23/04/2019 | Yazar: Kaos GL

Babası ve amcaları bundan 7 yıl önce Roşin Çiçek’i 17 yaşındayken “eşcinsel olduğu” gerekçesiyle öldürdü.

23 Nisan’da hatırlatıyoruz: Roşin Çiçek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

23 Nisan Çocuk Bayramı’nda LGBTİ+ çocukların yaşam hakkını hatırlatıyoruz: Babası ve amcaları bundan 7 yıl önce Roşin Çiçek’i 17 yaşındayken “eşcinsel olduğu” gerekçesiyle öldürdü.

Bugün 23 Nisan Çocuk Bayramı. Bu bayram çocuklara armağan edilse de Türkiye’de LGBTİ+ çocukların yaşam hakkı dahi tehlike altında. Roşin Çiçek, eşcinsel olduğu için ailesi tarafından öldürülen çocuklardan biriydi.

Aile duruşmada hak savunucularına saldırmıştı

Roşin Çiçek, bundan 7 yıl önce 17 yaşındayken babası ve amcaları tarafından öldürüldü. Roşin, eşcinseldi ve ailesi bu sebeple Temmuz 2012’de onu öldürdü. Babası “yanlışlıkla” vurduğunu iddia etti ama yapılan otopside bitişik atış yapıldığı tespit edildi.

Katil baba Metin Çiçek’e ağırlaştırılmış ömürboyu, katil amcalar Mehmet Alican Çiçek ve Şeyhmus Çiçek’e ise ömürboyu hapis cezası verildi. 10 Şubat 2014’teki karar duruşmasında aile fertleri LGBTİ+ hak savunucularına saldırdı. Polis güvenlik sağlayamayacağını iddia ederken mahkeme heyeti hak savunucularını salonun dışına çıkardı ve müdahillik taleplerini reddetti. Amcalara müebbet babaya ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Mahkeme heyeti SPoD ve Lambdaistanbul LGBTİ ile Milletvekili Mahmut Tanal’ın müdahillik başvurusunu “suçtan etkilenmediklerini” öne sürerek reddetti.

Avukat Fırat Söyle cinayetin nefret saikiyle işlendiğini belirtti. Ailenin avukatı ise aktivistleri ve Roşin Çiçek için adalet talebiyle buluşanları suçladı. Ailenin “modern ve burjuva” bir aile olduğu için homofobik olamayacağını iddia eden avukat, Roşin’i öldüren baba ve amcaların mağdur olduğunu öne sürdü.

Baba Metin Çiçek ise, “Çocuğumu korkutmak istedim. Terörist mi olsaydı. Tartıştık, vurdum” diyerek cinayeti itiraf etti.

Dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise gün içinde yaptığı yazılı açıklamayla Roşin Çiçek davasının bir nefret cinayeti davası olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Nefret suçlarının düzenlendiği yasalarda ve bizzat Anayasada, lezbiyen, gay, biseksüel ve transeksüel bireylerin korunması için gerekli hükümlere yer verilmesi ve hükümetin bu konudaki taleplere daha fazla kulak tıkamaması şarttır. Kişilerin cinsel yönelimlerinden ötürü uğradıkları hak ihlalleri hiçbir biçimde kabul edilemeyeceği gibi, bu bireylere yönelik baskı, saldırı ve cinayetlerin önlenmesi için toplumda ciddi bir dönüşüm yaşanması gerekir. Başka Roşin Çiçek cinayetlerinin yaşanmaması için başta AKP iktidarı olmak üzere tüm siyaset kurumunun, sivil toplum örgütlerinin, kanaat önderlerinin üstlerine düşen görevi yerine getirmesi lazım. Aksi halde herkes, nefret cinayetlerinin ortağıdır.”

Yargıtay kararı onadı

Yargıtay, 2017 yılında sanıkların ve SPoD’un temyiz talebini reddederek kararı onadı. Roşin'in katilleri ömür boyu cezaevinde kalacak.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam