06/06/2011 | Yazar: KAOS GL

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'nin

21 Cezaevine Sivil Toplum Markajı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'nin öncülüğünde başlatılan "Sivil Toplum ve Cezaevleri" adlı projeye, eğitim, sanat, sağlık, insan hakları gibi alanlarda faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları (STK) destek veriyor.

STK temsilcileri, 10'ar kişilik heyetlerle 1.5 yıl boyunca cezaevlerini gezecek. Temsilciler, mahkumların koğuşlarını, atölyeleri ve ortak kullanım alanlarını ziyaret edip, birlikte yemek yiyecekler. Proje sonunda da, her cezaevi için birer rapor hazırlanacak. Ardından cezaevi idarecileriyle, tespit edilen sorunları birlikte çözmeye, ortak projeler üretmeye çalışacaklar. Proje yürütücüleri arasında Tabipler Odası, Türk Psikologlar Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Açık Toplum Vakfı, İnsan Hakları Derneği, Mazlum-Der, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Lambdaistanbul, Kaos GL, Pembe Hayat gibi dernekler bulunuyor.

ÜNİVERSİTELERDEN DESTEK
Bütçesi 120 bin TL olan örnek çalışmaya özel üniversiteler de sahip çıkıyor. Doğuş Üniversitesi, mahkumlara mesleki destek verirken, Galatasaray Üniversitesi cezaevi öğretmenlerinin sıkıntılarına eğilecek. Koç Üniversitesi cezaevlerindeki atölyeleri programlarken, Bilgi Üniversitesi de cezaevi müdürleriyle ve infaz memurlarına insan hakları konusunda eğitim verecek. Ziyaretlerden ilkinin birkaç ay önce Bakırköy Kadın ve Çocuk Cezaevi'ne yapıldığını söyleyen Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Kıraç, "Cezaevleri sadece Adalet Bakanlığı'nın değil, toplumun da sorumluluğunda olmalı. Çünkü suçlular, bu toplumun içinden çıkıyor. Amacımız hem fiziksel koşulları uluslararası standartlara uygun hale getirmek hem de insan hakları ihlallerini önlemek. Mahkumların rehabilitasyonu ancak benzer projelerle sağlanabilir" diyor. 1.5 yılın sonunda ortaya çıkacak raporların, Bilgi Üniversitesi'nde düzenlenecek toplantıyla kamuoyuyla paylaşılacağını belirten Kıraç, "Türkiye'deki cezaevi şartlarının düzelmesi, kurumların şeffaflaşmasında sivil toplum kuruluşlarının katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ceza infaz sistemi ile ilgili sorunların toplumun sorunu olduğunu kabul ediyor ve bu konuda sorumluluk üstlenmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuşuyor.

HUKUKÇULAR KURDU
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, dört yıl önce hukukçu, sosyal hizmet uzmanı, işadamı ve sanatçıların desteğiyle kuruldu. Ceza infaz sistemiyle ilgili çeşitli çalışmalar uygulayan STK'lara destek vermek, yardımcı olmak, koordinasyon ve işbirliği sağlamak amacıyla hareket eden dernek, Adalet Bakanlığı ile de ortak birçok çalışmaya imza attı.



Etiketler: insan hakları
nefret