18/03/2009 | Yazar: Kaos GL


Yılda bir düzenlenen bir dans ve sanat etkinliği olan Pink İstanbul, eşcinsellerin İstanbul ve Amsterdam kültürel yaşamındaki yerlerini vurgulamak amacındadır. Etkinlik basit bir formüle dayanmaktadır: Bir tarafta eşcinsel hakları politikası gündeme taşınırken, öteki tarafta özgürlük ve yaratıcılığı örnekleyen bir sanat ve dans programı takip edilir.
 
Pek çok kişi tarafından hala Avrupa’nın eşcinsel başkenti olarak kabul edilen ve topluma karşı neredeyse her yönüyle liberal tutumuyla tanınan Amsterdam ve yüksek sosyal ve politik dinamikleri, hareketli gece yaşamı, sanat ve kültürü ile muazzam şehir İstanbul. Fakat bir Avrupa kentinde olması gereken eşcinsel dostu tutumdan yoksun iki şehir. Pink İstanbul /Pink Amsterdam her iki şehrin en iyi yönlerini bir araya getiriyor. Ve her iki toplumda karşılaşılan problemleri görünür kılıyor.
 
İlk eşsiz Pink Amsterdam etkinliği İstanbul’da; 28 Mart’ta Amsterdam Paradiso da organize edilecek olan Pink İstanbul etkinliğinden hemen bir hafta sonra gerçekleştiriliyor. 2008’de düzenlenen ilk Pink İstanbul etkinliği birçok örgüt, siyasetçi, sanatçıyı bir araya getiren, medyada yoğun ilgi ile karşılanan büyük bir başarıydı. İstanbul’da düzenlenecek Pink Amsterdam ise bu başarının bir sonucu olarak şimdi İstanbul ve Amsterdam’ı birbirlerine bağlıyor.
 
Pink Amsterdam, Pera Vakfı (Amsterdam), LGBT örgütleri, COC Amsterdam ve COC Hollanda, Lambdaİstanbul ve Ghetto (İstanbul)’nun işbirliği ile 4 Nisan’da İstanbul Ghetto’da gerçekleşecek ve sanatçılar, müzisyenler, DJ’ler ve Amsterdam eşcinsel camiasından performans sanatçıları Ghetto’da sahne alacak.
 
Kültürel etkinlikten önce küçük bir konferans düzenlenecek ve hem İstanbul’dan hem de Amsterdam’dan lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüeller özgürlük mücadelelerindeki sorunları içeren, her iki tarafın misafirlerinin deneyimlerini dinleyicilere açık bir şekilde paylaşıp, tartışacak.
Konferans, 4 Nisan’da İstanbul The Madison Otel’in (Talimhane, Receppaşa Caddesi. no:15, Beyoğlu) konferans salonunda saat 14:30’da gerçekleşecek. Ücretsiz olan konferansa katılmak için lütfen Lambdaİstanbul (lambda@lambdaistanbul.org) ile iletişime geçiniz.

KONFERANS PROGRAMI:
14.00 – Lambdaİstanbul ve COC Amsterdam sözcüleri
• Açılış konuşması ve Pink İstanbul-Pink Amsterdam etkinliğinin İstanbul ayağının başlaması.
14.15 – Dennis Boutkan (COC Amsterdam Başkanı) –
• Eşcinsel özgürlüğü ve politikalar           
• Amsterdam’da Türk topluluğu
• Hollanda-Amsterdam’da Çokkültürlülük ve Eşcinsel hakları üzerine…

14.45 - Björn van Roozendaal (COC Hollanda – IGLYO)
• Eşcinsel özgürlüğü konusunda yapılan iyi ve kötü uygulamalar – farklı ülkelerden örnekler ve politikalar

15.15 – Hollanda’dan eşcinsel temalı kısa belgesel
15.45 - LambdaIstanbul sunumu (Türkiye’de durum nedir?- Mevcut politika nedir? Neye ihtiyaç var ve neler yapılabilir?)
 
Amsterdam Kent Meclisi temsilcileri aramızda bulunacak.
 
Pink Amsterdam etkinligi Istanbul Hollanda Baskonsoloslugu tarafindan desteklenmektedir.

İstanbul Hollanda’nın büyük bir kesimine hitap eden popüler bir yer haline geliyor. Sanatsal etkinliklerin çeşitliliği giderek artarken, hem kültür hem de politika alanlarında önemli gelişmeler görülüyor. Burası Avrupa’nın en dinamik, aynı zamanda da pek çok tabunun hâlâ ayakta olduğu kentlerinden biri, LGBTT bireylerin ayrımcılık ve şiddetle karşı karşıya geldiği bir şehir. Öteki tarafta pek çok kişi tarafından Avrupa’nın eşcinsel başkenti olarak görülen Amsterdam’ın sanatsal çeşitliliği, bu şehri, dünyanın dört bir köşesinden LGBTT sanatçıların merkezi haline getiriyor. Ancak eşcinsel hakları ve çok kültürlü bir toplum söz konusu olduğunda Amsterdam’da da tansiyon yükseliyor. Bu iki şehir arasındaki kültür alışverişi sayesinde hem İstanbul’da hem de Amsterdam’da Türkiyeli ve Hollandalı sanatçılar için bir sahne kuruluyor.
 
2008’de Amsterdam’da yapılan Pink İstanbul büyük başarı kazandı. Hollandalı, Türkiyeli ve diğer milletlerden LGBTT ve eşcinsel dostu kitlenin katılımı şaşırtıcıydı. Farklı yaşam biçimleri bir araya geldi ve çağdaş sanat programı büyük ilgi çekti. Tartışmaların yanı sıra DJ’lerin, dansçıların ve sanatçıların performanslarıyla, 1500 kişilik Paradiso tıklım tıklım doluydu. 28 Mart 2009’da yapılacak ikinci Pink İstanbul ile 4 Nisan 2009’da yapılacak ilk İstanbul etkinliği olan Pink Amsterdam için İstanbul ve Amsterdam’dan çeşitli sanatçılar, her iki şehirdeki eşcinsel kültüre odaklanarak bir araya geldiler.
 
Gün içinde, Hollanda ve Türkiye’den eşcinsel hakları aktivistleri ve politikacıların katılacağı bir konferans yapılacak. Türkiye’de eşcinsel hakları, Hollanda’nın eşcinsel hakları politikası, Amsterdam’da eşcinsel olmak, doğru ve yanlış pratikler gibi konuların tartışılacağı konferansa sadece davetliler katılabilecek. Bu programın ayrıntıları için Lambdaistanbul ile bağlantıya geçebilirsiniz: www.lambdaistanbul.org
 
Sanat ve Dans Programı
İstanbul’daki Pink Amsterdam partisine katılacaklar:
- Joost van Bellen (pek çok gey kulüp ve projeye katılmış olan Hollandalı DJ)
- İpek İpekçioğlu (Eclectic Berlinistan, Berlin’de yaşayan Türk DJ)
- When Harry Met Sally & Tess (sahne gösterisi yapan ve kadınlardan oluşan DJ üçlüsü)
- DJ Lupe (Berlin ve Amsterdam’da yapılan UNK partilerini gerçekleştiren Hollandalı DJ)
- DJ Kivanch
- WannaBeStar (Hollandalı DJ – Amsterdam Club Scene)
- Monsieur Plastique (performans sanatı)
- Artificial Eyes (İstanbul’dan video sanatçıları)
 
Pink İstanbul/Pink Amsterdam (PI-PA), Amsterdam’da bulunan Pera Vakfı’nın bir inisiyatifidir. PI-PA Pera Vakfı, Lambdaistanbul, COC Hollanda ve COC Amsterdam’ın ortak katılımıyla gerçekleştirilmektedir. Pink İstanbul ve Pink Amsterdam, İstanbul’daki Hollanda Konsolosluğu’nun katkılarıyla düzenlenmekte ve Ghetto (İstanbul) tarafından desteklenmektedir.
 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam