02/11/2006 | Yazar: KAOS GL

Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyoneri Thommas Hammarberg başkanlığında yapılan toplantıya kadın örgütleri ve insan hakları alanında çalışan kuruluşlar katıldı. Toplantıda GLBT haklarını temsilen yalnızca Kaos GL vardı.

Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyoneri Thommas Hammarberg başkanlığında yapılan toplantıya kadın örgütleri ve insan hakları alanında çalışan kuruluşlar katıldı. Toplantıda GLBT haklarını temsilen yalnızca Kaos GL vardı.

KAOS GL

İnsan Hakları Komisyoneri Thomas Hammarberg'in Türkiye ziyaretindeki ilk çalışması sivil toplum örgütleriyle görüşmek oldu. 1 Kasım Çarşamba günü Ankara merkezli örgütlerle görüşen Hammarberg, 2007 yılında yayınlanacak olan İnsan Hakları raporunun hazırlanmasında Türkiye'de insan hakları alanında çalışmalar yapan sivil toplum örgütlerinin fikirlerinin çok önemli olduğunu söyledi.

Hammarberg konuşmasının ardından, katılımcılardan kuruluşlarını tanıtmalarını, insan hakları ihlali olarak gördükleri konuları anlatmalarını ve en acil gördükleri öncelikli konuları dile getirmelerini istedi.

Kaos GL Derneği’ni temsilen katılan İsmail Alacaoğlu konuşmasında, insan haklarının bir bütün olarak ele alınması gerektiğini, kendi içinde öncelik sırasına göre sınıflandırılamayacağını, bunu yapmanın insan haklarında bir ayrımcılık olacağı görüşünü dile getirdi. Bu ayrımcılığın Türkiye’de sıkça uygulandığını, özellikle konunun LGBT haklarına geldiğinde öncelik taşımadığının birçok kişi tarafından dile getirildiğini de belirten Alacaoğlu, LGBT haklarının da insan hakkı olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Kaos GL Derneği’nin çalışmalarını anlatan Alacaoğlu, dernek kuruluş girişiminde karşılaşılan sorunlardan, Türk Ceza Kanunu'nun değiştirilmesi sürecinde ‘eşcinsel yönelim ayrımcılığı" ibaresinin eklenmesi yönünde yapılan ancak sonuç alınamayan çalışmalardan da söz etti. LGBT bireylerin korunmasına yönelik kanunların olmayışının ayrımcılığı körüklediğini belirten Alacaoğlu, bu duruma örnek olarak da Kaos GL Dergisi’nin Güz 2006 sayısının "genel Ahlak Kurallarına aykırılık" kavramına dayanarak pornografik bulunup toplatılmasını gösterdi.

Aynı zamanda Kadın Dayanışma Vakfı'nı temsilen toplantıya katılan Yasemin Öz ise son bir yıl içinde LGBT haklarına yönelik saldırıları örnekledi ve vicdani red konusunda Hammaerberg'i bilgilendirdi.

LGBT hakları olmadan da...

1 Kasım 2006 tarihinde Ankara’da yapılan toplantıya Kadın Dayanışma Vakfı, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İnsan Hakları Ortak Platformu, İnsan Hakları Vakfı, Mazlumder, Uçan Süpürge, Uluslararası Af Örgütü katıldı. İsmail Alacaoğlu ve Yasemin Öz’ün temsil ettiği Kaos GL Derneği toplantının LGBT alanında çalışan tek kuruluştu. Uluslararası Af Örgütü'nün dışında hiçbir STK'nin gündeminde LGBT haklarının olmaması dikkat çekiciydi.


Etiketler: insan hakları
İstihdam