07/01/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Yeni yılda hangi gazeteler LGBTİ+’lara yönelik hangi ayrımcı haberleri yayımlamış KaosGL.org okurları için derledik.

2019’un ilk haftası basın turu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yeni yılda LGBTİ+’lara yönelik hangi ayrımcı haberleri hangi gazeteler yayımlamış KaosGL.org okurları için derledik.

İllüstrasyon: Andrew Lyons

Yeni yıldan yeni umutlar, yeni haberler umarken medyada LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi ara vermedi. 2019’un ilk haftasını bitirdiğimiz bugünden geriye döndük ve yeni yılda LGBTİ+’lara yönelik hangi ayrımcı haberleri hangi gazeteler yayımlamış KaosGL.org okurları için derledik.

Neden “olay” yanıt?

Yeni yılın lezbiyenlere yönelik ilk ayrımcı haberi 1 Ocak günü Posta gazetesinde yer aldı. Gazete, oyuncu Serel Yereli’nin sosyal medyada bir takipçisinin “Lezbiyen bir ilişki yaşar mısın?” sorusuna, “Yalan yok vallahi isterdim” yanıtını “Lezbiyenlik sorusuna olay yanıt” başlığıyla verdi.

Gazete Yereli’nin açıklamasını “şok” olarak değerlendirdi.

Lezbiyen sapkın ifade değildir!

Yeni Akit’ten Faruk Arslan 2 Ocak’taki haberinde Kemal Tahir'in “Esir Şehrin İnsanları” romanının “sapkın ifadelerle dolu” olduğunu iddia etti. Sapkın ifadeler olarak belirttiği kelimeler arsında “lezbiyen” de var.

Yine Akit, yine ayrımcılık

Yeni Akit’in 2 Ocak tarihli haberi aynı anda hem Şişli Belediyesi’ni hem Mor Çatı’yı hem Suriyelileri hem seks işçilerini hem de eşcinselleri hedef aldı. Haberde Şişli Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi’nin eşcinsel, biseksüel ve trans kadınlar ile trans erkekler ve intersekslerin jinekolojik muayenelerde ayrımcılığa uğramasının önüne geçmeyi hedefleyen ücretsiz jinekoloji hizmeti de hedef gösterildi.

Haberde şu ayrımcı ifadeler geçiyor: “CHP'li Hayri İnönü, fuhuş yaparak para kazanmayı geçim kapısı haline getiren LGBTİ'li sapkınlara da belediye imkanlarını peşkeş çekiyor. Şişli sınırları içerisindeki Feriköy Sağlık Merkezi'ni sapkınlara tedavi için açmıştı. Çoğunlukla eşcinsel Suriyelilerin kaldığı sığınma evlerinin sıcak yemek ihtiyacını da CHP'li İnönü üstlenmişti.”

Toplumsal cinsiyet eşitliğinden korkmak

Doğru Haber’in 3 Ocak tarihli “Finansör AB Uygulayıcı MEB: NESLİ İFSAT PROJESİ EYLEM PLANI neleri içeriyor?” başlıklı haber eğitimdeki toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarını hedef gösteriyor.

Eşcinsellik için “sapkınlık” ve “günah” diyen gazete İstanbul Sözleşmesi’nin tam uygulaması halinde eşcinselliğin artacağını ve toplumun helak olacağını ileri sürüyor.

“İğrenç” bir nefret söylemi!

4 Ocak’ta Yeni Akit’te yayınlanan Kenan Alpay’a ait köşe yazısında Onur Yürüyüşü’nü destekleyenler için “en iğrenç haliyle ‘onur yürüyüşü’ olarak destekleyen çevreler” denildi.

Doğru Haber ayrımcı haberi ile halk sağlığını tehdit ediyor

Doğru Haber eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği projelerine ilişkin 3 Ocak’ta yayımladığı ayrımcı haberin bir benzerini 4 Ocak’ta yayımladı. “Cinsiyet eşitliği projesi fıtrata aykırıdır” başlıklı haberdeki, yazar olduğu ifade edilen Sema Maraşlı’nın bilimsellikten uzak ve ayrımcı ifadeleri şöyle: “Cinsiyet eşitliği de eşcinselliğin kapısıdır. Toplumsal cinsiyet eşitliği diye okullarda yapılanlara bakıyoruz. Erkek çocuklara 'Siz de pembe, kırmızı giyin, bebeklerle oynayın!', Kızlara, 'Erkeklerin yaptığı her şeyi yapabilirsiniz' deyip bunlarla ilgili oyunlar oynatmak, resimler çizdirip, hikâyeler anlatmak iki tarafı da karşı cinse meylettirir. Batı toplumlarında cinsiyet eşitliği çalışmalarının sonunda eşcinsellik arttı. Hatta eşcinsel evlilikler normal karşılanmaya başladı, eşcinsellerin evlat edinmeleri gibi konuları konuşuyorlar. Eşcinsellik bütün dinlerde lanetlenmiştir ve toplumların helak sebebidir. Çocukları cinsel kimlikleri ile ilgili şüpheye düşürmek onları eşcinsel olmaya yönlendirir.”

Doğru Haber bu haberi ile bilimin kanıtladığının aksine sosyal rollerin cinsiyet kimliğini ya da cinsel yönelimi değiştirebileceğini iddia ederek kamu sağlığını tehdit etti ve okuyucularını yanlış bilgilendirdi.

“Renklerin birlikte kullanımına dikkat!”

Son haberimiz bugünden. Konya’da yayımlanan Konya Hakimiyet gazetesinde Kerim Candan “Renklerin Cinsiyeti” başlıklı yazısında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemde bulundu.

Candan “Renklerin cinsiyete hapsedildiği bir diğer tehlike ise gökkuşağı renklerinin (LGBT) eşcinsel propagandalar tarafından rehin alınmasıdır. LGBT propagandalarında bu renklerin sembolize edilip bayraklaştırıldığını görüyoruz. Bu renklerin birlikte kullanımında da dikkatli olmalıyız” dedi.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Gazetelerin LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi ve ayrımcı dili ümitsiliğe düşürmesin. Kaos GL Derneği 9 yıldır olduğu gibi lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izlemeye devam ediyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
nefret