26/04/2019 | Yazar: Kaos GL

Lezbiyen Görünürlük Günü’ne özel, Kaos GL dergisinin 1995 yılı kapağı: Lezbiyen Varoluşun Başkaldırısı

24 yıl öncesinden: Lezbiyen Varoluşun Başkaldırısı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Lezbiyen Görünürlük Günü’ne özel, Kaos GL dergisinin 1995 yılı kapağı: Lezbiyen Varoluşun Başkaldırısı

Kaos GL dergisinin Ocak-Şubat 1995 sayısı “Lezbiyen Varoluşun Başkaldırısı” kapağıyla çıktı.

1994 yılında yayın hayatına başlayan derginin altıncı sayısının kapağına ismini veren yazı Ann Menasche’a ait. Yazıyı çeviren ise Füsun Özlem.

26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü’nde o yazıdan bir bölümü okurlarımızla paylaşıyoruz:

“Bugünün kültüründe, duygusallıkla erotizm de birbirinden ayrılıyor. Bu da, kadınların, birbirleriyle daha derin duygusal beraberlik içinde olmayı tercih etseler bile, seks için erkeğe gereksinimleri olduğu sonucunu çıkarmaya yarıyor. Oysa, küçük kızların, kadınların en yakınlarındaki erkekler tarafından tecavüze uğramaları, her alanda cinsel tacizle karşılaşmaları, dayak yemeleri, gelişmelerinde, kimliklerinin oluşumunda ve toplumsal yaşam içinde direnç geliştirmelerinde ne denli olumsuz etkiler yarattığı düşünülmeden, erkeksizlikleri kınanıyor. Ve bu da heteroseksüel propagandanın yaygın baskı araçları olarak kullanılıyor. Kadınların erkeklere muhtaç olduklarına ilişkin yoğun propaganda yapılıyor, tersi ise pek az...

“Bir de, lezbiyenleri görmezden gelme, yok sayma eğilimi var. Popüler kültür hemen hiç söz etmez kadınların birbirlerine duydukları ilgi ve sev-giden. Lezbiyenlerden söz edildiğinde de; ancak, şeytanlık, vampirlik, erkek nefreti çerçeveleri kullanılır. 40’lı, 50’li yıllarda çokça çevrilmiş “kötü vampir kadın, zavallı masum kız ve kızı kadının elinden kurtaran beyaz atlı prens” temalı filmlerden görmeyen yoktur. Bu arada sosyalist grupların da, lezbiyen görünmezliğine katkısından söz etmek mümkün. Çünkü lezbiyenleri, sosyalist-feminist teori içine hiç katmadıkları gibi, yalnızca heteroseksüelliğin var sayıldığı bir sosyal atmosfer yarattılar sürekli.”


Etiketler: kadın
İstihdam