23/06/2010 | Yazar: KAOS GL

İnsan Hakları Derneği (İHD) ile 32 insan hakları savunucusu ve aydın tarafından 1990 yılında kurulan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 20’inci yılını ‘Yokluğum Varlığına&he

20'inci yılında TİHV: Hâlâ ateşin düştüğü yerdeyiz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları Derneği (İHD) ile 32 insan hakları savunucusu ve aydın tarafından 1990 yılında kurulan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 20’inci yılını ‘Yokluğum Varlığına…’ isimli sergiyle kutladı. Yapılan resepsiyonlu kutlamada, TİHV 20. yıl broşürlerine “Hâlâ ateşin düştüğüz yerdeyiz” notu düşüldü.

TİHV 20’inci yılını Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde (ÇSM) ressam Serpil Odabaşı’nın ‘Yokluğum Varlığına…’ başlıklı çizimlerinin ve Abidin Dino’nun ‘işkence’ konulu çizimlerinden oluşan sergi ve verilen kokteyl ile kutladı. 

Ziyarete açık olan sergideki resimler insanı, işkence ve yaşama hakkının ihlali ile tehdit altında tutan bir yapının bireylerine ve hayatlarına dokunuyor. Sergiye çok sayıda insan hakları savunucusu ve aynı zamanda TİHV’in kurucu üyeleri arasında yer alan BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal katıldı. Sergide konuşan TİHV Yönetim Kurulu üyesi Sabri Dokuzoğlu, son günlerde yaşanan ölüm olaylarından duyduğu üzüntü ve kaygıyı dile getirdi. Dokuzoğlu, TİHV’i kuruş amaçlarını şu sözlerle dile getirdi:

“Biz bir vakıf kurduk; işkence görenler konuşabilsin, anlatabilsin, şifa bulabilsin diye, işkence edenler korksun diye, hapistekiler, işkence çekenler, baskı altındakiler, göçe zorlananlar, evi köyü yakılanlar, şiddet kurbanı olanlar, barışı özleyenler yalnız kalmasınlar diye.”

Sergi süresince, bir tiyatro oyuncusu da katılımcılar arasında dolaşarak, TİHV’e en çok başvuran hastalar arasında yer alan Wernickke Korsakkoffluların davranışlarını tasvir etti.

TİHV 12 BİN MAĞDURA DESTEK VERDİ

İnsan Hakları Derneği (İHD) ile 32 insan hakları savunucusu ve aydın tarafından 1990 yılında hükümet dışı ve bağımsız bir kuruluş olarak kuruldu. Hangi nedenle olursa olsun işkence gören kişilerin fiziksel ve ruhsal tedavi ve rehabilitasyonlarına, yakınlarının ise ruhsal tedavilerine yardımcı olan ve işkencenin önlenmesi için çalışmalar yürüten TİHV, 20 yılda 12 bin mağdura profesyonel çalışanları ve gönüllüleriyle destek verdi.

Sergi Açılışı; 21 Haziran saat; 19:00
Sergi Tarihi: 21 Haziran–28 Haziran 2010
Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi E Galeri
J.F Kennedy Caddesi Kavaklıdere/Ankara


Etiketler: insan hakları
İstihdam