27/01/2010 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’den kadınların düzenlediği ‘Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın 5.si için başvurular  talep üzerine, 16 Nisan olan son başvuru

Kaos GL’den kadınların düzenlediği ‘Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın 5.si için başvurular  talep üzerine, 16 Nisan olan son başvuru tarihi 26 Nisan Pazartesi günü saat:18:30'e kadar uzatılmıştır. Öykülerinizi bekliyoruz! Ödüller Mayıs ayında gerçekleştirilecek Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’da sahiplerini bulacak. 6 Nisan Cuma günü sona eriyor!

“Bir Kadın (mı) Sevdim (?)” temalı yarışmaya, kadınların kaleminden, kadın kadına yaşanan aşklara, ilişkilere toplumsal cinsiyet rollerinin ve iktidar dinamiklerinin yansımalarını anlatan öyküler katılacak. Yarışmaya başvuru 26 Nisan Pazartesi saat 18.30’de sona erecek. Başvurular Kaos GL’nin posta adresine* yapılacak.
 

KAOS KADIN
 
5. Kadın Kadına Öykü Yarışması Başvuru Koşulları içinlinke tıklayın.
 
Neden ‘Kadın Kadına Öykü Yarışması’?
2006 yılında “Mutlu Aşk Vardır” temasıyla yola çıktığımızda hedef “Belleklere kazınmış karanlık bir imajı silmek”ti. Bugüne dek kadınların kadınlara olan aşkını anlatan filmler, romanlar ve öykülerde canavarlaştırılmış lezbiyenler ve biseksüel kadınlar görmüş, sonu hep mutsuz biten, ruhsal çalkantılar içinde gidip gelen, şiddetle bezeli, yaralayıcı ilişkilere tanık olmuştuk. Mutlu ve umutlu biten öykülere hasret kalmıştık. Kurgu ya da gerçek, kendi hikayelerimizi kendimiz anlatalım, mutluluklarımızı paylaşalım, bizi görmezden gelenlere, hiçe sayanlara, duygularımızın üzerinde tepinenlere inat birbirimize öykülerimizle gülümseyelim istedik.

İkinci yarışmamızda "İlk Adım, İlk Kadın, İlk Aşk" dedik ve ‘ilk’lerin hissettirdikleriyle buluştuk yeniden. Üçüncü yarışmamızda, kadınların kaleminden akan “Ten ve Tutku” dolu öyküleri okuduk coşkuyla. Geçen sene ise bu coşkuyla “Ütopya”larımızın peşine düşelim dedik. Beşinci yarışmamızla, ütopyalarımızın gülümsemesini hep yanımızda taşıyarak, gördüklerimize, duyduklarımıza, yaşadıklarımıza ve bunların bize düşündürdüklerine, hissettirdiklerine geri dönüyoruz ve “Bir Kadın (mı) Sevdim(?)” diyoruz.
 
Bir Kadın (mı)? Sevdim(?)
 
“Bir rivayete göre her şey bir sabah değişmiş. Siyah ve beyaz kalmış sadece, griler yok olmuş, kadına pembe demişler erkeğe mavi. Mavi ve pembe, yeşil sarı mor turuncu gibi değilmiş artık. Maviye sen güçsün demişler, pembeyi sadece sen sevebilirsin, bundan sonra pembe sana emanet, onu koru, ona sahip çık. Sakın ağlama diye de eklemişler. Pembeyeyse bir açıklama yapılmamış bile, sana mavi anlatır denmiş. Mavi de anlatmış pembeye, sen benimsin demiş. O sabah pembelerin canı çok yanmış ve ertesi sabah ve ertesi sabah... Günler günleri kovalamış, bazı pembeler o sabahın öncesini unutmuşlar, bazılarıysa her sabaha eski zamanları hatırlayarak uyanmışlar, kimilerinin hiç görmediği o zamanları hatırlayarak... Her şey öyle başladı; o günleri hatırlayan pembelerin hatırlamayanlara hatırlatma çabasıyla… Hatırlayan pembeler, mavilere emanet edilmediklerini söylediler her yerde; pembelerin de pembeleri sevebileceklerini, mavinin de pembenin de sadece birer renk olduğunu anlattılar. İnanmadı kimi pembeler buna; ‘pembeyi sevmek için mavi gibi olmak’ ve “pembeye sahip çıkmak” gerek dediler, kendilerine ‘pembesin sen’ dendiği o sabahı unutarak. Peki ya sevdiğimiz kadınlar, kaçı o sabahı unuttu?”
 
Kadınların kadınlara olan aşkını yaşarken, toplumun dayattığı belirli rollerin de bu aşklar ve ilişkiler içinde yer aldığını, kimi zaman bu aşkları giderek yıprattığını, kimi zaman ise aşkların ansızın bitimine yol açtığını gördük. Pembe kadınların salt pembe kaldığını; maviye dönüşen kadınları sevdiğini veya maviye dönüşen kadınlar haline geldiklerini; pembe ve mavi dışında renklere bürünemeden –morpembe gibi- aşklar içinde yitip gittiğini gördük. Bu nedenle bu yıl, “Peki ya sevdiğimiz kadınlar, kaçı o sabahı unuttu?” dedik.
 
Onur Jüri Üyesi: Lale Mansur
Ten ve Tutku temalı üçüncü yarışmamızda Hande Öğüt, geçen seneki Ütopya-m temalı yarışmada ise Birhan Keskin, jüri üyelerine farklı bir değer ve renk katmıştı. Bu seneki yarışmamızın onur jüri üyesi, Türkiye’nin önemli sinema oyuncularından Lale Mansur. Uzun yıllar İstanbul devlet Opera ve Balesi’nde baş balerin olarak görev yapan Lale Mansur, oyunculuğa 1992 yılında BBC Televizyonu tarafından çekilen ve Yaşar Kemal’in yaşamını konu alan, yönetmenliğini James Runcie’nin üstlendiği belgesel yapım ‘Childhood’ ile başladı. 1992’de -ilk uzun metrajlı filmi- Atıf Yılmaz’ın yönettiği ‘Düş Gezginleri’ ile Antalya Film Festivali’nde ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalında Altın Portakal kazandı. Çoğumuzun artık zihinlerine kazınmış olan ve lezbiyen ilişkinin Türkiye sinemasında bu şekilde beyaz perdeye yansıdığını belki de bir daha hiç görmediğimiz bu filmin, yarışmamızın temasına dair düşünmemize şüphesiz katkısı olacak.
 
Diğer Filmleri: 1993’de Ersin Pertan’ın ‘Tersine Dünya’, Şerif Gören’in ‘Amerikalı’, 1995’de Ömer Kavur’un ‘Buluşma’, ‘Cemile’, 1997’de Atıf Yılmaz’ın ‘Nihavend Mucize’ adlı filmlerinde rol aldı. Ödülleri: 29.Antalya Film Şenliği, 1992 En İyi Kadın Oyuncu “Düş Gezginleri”; 7.Sadri Alışık Ödülleri, 2002 En İyi Kadın Oyuncu “O da Beni Seviyor”; 15.Ankara Film Festivali, 2003 En İyi Kadın Oyuncu “Karşılaşma”.
 
Ödülsüz olmaz

Ödüllerimize gelince… Her yıl olduğu gibi, birinci olan öykünün sahibi 300 TL ya da iki kişilik bir hafta sonu tatili kazanacak. İkinciliğe değer görülen yarışmacımızı 200 TL ya da hoş bir restoranda iki kişilik leziz bir akşam yemeği bekliyor. Yarışmanın üçüncüsü ise 100 TL ya da sürprizlerle dolu bir tutku sepeti arasında karar verecek. Özel ödül alan öykülerin yazarları da bir yıllık Kaos GL Dergisi aboneliği kazanacak.
 
Başvuru süresi 23 Nisan'da sona erecek olan yarışmanın sonuçları, Mayıs ayında gerçekleştirilecek olan "5. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma”da ilan edilecek. Yarışmayla ilgili gelişmeleri Kaos GL’nin web sayfasından takip edebilirsiniz.
 
Ve… Daha nice kitaplara!

Bildiğiniz üzere, bu yarışma ile ilgili baştan beri en büyük arzumuz olan kitaba kavuştuk. Daha çok kadın yazsın istedik, daha çok paylaşalım dedik ve işte 2009’un Ekim ayında Sel Yayıncılık’tan çıkan “Aşkın L Hali” ile ilk üç yarışmanın öykülerini bir araya getirerek bu paylaşımı gerçekleştirdik. Öykülerin yazarlarına, jüri üyelerine, hiç tereddüt etmeden öyküleri basan Sel Yayıncılık’a ve emeği geçen herkese teşekkürler. Elbette bu kadarla kalmayacağız, daha nice kitapları olacak kadın kadına öykülerimizin!
 
Yarışma hakkında bilgi almak, düşüncelerinizi ve önerilerinizi paylaşmak için yarisma@kaosgl.org adresinden jüri üyeleriyle iletişime geçebilirsiniz.
 
*Kaos GL Derneği, GMK Bulvarı, No:29/12, 06440, Demirtepe, Kızılay, Ankara


Etiketler: kadın
İstihdam