10/04/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün 2 haber, 5 gazete yer alıyor.

200 yıl öncesinin lezbiyenleri ve bugün ‘homoseksüel’ olmak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün 2 haber, 5 gazete yer alıyor.

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün 2 haber, 5 gazete yer alıyor. Evrensel, Cumhuriyet, Vatan ve Habertürk gazeteleri, BBC Türkçe’nin haberini kaynak alarak Osmanlı’dan kalma erotik el yazmasının açık arttırma ile satılacak olmasını haberleştiriyor. Gazeteler, el yazmasında eşcinsel ilişkilerin de olduğunu farklı üsluplarla sayfalarına taşıyor. Gazeteler, bu haberde artık LGBTİ literatüründe pek de yer almayan homoseksüel terimini kullanmayı tercih ediyor. Ayrıca bazı gazeteler kitaptaki lezbiyen ilişkiyi görme konusunda çekimser davrandı.

Bir diğer haber ise şarkıcı Teoman’ın anı kitabında yer alan bir anekdot. Bu haber de Habertürk'ün magazin sayfasında yer alıyor.

El yazmasında lezbiyen ilişki de var

Osmanlı’dan kalma 200 yıllık Tuhfet ül-Mülk adlı el yazması erotik kitabın, bu ayın sonunda Londra'nın ünlü Sotheby's müzayede evinde açık artırmaya çıkacak olmasını bugün Vatan, Cumhuriyet, Evrensel ve Haber Türk gazeteleri sayfalarına taşıdı.

Vatan gazetesi, “Osmanlı Playboy’u Londra’da Müzayedede” başlıklı haberinde kitaptaki minyatürlerden birinde iki kadının cinsel ilişkiye girerken görüldüğü ve o dönemde lezbiyen ilişkilere dair minyatürlerin oldukça nadir olduğuna dikkat çekiyor.

Habertürk aynı haberi “Büyüklere Osmanlı” başlığı ile görüyor. Gazete, kitaptaki minyatürlerde ‘hem heteroseksüel hem de homoseksüel cinsel ilişkilerin’ resmedildiği belirtiliyor. Cumhuriyet gazetesi de “Osmanlı’dan kalma 200 yıllık erotik el yazması” başlıklı haberinde aynı cümleye yer veriyor.

Evrensel gazetesi  “Osmanlı’dan kalma erotik el yazması kitap açık arttırmaya çıkıyor” başlıklı haberinde ‘hem heteroseksüel hem de homoseksüel cinsel ilişkilerin resmedildiği’ni yazıyor, lezbiyen temsilinin olduğuna da dikkat çekiyor.

Teoman eşcinsel olsaydı daha mı iyiydi?

Bir diğer haber, Habertürk gazetesinin magazin ekinden. Gazetenin “Homoseksüel olsaydım daha mı iyiydi” başlıklı haberi şarkıcı Teoman’ın anılarını yazdığı “Fasa Fiso” isimli kitabından bir anekdot paylaşıyor.

Gazeteye göre Teoman kitapta, çapkınlıklarından dolayı kendisine kızan annesine “homoseksüel olsaydım daha mı iyiydi” diye soruyor annesi de “Aman Allah korusun” diyerek tahtaya vuruyor.  Gazete bu haberi yorumsuz ve okurlarının olası önyargılarını besleyecek şekilde haberleştiriyor.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam