23/04/2019 | Yazar: Kaos GL

23 Nisan Çocuk Bayramı için KaosGL.org’tan çocuk hakları ve LGBTİ+ çocuklar özel seçkisi…

23 Nisan’a özel seçki: Çocuk hakları ve LGBTİ+ çocuklar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

23 Nisan Çocuk Bayramı için KaosGL.org’tan çocuk hakları ve LGBTİ+ çocuklar özel seçkisi…

1. “Ergenlerde hormon tedavisinin amacı olumsuz bir dönemi çalkantısız şekilde geçirmeyi sağlamak”

Sosyal medyada ergen yaşta trans geçiş sürecinin yasaklanması gerektiğini “çocukları kısırlaştırdığı” ya da “kansere yol açtığı” gibi bilimsel olmayan iddialarla tartışma başladı.

Trans ergenlerin tüm hayatını etkileyecek böylesi önemli bir sürecin ve kararın sosyal medyaya yansıması ne yazık ki bilimsel ve güncel olmayan iddiaların ve birçok yanlış bilginin dolaşıma girmesine neden oldu.

Bu konuyu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Psikiyatr Koray Başar’a sorduk.

Röportaj için tıklayın.

2. Akran zorbalığı mı? Evet tanırım, o benim kötü çocukluk arkadaşım

Hayat Çelik, trans çocuklar ve yetişkinler açısından akran zorbalığına karşı akran desteği ve dayanışmasının önemini anlattı. “Nefrete inat yaşasın hayat” yazı dizisinde yayınladığımız yazıda Çelik şöyle diyor:

“Çocukken hatırlıyorum, çoğu oyunlarımı erkek akranlarımdan gizlice oynardım. Onların benle alay etmesinden korktuğum için. “Top”,” Yumuşak”, “Kız gibi” sözlü tacizlerine maruz kalmamak için.

“Bir çocuktan oyunlarını alırsanız geriye neyi kalır ki? İkili, heteroseksist cinsiyetçi toplumsal sistemin devamı için, “Erkek çocuğu bebeklerle oynamaz” gibi, çocukluğun saf doğasına, koca koca binalar inşa ediliyor. Bu trans çocuklar için bir öz yıkıma dönüşüyor. Kumdan kalelerimizi yıksanız da kum ve deniz halen orada biliyoruz. Açamadığımız goncalarımızı başka baharlara saklıyoruz. Bir değil gerekirse iki kere doğuyoruz. Çünkü varız ve hep var olacağız.”

Yazı için tıklayın.

3. “Çocukların özgür olabilmesi için cinsiyet rollerinin sorgulanabileceğini görmeye ihtiyacı var”

Süslenmeyi seven bir oğlan çocuğu Morris’in hikâyesini bizlerle buluşturan Güldünya Yayınları ile görüştük. Güldünya, feminizm sadece bir kuram değil, özgür bir edebiyat için de gerekli, diyor.

Röportaj için tıklayın.

4. “Konu interseks çocuklar olduğunda, doktorlar her zaman en iyisini bilmiyor”

“Tıp bu kadar ilerlediği halde, neden bu kadar çok interseks çocuk çağ dışı ve zararlı tıbbi müdahalelere maruz kalıyor?”

Dr. Arlene M. Baratz’ın yazısı bu sorunun peşine düşüyor ve interseks çocukların haklarını hatırlatıyor. Belgin İnan, KaosGL.org için Türkçeleştirdi.

Yazı için tıklayın.

5. Bir ahlak savunusu olarak iradeye tahammülsüzlük ve çocuk kitapları

Faruk Arslan 10 Eylül 2018’de Yeni Akit’te yayınlanan “Koç’un kitaplarını çocuklardan uzak tutun” başlıklı yazısında Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Kız Çocuk Hakları Bildirgesi” ile “Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi” kitaplarını hedef gösterdi. Hatice Kapusuz, bunun üzerine yazdı:

“Çocuklar, devletin, toplumun, ailenin bir ideolojinin aracı, nesnesi ve malı değil. Hakları var. En çok da bu nefret ikliminde istedikleri kişiyi sevmeye hakları var.”

Yazı için tıklayın.

6. “Çocuğun istediği oyuncakla oynadığında azar işitmesi de istismar”

Berrin Dede, LGBTİ+ çocuklar üzerine makalesiyle Prof. Dr. Sema Kut Gençlik Makale Yarışması’nın birincisi olan Aras Örgen ile konuştu:

“Bir çocuğun bir diğer cinsiyete ait olarak görünen oyuncaklarla oynadığı takdirde azar işitmesi veya kıyafetlerinin seçilmesi, kıyafetlerine karışılması gibi davranışların da aslında istismar.”

Röportaj için tıklayın.

7. Çocuklarla cinsel istismarı nasıl konuşmalı?

“Çocuklarla cinsel istismar hakkında konuşmak, onları can yakan sırları paylaşma konusunda daha güvende hissettirir. Bu yüzden Norveç devlet kanalı NRK'nun çocuk kanalı NRK Super bu hafta cinsel istismara odaklanıyor. Bu belki de o ertelediğiniz konuşmayı yapmak için bir fırsat olabilir.”

Ömer Akpınar, NRK’deki yayın üzerinden 6 tavsiyeyi derledi.

Yazı için tıklayın.

8. Çocukların cinsel hakları

Görsel: Tarlabaşı Toplum Merkezi'nden çocukların eserlerinden...

“Çocuk örgütleri, çocukların cinsel haklarını üç başlıkta toplar; cinsel sömürüden korunma hakkı, cinselliğini ifade etme hakkı ve cinsel eğitim hakkı.”

Kıvılcım Turanlı, Kaos GL dergisinin "Çocuk" temalı 154. sayısına yazdı.

Yazı için tıklayın.

9. Antisosyal bir kurum olarak aile

“Çocukluk ve aile kavramları, ancak toplumsal sınıf ve cinsiyet rollerini de içeren bir bakış açısıyla doğru şekilde irdelenebilir.”

Emre Yeşilbaş, Kaos GL dergisinin “Çocuk” temalı 154. sayısına yazdı.

Yazı için tıklayın.

10. Kaos GL dergisi Çocuk sayısı

Ve son olarak Kaos GL dergisinin Çocuk sayısı: Derginin Mayıs-Haziran 2017 sayısında “Çocuk” temasına değinen yazı ve röportajlar yer alıyor.

Derginin kapağında bu sayı için Kaos GL dergisine yollanan farklı yaşlardan ilkokul öğrencilerinin çizimleri yer alıyor. Umum köşesinin konukları ise Tarlabaşı Toplum Merkezi Çizim Atölyesi’nden çocuklar. Dergide Suriyeli mülteci çocukların çizimlerine de yer veriliyor.

Detaylar için tıklayın.

 


Etiketler: yaşam
İstihdam