04/01/2019 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+ aktivistleri insan hakları izleme ve raporlama için bir araya geldi.

2018’in son Aktivizm Okulu nasıl geçti? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+ aktivistleri insan hakları izleme ve raporlama için bir araya geldi.

Kaos GL’nin düzenlediği Aktivizm Okulu, 25-27 Aralık 2018’de son kez kapılarını açtı. Eylül 2018’de yapılan “Temel İnsan Hakları” okulunun devamı olan okulda insan hakları izleme ve raporlama üzerine atölye ve sunumlar yer aldı.

Kaos GL’nin 2018’de temel insan hakları, yerel yönetimler, iletişim, STK yönetimi, HIV ve AIDS gibi başlıklarla düzenlediği Aktivizm Okulu’nun sonuncusunda temel insan hakları oturumuna katılan aktivistlerle insan hakları izleme üzerine tartışıldı.

Etkinliğin ilk günü LGBTİ aktivistlerinin gündemlerine ve ihtiyaçlarına yönelik bulgulama toplantısı yapıldı.

Okulun ilk gününde Kaos GL’den Murat Köylü, “Kamu Çalışanı LGBTİ’lerin Durumu 2018 Yılı Raporu” ve “Özel Sektör Çalışanı LGBTİ’lerin Durumu 2018 Yılı Raporu” nu sundu. Ardından Kaos GL’den Yıldız Tar, Kaos GL’nin yeni başladığı sözlü tarih çalışması “Renkli Ekran” video serisini anlattı. Katılımcılar, videoları izleyerek aktarılan insan hakları ihlallerini nasıl izleyebileceklerini ve raporlayabileceklerini tartıştı. Günün son oturumunda ise Kaos GL’de Av. Hayriye Kara mülteci LGBTİ’lerin sorunları ve ihtiyaçları üzerine sunum yaptı. Av. Kara, Ankara’da devam eden LGBTİ+ etkinlik yasaklarını da anlattı.

Okulun ikinci günü (26 Aralık) Kaos GL’den Aslı Alpar’ın Jinekolog Muhabbetleri yazı dizisi sunumuyla başladı. Alpar, yazı dizisinin nasıl başladığını ve yazı dizisinin nasıl sağlığa erişimdeki engelleri açığa çıkardığını anlattı. Ardından Yıldız Tar, hak haberciliği ve insan hakları izleme arasındaki bağlantıyı ve mağdurlarla görüşürken dikkat edilmesi gerekenleri aktardı. Kaos GL’den Umut Güner; sosyal hizmet ve insan hakları izleme yöntemlerini, danışanlarla görüşürken dikkat edilmesi gerekenleri vurguladı. Günün sonunda Av. Senem Doğanoğlu, insan hakları izleme ve raporlama çalışmasına görüşme formunun nasıl doldurulacağını aktardı.

Okulun son gününde katılımcılar Av. Doğanoğlu ile insan hakları izleme görüşme formunu interaktif şekilde tartıştı ve formu güncellemek için birlikte çalıştı.

*Bu etkinlik Avrupa Birliği'nin desteklediği LGBTİ'lerin İnsan Hakları için Farkındalık ve Savunuculuk Projesi kapsamında yapılmıştır. Bu, etkinlik içeriğinin AB'nin resmi görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.


Etiketler: insan hakları
İstihdam