Cohen

63 yıl önce Hürriyet gazetesi “Bir genç, yanlışlıkla bir erkek ile evlendi” başlıklı bir haber yayınladı. Habere göre Süleyman isimli bir tacir 22 yaşındaki N. İle evlendi. Haberde evlendikten sonra N.’nin “erkek olduğunu” anlayan tacirin mahkemeye başvurarak boşanma davası açtığı belirtiliyor.

Haber metninden anlaşıldığı üzere interseks olan N.’nin mahkeme tarafından sağlık raporu isteniyor. Haber, N.’nin iki cinsiyetten birine geçmek için ameliyat olması gerektiğini ancak N.’nin hangi cinsiyeti seçeceği konusunda karar vermediğini belirtiyor.

Varsayılan iki cinsiyetten birini seçmek

63 yıl öncesine ait bu haberde yer alan interseksler hakkındaki yanlış bilgiler ne yazık ki bugün toplumda ve tıbbi uygulamalarda varlığını sürdürüyor. İkili cinsiyet sisteminin baz alındığı bir tıp ve toplumsal yaşamda interseksler iki cinsiyetten birini seçmek zorunda bırakılıyor.

Oysa yeni doğan her 2000 çocuktan biri ikili cinsiyet rejiminin standardize ettiği “kadın” veya “erkek”in sahip olması beklenen özelliklerin dışındaki varyasyonlardan biriyle dünyaya geliyor. Dünya nüfusunun %1.7’si interseks varyasyonlarından birine sahip.

İnterseksler için varsayılan iki cinsiyetten birine ait olmamak bir sağlık problemi oluşturmuyor. Buna rağmen tıbbi müdahaleye yöneltilen interseksler bu müdahalelere çoğunlukla da çocuk yaşlarında, rızaları dışında maruz kalıyor.

Cerrahi müdahaleler zararlı

1 Şubat 2013’te Birleşmiş Milletler intersekslerin maruz kaldığı bu cerrahi müdahaleleri uygun bulmadığını açıkladı. Çünkü gelişmeler tıbbi olarak gereksiz “normalleştirme” yöntemlerinin (değiştirilemez genital ameliyatlar gibi) fiziksel ve psikolojik olarak zararlı olabileceğini kanıtlıyor.

İlgili haberler:

İntersekslerin mücadelesine nasıl destek olabilirsiniz?

Kaos GL’nin ‘İnterseks’ sayısı çıktı!

‘İnterseks Bireylerin İnsan Haklarını Savunmak’ yayında!

"İnterseks" hakkında sıkça sorulan sorular


Etiketler: medya
İstihdam