28/03/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Eşcinsel bilim adamı Alan Turing’in icat ettiği Evrensel Makine, 20. yüzyılın en büyük İngiliz buluşu seçildi. Evrensel Makine, modern bilgisayarların temeli kabul ediliyor.

20. Yüzyılın En Büyük İngiliz İcadı Eşcinsel Bilim Adamı Alan Turing’e Ait Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

 Eşcinsel bilim adamı Alan Turing’in icat ettiği Evrensel Makine, 20. yüzyılın en büyük İngiliz buluşu seçildi. Evrensel Makine, modern bilgisayarların temeli kabul ediliyor.

 
Turing 1936 yılında geliştirdiği teorik bir makineyle bir bant üzerindeki sembolleri okuyup yazabilecek, programlanabilir bir bilgisayar fikrini ortaya attı.
 
2. Dünya Savaşı’nda Nazilerin Enigma kodunu kırarak İtilaf Devletleri’nin savaşı kazanmasına yardımcı oldu.
 
1952 yılında eşcinselliği öğrenildiğinde kendisine iki seçenek sunuldu: Demir parmaklıklar arkasına hapsedilmek ya da kimyasal iğdiş. Turing, ikincisini seçse de 1954 yılında siyanüre daldırılmış bir elma yiyerek hayatına son verdi.
 
50,000’den fazla kişinin katıldığını online oylama ile Turing’in makinesi oyların yüzde 18’ini toplayarak birinci seçildi.
 
Bu yıl Turing’in çalışmaları Şubat ayında gerçekleşen bilim ve matematik temalı İngiliz LGBT Tarihi Ayı’nın merkezinde yer aldı. Ayrıca Londra’daki Bilim Müzesi’nde 30 Haziran tarihine kadar Google sponsorluğunda Turing’e adanmış ücretsiz bir sergi yer alıyor.  
 
LGBT Tarihi Ayı’nı düzenleyenlerden Sue Sanders, Turing’in hikâyesini ülke çapında okullarda anlatmak için Şubat ayının önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi.
 
“Çocuklarda çoğunlukla bir ‘fair play’ hissi var. Bu yüzden bilgisayarları mümkün kılan adamın devlet homofobisi yüzünden kendisini öldürdüğünü bilmeleri önemli. Veyahut modern bilgisayarlar ve cep telefonlarının geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynamış Lynn Conway’in geçiş sürecini başlatmak istediğinde IBM’den nasıl postalandığını bilmeleri önemli.”
 
“Bu hikâyelerle yalnızca her gün kullandıkları teknolojiler hakkında bir şeyler öğrenmekle kalmıyorlar; ayrıca baskıların hepimizi nasıl etkilediğini, hayatları nasıl kararttığını da fark etmeye başlıyorlar.”
 
Oylamada, ikon haline gelmiş İngiliz Mini arabası ikinci gelirken; bu yıl yüzüncü yaşını kutlayan, maddelerin atomik yapılarını gösteren X ışını kristalografisi de üçüncü oldu.
 
 
 

Etiketler: yaşam
İstihdam