25/07/2019 | Yazar: Gizem Derin

5. Mersin Onur Haftası yasaklara rağmen “Alıktırıyoruz!” diyerek “Hasbihal” teması ile 1-7 Temmuz tarihlerinde gerçekleşti. Peki etkinlikler nasıl geçti?

5. Mersin Onur Haftası nasıl geçti? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

 

5. Mersin Onur Haftası yasaklara rağmen “Alıktırıyoruz!” diyerek “Hasbihal” teması ile 1-7 Temmuz tarihlerinde gerçekleşti. Peki etkinlikler nasıl geçti?

5. Mersin Onur Haftası Komitesi’nin, programı yayınlanmasının ardından Mersin Valiliği 25 Mayıs - 14 Temmuz tarihleri arasında tüm kentte LGBTİ+ etkinliklerini yasakladı. Muamma LGBTİ+ Derneği, yasağa karşı yürütmeyi durdurma davası açtı ancak 20 gün süreli yasağa karşı 20 gün valiliğe cevap hakkı verilerek yasak dolaylı olarak mahkemece korundu.

5. Mersin Onur Haftası yasaklara rağmen “Alıktırıyoruz!” diyerek “Hasbihal” teması ile 1-7 Temmuz tarihlerinde gerçekleşti. 

01 TemmuzHasbihal Forumu

Hafta, basın açıklaması ve ardından haftanın açılış etkinliği olan “Hasbihal Forumu” ile başladı. 50 kişinin katılımıyla gerçekleşen forumda, katılımcılar; yasaklara karşı bir arada olmak, LGBTİ+ varoşulunu konuşuyor olmanın verdiği güç üzerine “hasbihal” etti. Etkinlik; normatif-alternatif aile, açılma, yasaklar, yasaklanamayanlar, örgütlenme konuları üzerine açık forum şeklinde devam etti.

02 Temmuz: Komşu İle Hasbihal

Komitenin, komşu ile örgütlenme üzerine “hasbihal” etmek için Adana’da yapacağı etkinlik polisin etkinlik mekanına giderek “İptal edin yoksa müdahale ederiz” demesi ardından iptal edildi. Adana'da herhangi bir yasak olmamasına rağmen kolluk kuvvetleri hukuksuz bir şekilde etkinliğin iptal edilmesine sebep oldu. 

03 Temmuz 

Kendinlik Hasbihalleri

Muamma LGBTİ+ Derneği psikoloğu tarafından yapılan özşevkat içerikli “Kendinlik Hasbihalleri” etkinliği kapalı bir grup ile gerçekleşti. 20 kişinin katıldığı etkinliğin ardından, katılımcılar bu alanda tekrar etkinliği talep etti.

Pencereyi Aç Gökkuşağı Girebilir 

Baskılara, yasaklara karşı LGBTİ+’ların gullümle, şiirle, şarkıyla sohbetler ettiği “Pencereyi Aç Gökkuşağı Girebilir” etkinliği LGBTİ+ dostu bir mekanda 60 kişinin katılımı ile gerçekleşti. 

04 Temmuz 

Queer Tango

Queer Tango etkinliği Mersin’e ilk kez 5. Mersin Onur Haftası ile geldi. Komite etkinlik ile ilgili “Daha eşit bir dansın nasıl yapılabileceğini deneyimledik. Dans öncesi pratiklerde beden, temas, sınır konuları hakkında sohbet ettik.  Etkinliğimiz öncesinde bir cafe de yapılacakken yine polis baskısı nedeni ile daha güvenli bir yer olan otel salonunda gerçekleşmiştir” dedi. 

Beril'i Anma Maçı

5. Mersin Onur Haftası, geçtiğimiz yıl hayata gözlerini yuman Muamma Futbol Takımı amigosu Beril’i anmak üzere, heteroseksizme karşı top koşturdu. 

05 Temmuz 

Güvenlik Atölyesi

Yasaklar ve eylemlere saldırılar arttıkça artan güvenliği konuşma ihtiyacına yönelik, 5. Mersin Onur Haftası güvenliği odağa alan bir atölye gerçekleştirdi. Muamma LGBTİ+ Derneği’nin gönüllü avukatları tarafından gerçekleştirilen atölyede “yasakların hukuksuzluğu”, “eyleme nasıl gidilmeli” konularında sohbet edildi. Gönüllü avukatlar mevcut hakları anlatan görsel materyalleri katılımcılarla paylaştı.  

Lubun Dili ve Edebiyatı

LGBTİ+’ların Lubunca’sı nasıl ortaya çıktı, kimler nerede kullandı, şimdilerde nasıl kullanıyor, üzerine eğlenceli, uygulamalı bir atölye gerçekleşti.

Yerel Örgüt Buluşması

11 şehirden gelen LGBTİ+ örgüt temsilcileri ile gerçekleşen Yerel Örgüt Buluşması’nda; yerel örgütlerin ihtiyaçları, örgütlenme pratikleri, kazanımlar, yasaklar üzerine “hasbihal” edildi. Buluşmanın sonunda 2019’un ilk yarısı değerlendirmesi yapıldı.

Kostüm ve Döviz Atölyesi

5. Mersin Onur Haftası, yasaklara karşı rengarenk olmak kentte daha fazla “Alıktırıyoruz!” demek için kostümler ütetti, dövizler hazırladı. 

07 Temmuz: #HerYürüyüşümüzOnurYürüyüşü

Katılımcılar yoğun polis baskısı altında “Yine de buradayız!” demek için Muamma LGBTİ+ Derneği ofisinde bir araya geldi. Basın açıklaması sonrasında “Stonewall” film gösterimi yapıldı. Ardından katılımcılar “Hep beraber yürüyemiyorsak bile #HerYürüyüşümüzOnurYürüyüşü!” ikişer ve üçer kişilik gruplara ayrılarak görünürlük sağlayacak kostüm ve mesajlarla dolaştı. 5. Mersin Onur Haftası, 7 Temmuz akşamı sahilde queer tango ile sona erdi.


Etiketler: yaşam
İstihdam