19/10/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Kaos GL Derneği’nin düzenlediği İnterseks Farkındalık Çalıştayı’nın ilk oturumunda “İnterseks Kişiler ve İnsan Hakları” konuşuldu.

“2 yaşında ameliyat edilen interseksler bugün doktorları sorguluyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği’nin düzenlediği İnterseks Farkındalık Çalıştayı’nın ilk oturumu “İnterseks Kişiler ve İnsan Hakları” oldu.

İlk oturumun moderasyonunu üstlenen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Psikiyatr Koray Başar “Bu Çalıştay’ı interseks öznelerin taleplerini konuşmak ve haklarını geliştirmek amacıyla düzenledik. İnterseks haklarını konuşmak için intersekslerin konuşmasına alan açmak gerekiyor” diyerek ilk sözü İnterseks Anatolia ve İnterseks Türkiye İnisiyatifi aktivisti Şerife Yurtseven’e bıraktı.

2-yasinda-ameliyat-edilen-interseksler-bugun-doktorlari-sorguluyor-1

“Doktorlar intersekslerin bedenlerine müdahalenin başarısız olduğunu biliyor”

Yurtseven, “İntersekslere dair her çalışma bizi umutlandırıyor ancak ne yazık ki çalışmaların ardından hiçbir şey değişmiyor” diyerek konuşmasına başlayan Şerife Yurtseven, interseks çocuklara yapılan irade dışı müdahalelerin sonuçlarını aktararak konuşmaya başladı.

2-yasinda-ameliyat-edilen-interseksler-bugun-doktorlari-sorguluyor-2

“Doktorlar 0-2 yaşındaki interseks çocukları bize getirin diyorlar halen, neden bir doktor bunu söyler? 2 yaşında ameliyat edilen interseksler bugün doktorları sorguluyor. Çünkü bu irade dışı operasyonlar başarısız, neden halen ısrarla yapılıyor? İkili cinsiyet sisteminin faşizan baskılarıdır bunlar” diyen Yurtseven interseks çocuklara tıbbın müdahalesinin sona ermesi gerektiğini söyledi.

Yurtseven konuşmasında, “Doktorlar intersekslerin bedenlerine müdahalenin olumsuz sonuçlarını ve başarısızlığını kendileri de biliyorlar ama intersekslerin bu duruma karşı bir şey yapabileceğine inanmıyorlar. Bugün interseksler dava açabilecek durumda olmayabilir ama hak savunuculuğu ile interseksler güçlenecek ve haklarını arayacaklar” dedi.

“0-2 yaşındaki interseks bebeklere irade dışı müdahale eden doktorlar gelsin bizimle bir gün geçirsinler. Ben Balıkesir’den Ankara’ya gelene dek bana kaç kere ‘beyefendi’ denildi kaç defa ‘hanımefendi’ denildi, gelip duysunlar. Tıbbın başarısı bu mu?” diye soran Yurtseven sözlerini şöyle sona erdirdi: “Genç doktorların olduğu her etkinlikte diyorum ki doktorlara çalışmanıza döndüğünüz zaman bizi unutmayın, çıkarlarınız ön plana geçmesin, hocalarınızı örnek almayın, onların çağı karanlık oraya yenilmeyin diyorum.”

“Hekimler yanlış yönlendiriyor, aileler bilgisiz…”

Şerife Yurtseven’in bıraktığı yerden sözü alan Dr. Fidan Şenova interseksler konu olduğunda tıbbın yavaş ilerlediğini söyledi ve tarihsel olarak tıbbın intersekslere bakışını aktardı.

2-yasinda-ameliyat-edilen-interseksler-bugun-doktorlari-sorguluyor-3

“Hekimler interseks çocukları olan aileleri yanlış yönlendiriyor, genetik çalışma dahi yapmadan ‘tedavi edeceğim’ diyerek çocuğun bedensel bütünlüğüne zarar veriyor” diyen Şenova, genelde ailenin de interseks konusunda bilgisinin olmadığına da dikkat çekti.

Türkiye’deki cinsiyet araştırma kurulları hakkında bilgi veren Şenova konuşmasında “Aile ne yazık ki son kararı veriyor. Biz interseks hakları konusunda onları bilgilendirsek de bizim yanıtımızdan memnun kalmayan aileler çocuklarını, çocuğun bedensel bütünlüğüne zarar verebilecek olan kişilere götürebiliyor” dedi.

Katılımcıların sorularının yanıtlanması ile devam eden oturumda Koray Başar,  intersekslerle bir olgu olarak karşılanınca hekimin ne yapacağı dışında uluslararası düzeyde izlenmesi gereken yollar da konuşulmalı” diyerek tartışmayı Kaos GL’den Murat Köylü’nün İnsan Hakları ve İnterseks Kişiler Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri tarafından yayımlanan tematik raporun tanıtımına bıraktı.


Etiketler: insan hakları, sağlık hakkı
nefret