16/02/2010 | Yazar: Kahraman Gür

2010 kış olimpiyatları 12 Şubat’ta Vancouver, Kanada’da başladı. Etkinliklere 2500’e yakın kadın olimpiyatçı katılıyor.

2010 Kış Olimpiyatlarında Lezbiyen Görünürlüğü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
2010 kış olimpiyatları 12 Şubat’ta Vancouver, Kanada’da başladı. Etkinliklere 2500’e yakın kadın olimpiyatçı katılıyor. afterallen.com açık lezbiyenleri sitesine taşıdı.
 
Ireen Wüst, Hollanda - Hız Pateni
 
Ireen Wüst 2006 olimpiyatlarında 19 yaşında 3000 metrede altın madalya almıştı. 18 Şubat’ta 1000, 1500 ve 3000 metrede yarışacak. Wüst 2009 Kasım’ında TVM Helden dergisine verdiği röportajda lezbiyen olduğunu ve kız arkadaşıyla çok mutlu olduğunu açıklamıştı.
  
Vibeke Skofterud, Norveç - Cross-country Kayak
 
Vibeke Skofterud Norveç’ten, cross-country kayakta yarışıyor. En iyi derecesini 2002 yılı Salt Lake City olimpiyatlarında 30 km’de 8. olarak almıştı. 2008 yılında Norveç dergisi See and Hear ile yaptığı röportajda açılmıştı. Röportajında “Kafamda çok uzun tartışmalar yaşadım, kendimi kabul etmem uzun zaman aldı, duygularımı dürüstçe kabul etmedim” diye belirtmişti.
 
Sarah Vaillancourt, Kanada - Hokey
 
Sarah Vaillancourt Kanada kadın hokey takımında ileri oyuncu. Harvard’daki ilk yılında beri açık ve mutlu. Bir yerel gazeteye verdiği röportajda eğer takım koçları cinsel yöneliminden rahatsızlarsa ayrılabileceğini belirtmişti. Şansına takımında ve antrenörlerinden hiç bir baskı görmedi. Kanada takımı kış olimpiyatlarında altın madalya için en ideali konumda.
 
Erika Holst, Isveç — Hokey
 
Erika Holst İsveç ulusal kadın takımında 2002 yılından itibaren oynuyor. Takımı 2002 olimpiyatlarında bronz madalya almıştı. Holst olimpiyatlara hazırlanmadığı zamanlarda bir lisede hokey koçu olarak çalışıyor. Holst 2006 yılında eşcinsel olduğunu açıkladı.
 
Queer yarışmacılar nerde?
Kadın sporcular arasında lezbiyenler rastlamamak mümkün değil. Fakat bu gerçeğe rağmen atletler kamuoyuna açık olmayı tercih etmiyor. Bu özellikle olimpiyat yarışlarında daha da belirginleşiyor.

Güçlü Kadınlar, Derin Klozetler (Stron Women, Deep Closets) kitabinin yazarı antrenör Pat Griffin; “Galiba bizim hatırlamamız gereken olimpiyatçıların dünyanın en iyileriyle yarıştıklarını bu nedenle sadece yarıştıkları alana konsantre olmaları gerektiğini hatırlamamız gerek. Maalesef kamuoyuna açık LGBT bireyler olimpiyat sürecinde rahatsız edilme, yarışa konsantre olamama riskini getiriyor” diye belirtiyor.
“Olimpiyatların 4 yılda bir yapıldığını, çok sayıdaki olimpik yarışmacının tanınmasına uygun olmadığını da hatırlamak gerek”
“Farklı ekonomik nedenlerde kamuoyuna açık olup olmama kararını etkileyebilmekte. Açık LGBT atletleri görmek beni çok mutlu etse de, eğer açık olmak alınacak bursu etkiliyor, iş bulma riski yaratıyor veya maaşınıza dokunuyorsa açık olmamayı tercih eden LGBT atletleri suçlayamam” diyor Griffin.

Ireen Wüst Vancouver’da pratik öncesi ısınırken
 
Açılma kararı eğer bir takım oyuncusuysanız daha da zorlaşıyor. Sarah Vaillancourt The Seattle Times ile yaptığı röportajda 2007’de Harvard’da oynarken açık lezbiyen sporcu olarak hiç zorluk çekmediğini fakat Kanada ulusal takımında ise çok dikkatli davrandığını söylüyor.
 
“Lezbiyenliğim üzerine konuşmamı istemiyorlar” diyor, Sarah Vaillancourt, “çünkü bir kişi lezbiyenim derse tüm takım lezbiyen olarak damgalanıyor”.
Tabi hemen aklımıza su soru geliyor: Eğer bir takımdaki tüm oyuncular lezbiyen denirse ne olur?
 
Talihsiz cevap şöyle ki spor aktivitelerinde lezbiyen karakteri uzun zamandır ötekileştiriliyor ve küçümseniyor, bir takımın lezbiyen olarak tanınması takımdaki heteroseksüel oyuncuların performansını etkileyebiliyor. Babe Didrickson’in 1930’larda Betty Dodd ile olan ilişkisi ve olaylı atletik kariyerinden beri her daim erkeklerin kontrol ettiği spor takımlarında açık lezbiyen atletler sponsor ve taraftarlardan uzak tutuluyor.
“Kesinlikle yarışmalarda arkadaş ve ailesine açık bir çok lezbiyen oyuncu olduğuna eminim” diyor Pat Griffin ve ekliyor “ama kamuoyuna açılmıyorlar, ABD kadın futbol takımının antrenörü gibi, lezbiyen ama medya ile buna hiç paylaşmadı”.
 
Fakat zaman değişiyor. 2008 Pekin olimpiyatlarında 13 açık gey yarışmacı vardı. Kış olimpiyatları yaz olimpiyatlarının 3 de biri kadar, 4 açık lezbiyen ile aynı oranda açık gey yarışmacı olduğunu gösteriyor.

Sarah Vaillancourt ABD’ye karşı yapılan bir maçta atılan gole sevinirken
 
Bu yıl Gay Whistler adı konulan bir organizasyon olimpiyatlarda eşcinsel görünürlüğünü arttırmak için büyük bir adım attı. İlk defa farklı ülkelerin yarışmacıları için kurduğu evlere benzer, gey ve lezbiyenler için Pride House kuruldu. Pride House her ülkeden gey, lezbiyen oyuncu, oyuncu aileleri, arkadaşları ve antrenörlerine açık tutuluyor.


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret